Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Κρήτη: Λάδι ούτε για το φαγητό φέτος - Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί (βίντεο)

Άνευ προηγουμένου η ακαρπία, σε ποσοστό… 95% - Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να τους στηρίξει η Πολιτεία;

Ως μία καταστροφική χρονιά για την καλλιέργεια της ελιάς περιγράφουν την φετινή οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, τονίζοντας παράλληλα πως η ακαρπία είναι στο 95% και φέτος δεν θα υπάρχει λάδι ούτε για το φαγητό.

Το αίτημα να λάβουν αποζημιώσεις ως στήριξη για την απροσδόκητα άσχημη χρονιά, ζήτησαν χθες ελαιοκαλλιεργητές, που διευκρίνισαν ότι μετά και τις τεράστιες μειώσεις στις προκαταβολές των ενισχύσεων, το μόνο που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να μην εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους είναι, μια απόφαση στήριξης από την πολιτεία, για την ακαρπία που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί, ζητούν αποζημιώσεις για να επιβιώσουν

Ούτε για την οικογενειακή κατανάλωση δεν θα φτάσει η φετινή σοδειά ελαιόλαδου, με τους παραγωγούς να είναι σε απόγνωση, καθώς όπως λένε αν με κάποιο τρόπο δεν στηριχθούν, αντίστοιχη πορεία θα έχει το ελαιόλαδο και την επόμενη χρονιά, αφού με δεδομένη την ανομβρία και την έλλειψη υποδομών όπως φράγματα, το να συντηρήσουν τα ελαιόδεντρά τους και να τα κρατήσουν ζωντανά, σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι σε μια τσέπη όμως την οποία περιγράφουν ήδη άδεια.

Ελαιοκαλλιεργητές χθες Σάββατο απευθυνόμενοι στην Περιφέρεια Κρήτης, ζήτησαν να κινηθούν διαδικασίες αποζημίωσης, για μια χρονιά της οποίας οι απώλειες, μοιάζουν πρωτόγνωρες και πάντως αδύνατο να καλυφθούν με φόντο και τις περικοπές στις προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα.

Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να τους στηρίξει η Πολιτεία

Αυτό που εξήγησαν οι παραγωγοί ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο για την επιβίωσή τους, θα ήταν μια στήριξη της τάξης των 200 ευρώ ανά στρέμμα που μπορεί να μην τους διασφάλιζε μια άνετη περίοδο, όμως σίγουρα θα μπορούσε να φρενάρει τις δυσκολίες που έρχονται η μία μετά την άλλη.

https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom