Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019

“Κόλαση” με το Brexit: Παράταση ζητάει ο Τουσκ, “κλωτσάει” ο Μακρόν, στα σχοινιά ο Τζόνσον!


Της... κακομοίρας με το Brexit! Ο Ντόναλντ Τουσκ δηλώνει πως θα προτείνει στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για νέα αναβολή της εξόδου. Ήδη ο Μακρόν διατυπώνει τις ενστάσεις του.
Νωρίτερα ο Τζόνσον "πάγωσε" τα πάντα μετά την πρώτη του νίκη στο Κοινοβούλιο που συνοδεύτηκε όμως από ένα ακόμα οδυνηρό "μπλόκο".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, 22.10.2019, πως έπειτα από την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να θέσει σε αναστολή την νομοθετική διαδικασία για το Brexit, θα προτείνει στους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια νέα αναβολή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.
“Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία”, τόνισε ο Τουσκ με tweet του.
Παρόλα αυτά, η Γαλλία ενημερώνει πως θα δεχτεί παράταση μόνο για λίγες μέρες και όλα είναι στον αέρα!
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται διπλωματική πηγή, η Γαλλία θα εξετάσει μέσα στην εβδομάδα το κατά πόσο θα συμφωνήσει σε μια “αμιγώς τεχνική” παράταση στο Brexit μόνο για λίγες μέρες. Ωστόσο αποκλείει οποιαδήποτε μεγαλύτερη σε διάρκεια παράταση.

Χαμός με το Brexit!

Ούτε καν να χαρεί την πρώτη του νίκη στο Κοινοβούλιο για το Brexit δεν πρόλαβε ο Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ του… κόβει τα φτερά μετά τις δηλώσεις Τουσκ!
Οι επόμενες δύο μέρες στη Βουλή των Κοινοτήτων θα αφιερωθούν σε συζητήσεις γύρω από την ομιλία της Βασίλισσας και όχι για το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, όπως θα αναμένονταν, εάν το κοινοβούλιο στήριζε την Τρίτη, 22.10.2019 το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για μία εσπευσμένη ολοκλήρωση του νομοσχεδίου μέχρι την Πέμπτη.
Τον προγραμματισμό αυτό ανακοίνωσε ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης, Τζέικομπ Ρις Μογκ, μετά από δύο ψηφοφορίες, μία επιτυχημένη και μία αποτυχημένη για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Το κοινοβούλιο απέρριψε με πλειοψηφία 14 ψήφων (322 κατά και 308 υπέρ) το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί άμεσα η επικύρωση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι την Πέμπτη.
Αυτό αποτελεί τεράστια ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον ο οποίος είχε απειλήσει με εκλογές στην περίπτωση που έχανε σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία και τώρα μένει να δούμε αν θα πραγματοποιήσει την απειλή του.
Το γεγονός ανάγκασε τον πρωθυπουργό να αποσύρει συνολικά το νομοσχέδιο, περιμένοντας την απάντηση της ΕΕ στο αίτημα για παράταση της εξόδου, πέρα της 31ης Οκτωβρίου, κάτι που είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι θα κάνει σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το χρονοδιάγραμμά του.
Η απάντηση τελικά… φαίνεται πως ήρθε, με τον Τουσκ να προτείνει στους 27 παράταση για το Brexit, κάτι το οποίο συνιστά μία ακόμη μεγάλη πολιτική ήττα για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Του… Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Λίγο πριν, ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την πρώτη συναίνεση του βρετανικού κοινοβουλίου για το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, καθώς με πλειοψηφία 30 ψήφων (329 ναι και 299 όχι) εγκρίθηκε στη δεύτερη ανάγνωσή του το νομοσχέδιο.
Η επιτυχία αυτή πιστώνεται στον ίδιο, καθώς κέρδισε μία μερίδα των βουλευτών του Εργατικού κόμματος (19 ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου), που τις προηγούμενες φορές ψήφιζαν κατά της Συμφωνίας Αποχώρησης που έφερνε στο κοινοβούλιο η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι. Επίσης, εξασφάλισε τη συναίνεση των βουλευτών που υποστηρίζουν ένα πιο ήπιο Brexit, μεταξύ αυτών, μία μερίδα των ανταρτών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, ενώ κατάφερε να ενώσει το κόμμα του γύρω από τη Συμφωνία του για την Αποχώρηση.
Στη συναίνεση αυτή έπαιξε ρόλο μία παραχώρηση της τελευταίας στιγμής, που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει τροπολογία που θα εξασφαλίζει ότι το κοινοβούλιο θα μπορεί να ψηφίσει πάνω σε οποιαδήποτε πρόταση για παράταση της μεταβατικής περιόδου (2020), εάν δεν υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. «Μπορώ να δρομολογήσω μία τροπολογία που θα επιτρέπει στο κοινοβούλιο να έχει λόγο στα θετικά στοιχεία μίας παράτασης της μεταβατικής περιόδου. Και η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί σε αυτό» είπε στους βουλευτές.
Με πληροφορίες από: reuters.com / sputniknews.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: