Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

30 ορειβάτες νεκροί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ιαπωνία


Περισσότεροι από 30 ορειβάτες εντοπίστηκαν σήμερα από τα σωστικά συνεργεία σε κατάσταση «καρδιοαναπνευστικής» ανακοπής μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Οντάκε στην Ιαπωνίας, ανακοίνωσε η αστυνομία και το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Οι ορειβάτες εντοπίστηκαν κοντά στην κορυφή του Οντάκε, το οποίο υψώνεται στα 3.067 μέτρα ανάμεσα στις περιφέρειες Ναγκάνο και Γκίφου.


Οι διασώστες κάνουν λόγο για «καρδιοαναπνευστική ανακοπή» όταν τα θύματα δεν παρουσιάζουν πλέον κανένα σημείο ζωής. Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά από τις ιαπωνικές αρχές μέχρις ότου ο θάνατος των θυμάτων να επιβεβαιωθεί από τους γιατρούς.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει χθες Σάββατο πως το ηφαίστειο Οντάκε, που βρίσκεται 200 χλμ. δυτικά του Τόκιο, εξερράγη λίγο πριν από το μεσημέρι, με αποτέλεσμα η στάχτη να αρχίσει να κυλάει από τη νότια πλαγιά του βουνού σε έκταση μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων.

Περίπου 550 στρατιώτες, αστυνομικοί και πυροσβέστες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης δεκάδων ορειβατών, μεταξύ αυτών και παιδιά, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου μετά την απροειδοποίητη έκρηξή του.

Σχεδόν 300 ορειβάτες πλησίαζαν στην κορυφή του Οντάκε χθες. Οι περισσότεροι από αυτούς κατάφεραν να φύγουν, όμως μερικές δεκάδες --45 με 49 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών αρχών-- δεν είχαν καταφέρει να κατέβουν από το βουνό και πέρασαν τη νύχτα στα καταφύγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom