Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Καταγγελία για άδικη δίωξη Αρχιπυροσβέστη στη Θεσσαλονίκη

Η Ενωτική Αγωνιστική Παρέμβαση πυροσβεστών καταγγέλλει με επιστολή της στον Β. Κικίλια το περιστατικό

«Πρόκειται για την άδικη και καταχρηστική πειθαρχική δίωξη του συνάδελφου Αρχιπυροσβέστη του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης, όπου η Διοίκησή του επέβαλλε πειθαρχική ποινή 100,00 ευρώ για μια σειρά πειθαρχικά παραπτώματα που "εφευρέθηκαν" μόνο και μόνο γιατί ο συνάδελφος χωρίς να αρνηθεί να εκτελέσει την παράνομη διαταγή σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του Π.Σ. που του δόθηκε, "τόλμησε" να εκφράσει την γνώμη του!», τονίζει η ΕΑΚΠ.

Ενα περιστατικό «άδικης και καταχρηστικής πειθαρχικής δίωξης συνάδελφου πυροσβέστη» στη Θεσσαλονίκη η οποία «προστίθεται και αυτό στην μακριά σειρά ανάλογων περιστατικών στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της πατρίδας μας», καταγγέλλει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ).

Με επιστολή της προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια η συνδικαλιστική παράταξη απαιτεί «να ανακληθεί άμεσα η πειθαρχική δίωξη κατά του συναδέλφου» και «να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην καταπατώνται δημοκρατικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων στο Π.Σ», μεταξύ άλλων.

Όπως αναφέρει η ΕΑΚΠ στην επιστολή της: «Πρόκειται για την άδικη και καταχρηστική πειθαρχική δίωξη του συνάδελφου Αρχιπυροσβέστη του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης, όπου η Διοίκησή του επέβαλλε πειθαρχική ποινή 100,00 ευρώ για μια σειρά πειθαρχικά παραπτώματα που "εφευρέθηκαν" μόνο και μόνο γιατί ο συνάδελφος χωρίς να αρνηθεί να εκτελέσει την παράνομη διαταγή σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του Π.Σ. που του δόθηκε, "τόλμησε" να εκφράσει την γνώμη του!

Συγκεκριμένα, στις 30/7/2023 διατάχθηκε από τη Διοίκηση του σταθμού μαζί με άλλους συναδέλφους του να εκτελέσει εργασίες καθαρισμού και αποκομιδής μπαζών που πιθανότατα και για άγνωστο λόγο άφησε ανολοκλήρωτες το ιδιωτικό τεχνικό συνεργείο που είχε αναλάβει τις σχετικές εργασίες επισκευής του χώρου.

Παρόλο που εκτέλεσε κανονικά την καθόλα νομικά αβάσιμη και ανοίκεια προς τα πυροσβεστικά καθήκοντα διαταγή, εξέφρασε την γνώμη του σύμφωνα και με το συνταγματικά κατοχυρωμένο θεμελιώδες δικαίωμά του (παρ. 2, αρ. 20, Συντάγματος). Αυτή υπήρξε και η πραγματική αιτία για την οποία ο συνάδελφος κλήθηκε σε απολογία και τελικώς τιμωρήθηκε.

Η αποφυγή διενέργειας Ε.Δ.Ε. που θα οδηγούσε σε εξέταση των λοιπών υπαλλήλων ως αυτήκοων και αυτοπτών μαρτύρων, η απόδοση σωρείας πειθαρχικών παραπτωμάτων με ορισμένα να είναι εντελώς ασύμβατα με την ιεραρχική θέση του συναδέλφου (εδάφια κζ, λ, λγ του άρθρου 62, παρ. 1 του Π.Δ. 210/1992) και η αστραπιαία ταχύτητα με την οποία επιβλήθηκε η ποινή, αποδεικνύουν ξεκάθαρα μια διαδικασία παρωδία με μοναδικό σκοπό τον εκφοβισμό του προσωπικού και την εδραίωση ενός αυταρχικού τρόπου διοίκησης γενικότερα.

Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών εκτιμούμε ότι τέτοια περιστατικά αποτελούν μόνο την "κορυφή του παγόβουνου" και δεν είναι μεμονωμένα. Επιχειρείται και με αυτόν τον τρόπο να επιβληθεί "σιγήν ιχθύος" σε κάθε είδους αντίδραση απέναντι στην συνεχιζόμενη καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των πυροσβεστών».

Τα αιτήματα της ΕΑΚΠ προς τον υπουργό είναι τα ακόλουθα:

  • - Να ανακληθεί η άδικη και καταχρηστική πειθαρχική δίωξη του συναδέλφου μας Αρχιπυροσβέστη του 2ου Π.Σ. Θεσσαλονίκης.

  • - Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην καταπατώνται δημοκρατικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων στο Π.Σ., όπως η έκφραση γνώμης, με μεθοδευμένες και εκδικητικές πειθαρχικές διώξεις.

  • - Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να σταματήσει μια πάγια τακτική που ενθαρρύνεται και από την απουσία σχετικών παρεμβάσεων από την πολιτική ηγεσία ώστε πυροσβέστες να απασχολούνται παρά την θέλησή τους σε εργασίες ξένες προς τα καθήκοντα τους όπως επισκευές

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom