Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Πάνω από 100 οι νεκροί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία - Απόφαση του ΟΗΕ για επέμβαση


Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μπανγκουί, σύμφωνα με τις αρχές. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επέμβαση γαλλικών και αφρικανικών στρατευμάτων με την έγκριση του ΟΗΕ.

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός της χώρας ήταν μια οργανωμένη απόπειρα υποστηρικτών του πρώην προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ με στόχο την ανατροπή της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος ζήτησε την άμεση ανάπτυξη Γάλλων στρατιωτών και μιας αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης (MISCA) στην χώρα του, μετά την έγκριση μιας σχετικής απόφασης λίγο νωρίτερα από τον ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λορέν Φαμπιούς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό BFM-TV ότι η Γαλλία θα συνδράμει με περίπου 1200 στρατιώτες, ενώ 600 βρίσκονται ήδη εκεί ενώ το βρετανικό επιτελείο στρατού αναφέρει ότι συζητά μια “περιορισμένη υλικοτεχνική υποστήριξη” στα γαλλικά στρατεύματα.

Παράλληλα σύμφωνα με επίσημη πηγή, μετά τις ανταλλαγές πυρών στο Μπαγκουί, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποφάσισε να κλείσει "μέχρι νεωτέρας" τα σύνορά της με την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

"Λόγω της κατάστασης της ασφάλειας μετά την επίθεση που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα Μπαγκουί, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας αποφάσισε να κλείσει την μεθόριο μεταξύ της ΛΔ Κονγκό και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας μέχρι νεωτέρας", αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom