Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ραγδαίες εξελίξεις! Ανοίγει το Πολυτεχνείο - Εισαγγελέας καλεί Πελεγρίνη - Τι απαντά ο πρύτανης


- Αναστολή της απεργίας αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου
- Δυο 24ωρες αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου της Αθήνας
- Την Δευτέρα ενώπιον της εισαγγελέως Πρωτοδικών ο Θεοδόσης Πελεγρίνης
- Δέχομαι αήθη επίθεση, τονίζει σε δήλωσή του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ
- Απόλυτη στήριξη Σαμαρά σε Αρβανιτόπουλο - Έπεσε στο τραπέζι ακόμα και θέμα επιστράτευσης


Ημέρα έντονων εξελίξεων και σήμερα στον χώρο των πανεπιστημίων με τελευταία, την κλήση του πρύτανη του πανεπιστημίου της Αθήνας, Θεοδόση Πελεγρίνη από τον εισαγγελέα, για παράβαση καθήκοντος.

Ο κ. Πελεγρίνης καλείται σε ανωμοτί κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση είχε διαταχθεί έπειτα από αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Στη συνέχεια, είχε συσχετιστεί με αυτή την έρευνα και η επίμαχη ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ.

Πελεγρίνης: Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια

Μετά την παροχή εξηγήσεων από τον πρύτανη η εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα ασκήσει ποινική δίωξη ή θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Την ίδια ώρα, φαίνεται να σπάει το απεργιακό μέτωπο, με τους διοικητικούς υπαλλήλους του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου να αποφασίζουν αναστολή των κινητοποιήσεων και άνοιγμα όλων των σχολών από την Δευτέρα.

Αντίθετα, σε κλίμα έντασης οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνων αποφάσισαν ακόμα δυο 24ωρες απεργίες.

Έπεσε η επιστράτευση στο τραπέζι

Έπεσε αλλά απορρίφθηκε τελικά το ενδεχόμενο επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων. Το θέμα της επιστράτευσης συζητήθηκε στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, αλλά σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, "ο Πρωθυπουργός έδωσε απόλυτη στήριξη στις κινήσεις του Υπουργού Παιδείας Αρβανιτόπουλου, για όλες τις κινήσεις του, που έχουν ως βάση το διάλογο σε συγκεκριμένες, δημοσιοποιημένες προτάσεις του Υπουργού."

Πελεγρίνης: Δέχομαι αήθη επίθεση

Νωρίτερα με δήλωσή του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης κάνει λόγο για «αήθη επίθεση».

«To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια», αναφέρει ο πρύτανης και προσθέτει:

«Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την τιμή και την υπόληψή μου, εκεί που κάθε Έλληνας πολίτης δικαιούται. Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια. Επαφίεμαι στην πανεπιστημιακή κοινότητα για αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της».

Την ίδια ώρα σε κλίμα έντασης η γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ αποφάσισε δυο 24ωρες 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, εκπρόσωποι της ομοσπονδίας των υπαλλήλων είχαν πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, κατά την οποία, όμως, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Κλίμα εκφοβισμού και διώξεων

Στο μεταξύ, σκληρή ανακοίνωση, κατά της παραπομπής του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εξέδωσε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων στην οποία κάνει λόγο για «κλίμα εκφοβισμού και διώξεων».

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, πιστή στην αρχή ότι τα προβλήματα της Παιδείας αντιμετωπίζονται με διάλογο και απαιτούν συνθήκες συναίνεσης, ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες μια ύστατη διαμεσολαβητική προσπάθεια για την ανάκληση της πρωτοφανούς απόφασης του υπουργού Παιδείας να παραπέμψει πειθαρχικά τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τελικός σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η διαμόρφωση κλίματος καταλαγής και αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η επαναφορά του ιστορικού ιδρύματος σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας. Δυστυχώς, ο υπουργός επέμεινε στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων» προσθέτουν οι πρυτάνεις.

«Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, η οποία απερρίφθη από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, είναι άδικη και αβάσιμη. Επιπλέον, επιτείνει την κρίση γιατί πυροδοτεί την ένταση και διαμορφώνει κλίμα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης. Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ επισφραγίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση που η ίδια έχει προκαλέσει με την εφαρμογή του καταστροφικού για τα πανεπιστήμια μέτρου της διαθεσιμότητας. Το προεδρείο της Συνόδου εμμένει στην αναγκαιότητα άμεσης ανάκλησης της πειθαρχικής δίωξης από τον υπουργό και στη συνέχιση του διαλόγου με όλες τις πλευρές, προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο» καταλήγει το κείμενο, το οποίο υπογράφουν ο πρύτανης ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου, Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρύτανης Χαροκοπείου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom