Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Πάρος: Βρέθηκαν σε γκαλερί της Ευρώπης οι κλεμμένες εικόνες από τον Αγιο Κων/νο Παροικιάς!


Οι τέσσερις εικόνες του 17-18ου αιώνα που είχαν κλαπεί από τον Άγιο Κωνσταντίνο στο Κάστρο της Παροικιάς τα ξημερώματα της Κυριακής 2 Αυγούστου 2009, βρέθηκαν σε γκαλερί της Ευρώπης!

Οι δράστες τότε είχαν σπάσει το λουκέτο της πόρτας και αφού μπήκαν στον ναό, αφαίρεσαν τις πολύτιμες εικόνες.

Τι είχε κλαπεί
Οι δυο εικόνες που εκλάπησαν από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου ήταν:
α) Χριστός (διαστ. 0,68Χ0,85) με την προσωνυμία: Ο Βασιλεύς των Βασιλέων και Μέγας Αρχιερεύς. Είναι κρητικής τεχνοτροπίας. Στο κάτω μέρος της εικόνας αναγράφεται το όνομα του ζωγράφου: Χείρ Βίκτωρος.

Είναι έργο πιθανότατα, του αγιογράφου Βίκτωρα από την Κρήτη, του 17ου αιώνα.

β) Παναγία η Αμόλυντη (0,67Χ0,87). Κρητικής τεχνοτροπίας με κάποια ιταλική επίδραση. Ανήκει, πιθανώς,στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.

Οι δυο εικόνες που εκλάπησαν από το παρεκκλήσι ήταν:

α) Χριστός (0,64Χ0,75). Στο επάνω μέρος της εικονίζονται σε προτομή, μέσα σε κύκλους οι δυο αρχάγγελοι: αριστερά ο Μιχαήλ και δεξιά ο Γαβριήλ. Η τεχνοτροπία της εικόνας μιμείται την κρητική. Στο κάτω μέρος έχει την επιγραφή: Πήιμα Δαμασκηνού ιερομονάχου - ΑΧΘΜ (=1649).

β) Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (0,60Χ0,68).Εικόνα του τέλους του 17ου ή των αρχών του 18ου αιώνα.

Πού βρέθηκαν
Οι εικόνες σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες βρέθηκαν σε γκαλερί της Ευρώπης από την Interpol.

Πλήρη στοιχεία ακόμα -και λεπτομέρειες- δεν υπάρχουν,αφού η έρευνα αφορά εκκλησιαστικά κειμήλια ανυπολόγιστης αξίας που βρέθηκαν σε γκαλερί σε Λονδίνο, Άμστερνταμ κ.α. και είναι μέρος και άλλων ευρημάτων, κυρίως κλαπέντων από μοναστήρια της Ηπείρου.

Στις έρευνες μετείχαν αστυνομικές δυνάμεις πολλών χωρών, ενώ η Scotland Yard έστειλε στις ελληνικές αρχές πολυσέλιδη έκθεση -άνω των 150 σελίδων- για το κύκλωμα των ιερόσυλων.

Η δίκη

Την Τρίτη 19/11/2019 ήταν προγραμματισμένη στα Γιάννενα η πολύκροτη δίκη για την αρχαιοκαπηλία που απασχόλησε επί μια δεκαετία κυρίως την Ήπειρο.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κάθεται, μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων, ένας αρχιμανδρίτης και πέντε ακόμη άτομα. Ανάμεσά τους ένας 48χρονος ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας από τα Τρίκαλα και ένας βιβλιοδέτης, στο παλαιοπωλείο του οποίου στο Μοναστηράκι, βρέθηκαν κλεμμένα βιβλία και Ευαγγέλια από την Ήπειρο. Η σύλληψη του τελευταίου, το 2015, συνέβαλε καταλυτικά στην προώθηση της υπόθεσης. Μεταξύ των μαρτύρων στη δίκη είναι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος.

Τελικά, η δίκη για τις κλεμμένες εικόνες από μονές και εκκλησίες κυρίως της Ηπείρου, διακόπηκε στις 19/11/2019 για να λάβει αναβολή για τις 16/6/2020 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων. Οι λόγοι της αναβολής είχαν να κάνουν με την απουσία του Εισαγγελέα, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να μην ξεκινήσει η εκδίκαση από την Εισαγγελέα που τον αναπλήρωνε.
http://www.fonitisparou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom