Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Ανοίγουν ξανά οι μπλε φάκελοι - Τι περιλαμβάνουν


Χωροταξικό, πολυνοσχέδιο για τις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες και ρυθμίσεις για δίκες - εξπρές, τα πρώτα βήματα για επιστροφή και σε μια νομοθετική κανονικότητα - Προεξοφλείται ένταση στο πολιτικό σκηνικό.

της Ελένης Ευαγγελοδήμου
Σινιάλα κανονικότητας εκπέμπει η κυβέρνηση, καθώς από το Μαξίμου διαφαίνεται μια προσπάθεια να επιστρέψει, παράλληλα με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, στην ατζέντα «μεταρρυθμίσεις» για την επόμενη μέρα. Οι μπλε φάκελοι ανοίγουν ξανά στα υπουργικά γραφεία και, με βάση τον έντυπο «μπούσουλα» ανά τομέα, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν κληθεί σε στοχευμένη επανεκκίνηση του έργου τους.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο σκοπεύει να βάλει σε τροχιά άμεσης υλοποίησης μια σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες παραμένουν στον «πάγο» εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα λόγω του κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι το πλάνο για σταδιακή επάνοδο του κυβερνητικού έργου δεν αφορά μόνο τις έτοιμες δράσεις που περιμένουν στο συρτάρι, αλλά και νέες ενέργειες με καινούργια χρονοδιαγράμματα, τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη επεξεργάζονται οι υπουργοί με τους συνεργάτες τους.

Το σύνθημα έδωσε ουσιαστικά προς όλα τα στελέχη του ο Πρωθυπουργός από δεκαημέρου, όταν αποφάσισε - ίσως και σε έναν συμβολικό τόνο - να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη όχι για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας αλλά για ένα νομοσχέδιο στα σκαριά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πρόθεση για σταδιακή κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα και πέραν ατζέντας κορωνοϊού διαφαίνεται επίσης από το νέο «ραντεβού» του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα - και προφανώς θα γίνει εξ αποστάσεως.

Πρόκειται για τις ίδιες ημέρες που στο Μαξίμου αναμένεται να «κλειδώσει» η πρώτη φάση του κυβερνητικού σχεδίου για τη βαθμιαία επιστροφή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής εντός του Μαΐου, εφόσον οι επιστήμονες ανάψουν το πράσινο φως για την εφαρμογή.

Το χωροταξικό
Στο νέο τηλε-Υπουργικό θα παρουσιαστούν εκτός απροόπτου οι διατάξεις του νέου χωροταξικού νομοσχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «μείζονα παρέμβαση», καθώς σε μεγάλο βαθμό αγγίζει και το θέμα των επενδύσεων. Επιπλέον όπως συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μαξίμου θα δρομολογηθούν νέες υπουργικές αποφάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας στις πόλεις, όπως ο καθορισμός νέων κανόνων για την προσαρμογή υφιστάμενων κτιρίων στις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία κ.λπ.

«Απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Αλλά από τη στιγμή που θα τη διασφαλίζουμε δεν πρέπει να αφήσουμε πίσω και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις. Ειδικά όσες μεταξύ άλλων θα συνέβαλλαν σημαντικά και στο "πουσάρισμα" της οικονομίας στους επόμενους μήνες, που θα λειτουργούμε σε συνθήκες ύφεσης» λένε αρμόδιες πηγές. Οπως σημειώνουν «φυσικά και δεν παίρνουν όλες οι πρωτοβουλίες τον ίδιο αριθμό προτεραιότητας, αλλά ορισμένες μεγάλες παρεμβάσεις, κυρίως νομοσχέδια, θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν σιγά σιγά τον δρόμο τους».

Η παιδεία
Πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει με την πιο εντατική λειτουργία της Βουλής στις επόμενες εβδομάδες ενόσω τα υπουργικά επιτελεία σε συνεννόηση με τους εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού θα ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους. Μέχρι στιγμής, η Παιδεία και η Δικαιοσύνη έχουν μπει σε πρώτο πλάνο. Συγκεκριμένα, από τις προηγούμενες εβδομάδες και παράλληλα με το «στοίχημα» της τηλεκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας έχει ανοίξει ο μπλε φάκελος ώστε να «τρέξει» η επεξεργασία και η ολοκλήρωση σύνταξης του πολυνομοσχεδίου για τις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Πάντως ο συγκεκριμένος κυβερνητικός σχεδιασμός για κομβικές αλλαγές στην Παιδεία (με επαναφορά της «τράπεζας θεμάτων», ρυθμίσεις για την τελευταία τάξη του λυκείου, τα πανεπιστήμια κ.λπ.) σε συνθήκες «φυσικής αποστασιοποίησης» προκαλούν ήδη τον ξεσηκωμό ενώσεων και σωματείων εκπαιδευτικών. Ειδικά στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προεξοφλείται επιπλέον η ένταση και στο πολιτικό σκηνικό.

Η δικαιοσύνη
Αντίστοιχα εντατικές διεργασίες για νέο νομοσχέδιο είναι σε εξέλιξη από το επιτελείο του Δικαιοσύνης, με μια σειρά από διατάξεις οι οποίες, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Οπως έχει προαναγγελθεί, οι ρυθμίσεις θα έχουν στόχο τις δίκες - εξπρές, ανάμεσα σε άλλα με τη δυνατότητα τα δικαστήρια να συστήνουν ειδικά τμήματα που θα εξετάζουν υποθέσεις με αναπτυξιακό και επενδυτικό ενδιαφέρον. Στις επόμενες εβδομάδες προδιαγράφεται κινητικότητα και στο μέτωπο του Προσφυγικού, αν και προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει ακόμη ούτε ο σχεδιασμός για την απομάκρυνση των ευάλωτων ομάδων από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών.

Συνολικά φαίνεται πως από την κυβέρνηση επιδιώκουν να περάσουν στην κοινωνία μηνύματα για προσπάθεια επιστροφής στην πολιτική ανάπτυξης και φοροελαφρύνσεων, όπως είχε δρομολογηθεί πριν από την κρίση, καθώς και συντονισμένης διακυβέρνησης ακόμα και εν μέσω έκτακτων συνθηκών. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι έγιναν γρήγορες κινήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία με έγκαιρη λήψη μέτρων καθώς και ότι υπάρχει η πρόθεση για αντίστοιχα αντανακλαστικά στο πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας, που ωστόσο θα απαιτήσει μεταξύ άλλων σημαντική ενίσχυση της απασχόλησης και της ρευστότητας καθώς και γενναία στήριξη του τουρισμού.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι έχει δημιουργηθεί απόθεμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για τα αμέσως επόμενα βήματά της και, κατά τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, μπορούν «τα μέτρα της επικαιρότητας, να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων». Ο ίδιος στο τελευταίο διάγγελμά του επέλεξε να βάλει δίπλα στην παραδοχή για τη «μεγάλη ύφεση» του 2020 τη φράση «ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021».
https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom