Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Επιχείρηση θρίλερ στα ανοιχτά της Πάφου για την διάσωση των 300 μεταναστών (φωτο-χάρτης)


- Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης των 300 προσφύγων, πιθανότατα από τη Συρία, ανάμεσα στους οποίους και πολλά γυναικόπαιδα
- Σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι όλοι καλά στην υγεία τους
- Ευρείας κλίμακας έκτακτη υπηρεσιακή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών
- Στις 06:25 π.μ. στάλθηκε το σήμα κινδύνου από το πλοιάριο που έπλεε σε απόσταση περίπου 50 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Πάφου
- Έφτασε στην περιοχή το Filoxenia και γίνονται οι σχεδιασμοί για την επιχείρηση διάσωσης
- Εκτός απροόπτου, το κρουαζιερόπλοιο αναμένεται ότι θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού γύρω στις 21:00

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης των 300 προσφύγων κατά πάσα πιθανότητα από την Συρία ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολλά γυναικόπαιδα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), έλαβε σήμερα στις 06:25 π.μ., σήμα κινδύνου μέσω ασυρμάτου από μικρό σκάφος το οποίο έπλεε περί τα 50 Ναυτικά Μίλια ΝΔ της Πάφου. Στο σκάφος επιβαίνουν γύρω στα 300 άτομα και απαιτείται η περισυλλογή και διάσωσή τους λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Το πλοίο κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από τη Συρία με επιβαίνοντες άμαχους πρόσφυγες. Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης οργάνωσε από το πρωί άμεσα επιχείρηση με συμμετοχή πτητικών και πλωτών μέσων της Δημοκρατίας και παραπλέοντων πλοίων.

Στο μεταξύ λόγω της θαλασσοταραχής το ταχύπλοο σκάφος που απέπλευσε από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου επέστρεψε ενώ η προσέγγιση του κρουαζερόπλοιου «Φιλοξένια» στο πλοιάριο έγινε κατορθωτή γύρω στις 13:30 και πλέον γίνονται σχεδιασμοί για να υλοποιηθεί η επιχείρηση διάσωσης.


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠ.ΕΣ.
Ευρείας κλίμακας έκτακτη υπηρεσιακή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του Αν. Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΣ Κωνσταντίνου Νικολαΐδη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων της Δημοκρατίας, για την υλοποίηση σχεδίου που αφορά στην υποδοχή και φιλοξενία ξένων υπηκόων, οι οποίοι επέβαιναν πλοιαρίου ανοικτά της Κύπρου και το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Αναμένεται ότι η υποδοχή των διασωθέντων θα γίνει στο λιμάνι της Λεμεσού και αφού πραγματοποιηθεί ένας πρώτος υγειονομικός έλεγχος και αιμοληψία, για σκοπούς διερεύνησης τυχόν μεταδοτικών νοσημάτων, θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε συγκεκριμένο χώρο φιλοξενίας στην περιοχή Λευκωσίας και συγκεκριμένα στην Κοκκινοτριμιθιά (Στρατόπεδο Πουρνάρα).

Οι αρχές της Δημοκρατίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα τόσο για την προστασία του προσωπικού, το οποίο θα εμπλακεί στη διαδικασία υποδοχής, μεταφοράς και διαμονής τους, όσο και των ίδιων των διασωθέντων, από πλευράς υγείας και παροχής της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας και της όποιας επιπρόσθετης περίθαλψης χρειαστεί.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτει, παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της όλης επιχείρησης, καθώς και την άρτια ανταπόκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του (Πολιτική Άμυνα, Υπηρεσία Ασύλου, Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων) στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης.


ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ
Με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη στο λιμάνι Λεμεσού, με θέμα την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου "Φιλοξένια", το οποίο θα μεταφέρει στο λιμάνι τους τριακόσιους μετανάστες, που εντοπίστηκαν σε πλοιάριο τα ξημερώματα, 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πάφου.

Σύμφωνα με το Λιμενάρχη, Γιώργο Ππούρο, οι τριακόσιοι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους και έχουν επιβιβαστεί όλοι στο κρουαζιερόπλοιο “Φιλοξένια”, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο Λιμάνι Λεμεσού, γύρω στις 21:00.

Όπως είπε ο κ. Ππούρος, “όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι πανέτοιμες να υποδεχτούν τους μετανάστες”.

Ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Χρυσόστομος Ανδρονίκου, ανέφερε με τη σειρά του ότι γιατροί και νοσηλευτές θα βρίσκονται απόψε στο Λιμάνι Λεμεσού, για να εξετάσουν τους μετανάστες και αν κριθεί αναγκαίο θα διακομιστούν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Στη σύσκεψη παρακάθισαν η Αρχή Λιμένων, η Αστυνομία, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, ο Ερυθρός Σταυρός, η Πολιτική Άμυνα κ.ά.

Νωρίτερα...

«Αν κινδυνεύσουν ζωές, θα γίνει επιχείρηση διάσωσης»

Παράλληλα, ο ΥΠΑΜ, Χριστόφορος Φωκαΐδης είπε ότι "οι υπηρεσίες του κράτους έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα σχέδια".

"Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να επιβεβαιώσω εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, αλλά λαμβάνουμε όλα τα άμεσα μέτρα. Παρακολουθούμε την κατάσταση", επεσήμανε, προσθέτοντας ότι "εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, τότε είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε".

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι "σε περίπτωση που δεν υπάρχει κίνδυνος ζωής και φύγει έξω από τον δικό μας χώρο ευθύνης, δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να πράξουμε".
http://www.newsit.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom