Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Αιματηρά σύρραξις αγροτών χωροφυλακής εις Ακαρνανίαν

...βρισκόμαστε στο 1962

Ενας νεκρός και 30 τραυματίες, από τους οποίους 12 χωροφύλακες και 18 καπνοπαραγωγοί, είναι ο αιματηρός απολογισμός των συγκρούσεων που σημειώνονται το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 1962 στην περιοχή του Αγρινίου.


Από το πρωί, πλήθη καπνοπαραγωγών, οι οποίοι διεκδικούν αυξήσεις των καπνών εσωτερικής καταναλώσεως, συγκεντρώνονται από διάφορα χωριά της ορεινής Τριχωνίδας και του ορεινού Ξηρομέρου και καταλαμβάνουν δύο σημεία της οδού Ιωαννίνων - Αγρινίου.

Τριακόσιοι περίπου χωρικοί καταλαμβάνουν μικρή γέφυρα, δίπλα στο χωριό Σφήνα, διακόπτοντας τη συγκοινωνία. Στους συγκεντρωθέντες μίλησε ο νομάρχης Μήλιος, παρουσία δύο αντεισαγγελέων, οι όποιοι τους συνέστησαν να αποσυρθούν. Τους τόνιζαν ότι η συγκέντρωσή τους ήταν παράνομη και επομένως ήταν «υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν την τάξιν, έστω και βιαίως».

Έδωσαν στους χωρικούς προθεσμία 15 λεπτών, η οποία παρήλθε. Ακολούθως, διέταξαν τη βίαιη διάλυση των συγκεντρωθέντων. Όταν ομάδες της χωροφυλακής κινήθηκαν να εκδιώξουν τους καπνοπαραγωγούς, δέχθηκαν καταιγισμό από πέτρες. Υποχώρησαν προς στιγμή, αλλά κατόπιν, «ανασυνταχθέντες, εχρησιμοποίησαν δακρυγόνους βολίδας και καπνογόνους τοιαύτας, έρριψαν δε εις τον αέρα προς εκφοβισμόν και μερικούς πυροβολισμούς».

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ανασύρθηκε νεκρός ο γεωργός Μήτσος Βλάχος. Ως προς το θάνατό του, η «επίσημη» θέση ήταν πως «ούτος επήλθε συνεπεία πλήγματος διά μεγάλου λίθου εις την κεφαλήν. Δοθέντος ότι οι άνδρες τής χωροφυλακής εχρησιμοποίησαν μόνον κλομπ και δακρυγόνα και έρριψαν πυροβολισμούς μόνον εις τον αέρα προς εκφοβισμόν συμπεραίνεται ότι ο Βλ. εφονεύθη από λίθον ριφθέντα από ομοχώριόν του λόγω της επικρατούσης συγχύσεως.



Εις αιματηράν σύρραξιν με έναν νεκρόν και 30 τραυματίας απέληξεν η χθεσινή συγκέντρωσις διαμαρτυρίας 4.000 και πλέον καπνοπαραγωγών. Από της πρωίας, οι καπνοπαραγωγοί κατήλθον εις την οδόν και απέκλεισαν το τμήμα αυτής μεταξύ των χωρίων Βάλτου, Σφήνα και Στάμου. Επί τόπου μετέβησαν ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, οι Εισαγγελείς Αγρινίου και Μεσολογγίου, ο ανώτερος διοικητής Χωροφυλακής, ο διοικητής Ασφαλείας και ισχυρά δύναμις χωροφυλακής.

Μέχρι τις 2 μ.μ. οι συγκεντρωθέντες επέτυχον να ακινητοποιήσουν εκατοντάδας αυτοκινήτων. Παρά τας συστάσεις των αρχών όπως διαλυθούν ησύχως οι καπνοπαραγωγοί παρέμειναν εις τας θέσεις των.

Οι δύο εισαγγελείς διά μεγαφώνων έδωσαν εντολήν εις τους παραγωγούς να διαλυθούν ηρέμως, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Επειδή και νέα πεντάλεπτος προθεσμία, η οποία εδόθη εις τους παραγωγούς διά να διαλυθούν απέβη άκαρπος, εδόθη διαταγή εις την χωροφυλακήν να κάμη χρήσιν κλομπς.

Όταν οι χωροφύλακας επλησίασαν, εδέχθησαν καταιγισμόν από λίθους και πολλοί άνδρες κατέπεσαν αιμόφυρτοι. Επηκολούθησε χρήσις δακρυγόνων άνευ αποτελέσματος και εν συνεχεία συνήφθη αληθής μάχη σώμα προς σώμα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν πολλοί χωροφύλακες και αγρόται. Επειδή και πάλιν οι αγρόται δεν διελύοντο, διετάχθη η χρήσις των όπλων προς εκφοβισμόν και νέα χρήσις δακρυγόνων.

Επειδή οι αγρόται ήρχισαν και πάλιν να συγκεντρούνται εις την δημοσίαν οδόν, ο διοικητής χωροφυλακής εζήτησεν επειγόντως ενισχύσεις από το Αρχηγείον της Χωροφυλακής. Έξι αεροπλάνα Ντακότα προσεγειώθησαν εις το αεροδρόμιον Αγρινίου με υπερδιακοσίους χωροφύλακας.
Την 5.30 απογευματινήν, εν όψει των αφιχθεισών αεροπορικώς ενισχύσεων και των εντυπώσεων αίτινες εδημιουργήθησαν εκ του θανάτου ενός παραγωγού και τον τραυματισμών 30 αγροτών και ανδρών της χωροφυλακής, οι παράγωγοι οι οποίοι παρέμενον επί της δημοσίας οδού απεσύρθησαν και εν συνεχεία διελύθησαν ησύχως.

Διεπιστώθη ότι εβλήθη από σφαίραν όπλου

Ισχυραί ομάδες χωροφυλάκων έχουν εγκατασταθή εις επίκαιρα σημεία κατά μήκος της οδού από Αγρινίου προς Αμφιλοχίαν, ενώ περιπολικά αυτοκίνητα της Αμέσου Δράσεως, έμφορτα χωροφυλάκων ευρίσκονται συνεχώς εν κινήσει.
Οι ιατροί του Αγρινίου υπέβαλον την έκθεσίν των, κατόπιν της υπ' αυτών διενεργηθείσης νεκροψίας, διά τον εις Σφήναν φόνον του Μ. Β.

Κατ' αυτήν ο Β. φέρει τραύμα διαμπερές διά πυροβόλου όπλου εις την κεφαλήν, συνεπεία του οποίου επήλθεν ο θάνατος. Εξ άλλου ο ανώτερος διοικητής Χωροφυλακής Δυτ. Ελλάδος συνταγματάρχης Β. εδήλωσεν, ότι διεξάγονται ανακρίσεις διά να ευρεθή αν προέρχεται από όπλον χωροφύλακος ή διαδηλωτών η σφαίρα, ήτις εφόνευσε τον Μήτσο Βλάχο.

Εις σχετικήν ερώτησιν ο κ. Β. διηυκρίνισεν ότι κατά την διάλυσιν της συγκεντρώσεως ηκούσθησαν πυροβολισμοί από της πλευράς των διαδηλωτών, γεγονός το οποίον αποδεικνύει, κατά τον κ. Β., ότι μεταξύ αυτών υπήρχον και ωρισμένοι ένοπλοι.

Πάντως, επί των συλληφθέντων δεν ευρέθησαν παρά μερικοί σουγιάδες και μικραί μάχαιραι.
Εξ άλλου εγνώσθη ότι ο φονευθείς αγρότης καθώς και ο αδελφός του, ήτο ψηφοφόρος του βουλευτού της ΕΡΕ κ. Φαρμάκη, προς τον οποίον είχε στείλει και συγχαρητήριον τηλεγράφημα επί τη εκλογή του.

Τιμαί ήρωος

Ο φόνος του Μ. Β. έχει βυθίσει εις πένθος ολόκληρον τον νομόν Αιτωλοακαρνανίας. Χαρακτηριστικόν είναι και το ότι, κατά την κηδείαν του, η οποία εγένετο την 5ην μ.μ. της Κυριακής οι κώδωνες των Εκκλησιών όλων των κωμοπόλεων και των χωρίων τής περιοχής εκρούοντο πενθίμως.

Ο Μ. Βλάχος εχαρακτηρίσθη «ήρως του αγώνος των καπνοπαραγωγών», σύμβολον θυσίας δια τα δίκαιά των, διεκηρύχθη δε συγχρόνως ότι η 8η Σεπτεμβρίου είναι πλέον «ορόσημον» και «αφετηρία διά νέους αγώνας». Ακόμη και ο Δήμος Αγρινίου απέστειλε κλιμάκιον της φιλαρμονικής του διά να τεθη επικεφαλής της νεκρικής πομπής.

Κατά την κηδείαν του ηκούσθησαν φωναί: «Δημοκρατία!», «Ζήτω η αγροτιά», «Τον έφαγες, Καραμανλή!», «Δεν πέθανες ήρωα αγρότη!». Ο τάφος τού Β. εκαλύφθη από άνθη.

Η χωροφυλακή αποδίδει τον φόνον εις λίθον ριφθέν από αγρότας. Αυτόπτης μάρτυρας, όμως, ετών 48, ένας πτωχός, κάτοικος Λεπενούς, είπε: «Βρισκόμουν δίπλα στον σκοτωμένον. Ένας χωροφύλακας γονάτισε στην γέφυρα και τον πυροβόλησε. Τον είδα με τα μάτια μου. Στην συγκέντρωσιν δεν είμαστε κομμουνιστές. Είμαστε αδικημένοι αγρότες. Οι χωροφύλακες βάραγαν στο ψαχνό».
Ολίγα λεπτά αργότερα εβλήθη επίσης διά σφαίρας περιστρόφου, πιθανώτατα έξ εξοστρακισμού, ο 10ετής μαθητής Ε. Μπ., εκ του χωρίου Μαχαλά. Η σφαίρα τού διέτρησε το στήθος και τον πνεύμονα, αλλά ήδη ο μικρός ευρίσκεται έκτος κινδύνου.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom