Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Σκάνδαλο και με Ελληνες στη Goldman Sachs: Εμπλέκονται σε υπόθεση insider trading


Παραιτήθηκε ο Γ. Νίκας από προέδρος του ΔΣ της εταιρείας - Οι κατηγορίες αφορούν ένα διεθνές σχέδιο insider-trading με την εμπλοκή τραπεζίτη της Goldman Sachs, που είχε ως συνέπεια την αποκόμιση παράνομων κερδών ύψους $2,6 εκατ.

Γόνοι γνωστότατων ελληνικών επιχειρηματικών οικογενειών εμπλέκονται σε υπόθεση insider trading που αποκαλύφθηκε στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός τραπεζίτη της Goldman Sachs.

Πρόκειται για τον Γιώργο Νίκα (γιο του αείμνηστου Παναγιώτη Νίκα, ιδρυτή της αλλαντοβιομηχανίας) και τον Τηλέμαχο Λαβίδα (ο οποίος είναι γιος του επιχειρηματία Θανάση Λαβίδα της Lavipharm).

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε η παραίτηση του Γ. Νίκα από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ της Εταιρείας ΠΓ Νίκας ΑΒΕΕ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Την περασμένη Παρασκευή, στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ο Μπράιαν Κοέν, αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, με την κατηγορία διαχείρισης εμπιστευτικών πληροφοριών με στόχο το παράνομο κέρδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Για διάστημα περίπου τριών ετών, διέρρεε απόρρητες πληροφορίες με αντάλλαγμα τη λήψη χρημάτων, στο πλαίσιο ενός διεθνούς σχεδίου insider-trading που είχε ως συνέπεια την αποκόμιση παράνομων κερδών ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο στο κατηγορητήριο δεν αναφέρεται ποιος ήταν ο εντολέας. Σύμφωνα με έγγραφα πάντως, φέρονται να εμπλέκονται η Syngenta AG και η Buffalo Wild Wings Inc.

Οσο για την ίδια την Goldman Sachs, εκπρόσωπός της είπε ότι δεν γνώριζε για την υπόθεση μέχρι τη σύλληψη της Παρασκευής.

Ο 33χρονος Κοέν μοιράστηκε τις εμπιστευτικές πληροφορίες με έναν trader που δεν έχει κατονομαστεί και ο οποίος στη συνέχεια πέρασε αυτές τις πληροφορίες στον Γιώργο Νίκα, ο οποίος και αποκόμισε τα κέρδη (2,6 εκατ. δολ.).

Ο 54χρονος Νίκας, με εστιατόρια στη Νέα Υόρκη είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας GRK Fresh, και αντιμετωπίζει και ο ίδιος κατηγορίες.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom