Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Λιμενικό: Εντοπισμός και διάσωση 74 μεταναστών σε Λέσβο, Σάμο και Πάτμο (φωτο & βίντεο)


Στη διάσωση 74 μεταναστών προέβη σήμερα το Λιμενικό Σώμα σε τρία διαφορετικά περιστατικά που συνέβησαν στο ανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Λέσβο, στη Σάμο και στην Πάτμο σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις.

Εντοπισμός και διάσωση 41 ατόμων στη Λέσβο

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “ΤΑΡΤΙ” κόλπου Γέρας ν. Λέσβου πνευστή ακυβέρνητη λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Στη θέα του πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι επιβαίνοντες προέβησαν σε ρίψη του εξωλέμβιου κινητήρα στη θάλασσα καθώς και στην καταστροφή των αεροθαλάμων της.

Άμεσα το πλήρωμα του Περιπολικού πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση 41 αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα Μυτιλήνης και στη συνέχεια στο χώρο καραντίνας Κ.Υ.Τ. Καρά Τεπέ “ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ”.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ενώ η πνευστή λέμβος βυθίστηκε.

Εντοπισμός και διάσωση 17 ατόμων στη ν. Σάμο

Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Σάμου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, για ύπαρξη λέμβου με ικανό αριθμό επιβαινόντων σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια βορειοδυτικά ν. Σάμου.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στο σημείο μετέβησαν Περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και Περιπολικό όχημα Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς.

Στην ανωτέρω περιοχή εντοπίστηκε από Περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ, μία (01) ακυβέρνητη λέμβος με δέκα επτά (17) αλλοδαπούς επιβαίνοντες.

Άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία περισυλλογής των 17 συνολικά ατόμων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Καρλόβασι ν. Σάμου και στη συνέχεια οι 16 εκ των ανωτέρω στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (Κ.Ε.Δ.) Σάμου, ενώ μία γυναίκα, η οποία έχρηζε ιατρικής περίθαλψης, διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου, ενώ η ανωτέρω λέμβος καταστράφηκε.

Εντοπισμός και διάσωση 16 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους στην Πάτμο

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Πάτμου για την ύπαρξη σκάφους, με ικανό αριθμό επιβαινόντων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της ν. Αρκιών.

Στην περιοχή έσπευσαν τρία (03) Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. των Λιμενικών Αρχών Πάτμου και Λέρου, τα οποία εντόπισαν και κατόπιν καταδίωξης ακινητοποίησαν ταχύπλοο πνευστό σκάφος με συνολικά δεκαεπτά (17) επιβαίνοντες, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η ασφαλής περισυλλογή τους και η μεταφορά τους στη ν. Πάτμο.

Από το Λιμεναρχείο Πάτμου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 26χρονος αλλοδαπός εκ των ανωτέρω, για παράβαση του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις), ενώ κατασχέθηκε το εν λόγω σκάφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom