Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Πλούσιο φωτορεπορτάζ από τα Εγκαίνια της Πινακοθήκης του Ανδρέα Σιάχου στην Αγία Σοφία Θέρμου


Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Δήμο Θέρμου πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή 20/8/2023 τα Εγκαίνια της Πινακοθήκης του Ανδρέα Σιάχου στην Αγία Σοφία Θέρμου, παρουσία πλήθους κόσμου και του Δημάρχου κ. Σπύρου Κωνσταντάρα, σε ένα καινούργιο κτίριο με θέα στην λίμνη Τριχωνίδα.

Καθημερινά ο Αιτωλοακαρνάνας λαϊκός ζωγράφος Ανδρέας Σιάχος δημιουργεί με το πινέλο του ωραίους πίνακες ζωγραφικής, στο εργαστήριο του που και αυτό βλέπει την Τριχωνίδα από ψηλά.

Ο Ανδρέας Σιάχος καλωσόρισε όλους όσους παραβρέθηκαν στα Εγκαίνια της Πινακοθήκης του στην Αγία Σοφία Θέρμου και εξέφρασε τη χαρά του καθώς ένα όνειρο χρόνων έγινε πραγματικότητα.

Ευχαρίστησε τον πατέρα Ιωσήφ και τον πατέρα Βασίλειο που τέλεσαν τον Αγιασμό των Εγκαινίων καθώς και τον Δήμαρχο Θέρμου Σπύρο Κωνσταντάρα για την φιλοξενία των εγκαινίων της Πινακοθήκης του στο εορταστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εις μνήμην του Αγίου Κοοσμά του Αιτωλού.Ευχαρίστησε επίσης την κυρία Ευφροσύνη Τσαμπά για τα καλά της λόγια.

Ο Δήμαρχος Θέρμου έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων και απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον Ανδρέα Σιάχο.

Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης έκανε δώρο στον Δήμο Θέρμου τον πίνακά του με τους Δίδυμους Καταρράκτες του Μοκιστιάνου.

Ο Ανδρέας Σιάχος είναι γέννημα θρέμμα της Αγίας Σοφίας, όπου γεννήθηκε το 1948 και το 1968 τελείωσε την σχολή Ωρολογοποιίας κι ένα χρόνο μετά άνοιξε δικό του Ωρολογοποιείο που έως το 2018 ήταν η κύρια ενασχόλησή του.

Η πρώτη του επαφή με την Ζωγραφική ήταν το 1973, οπότε και δημιούργησε τους πρώτους του πίνακες. Από το 2018 και μετά ασχολείται με την λαϊκή ζωγραφική, Είναι αυτοδίδακτος λαϊκός Ζωγράφος και η έμπνευσή των έργων του προέρχεται κυρίως από τις παιδικές του αναμνήσεις,

Η Πινακοθήκη του πέραν του πλήθους των πολυθεματικών έργων περιλαμβάνει τρεις σειρές έργων που απεικονίζουν την καθημερινότητα των προγενέστερων γενεών.

Το πρώτο θέμα του είναι η παραγωγή του ψωμιού και περιλαμβάνει 16 πίνακες που απεικονίζουν την παραγωγή του από την σπορά του σιταριού μέχρι το ζύμωμα.

Το δεύτερο θέμα του είναι τα προικιά της νύφης και αποτελείται από 10 πίνακες.

Το τρίτο θέμα του είναι η παραγωγή του ελαιόλαδου και περιλαμβάνει 8 πίνακες.

Ο καλλιτέχνης με τα έργα του προσπαθεί να διατηρήσει στη μνήμη όλων ζωντανή την παράδοσή μας και να την μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενεές.

Η Πινακοθήκη αυτή την εβδομάδα θα είναι ανοιχτή πρωί και απόγευμα. 

Δείτε φωτο από τα εγκαίνια της Πινακοθήκης και αρκετά από τα έργα του Ανδρέα Σιάχου:



























1 σχόλιο:

ΓΡΗΓΟΡΗΣ Γ. ΤΟΡΟΥΝΙΔΗΣ είπε...

συνχαρητηρια ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΣ!!!

ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΛΙΤΕΧΝΗΣ!!!
ΠΟΛΥ ΤΑΛΕΝΤΟ!!!ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΑΝΤΡΕΑ!!!

Read more: Go to TOP and Bottom