Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Έντονες αντιδράσεις για την αστυνομική έφοδο σε κινηματογράφους για την ταινία "Τζόκερ" - Τι δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού (βίντεο)


Έντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η αστυνομική επέμβαση σε δύο κινηματογράφους σε Μαρούσι και Πατησίων μετά τις καταγγελίες που έγιναν ότι την ταινία "Τζόκερ" παρακολουθούσαν και ανήλικοι.

Η αστυνομία δέχτηκε τηλεφωνικές καταγγελίες και αστυνομικοί μετέβησαν στα σινεμά για να πραγματοποιήσουν ελέγχους. Εντόπισαν τους ανηλίκους, τους οποίους όπως προβλέπεται, παρέδωσαν στους γονείς τους, τους οποίους ειδοποίησαν να πάνε επιτόπου και στη συνέχει οδήγησαν τους υπευθύνους στα αστυνομικά τμήματα.
Για τις υποθέσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, οι οποίοι θα αποφανθούν αν θα ασκηθούν διώξεις και με ποιες κατηγορίες. Όπως έγινε γνωστό πάντως, ο υπεύθυνος του κινηματογράφου στο Μαρούσι αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.
Πληροφορίες έλεγαν ότι το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε εντολή για να γίνουν οι έλεγχοι στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά το ίδιο με ανακοίνωσή του διέψευσε κάτι τέτοιο. Στο μεταξύ έντονη είναι η αντίδραση για την αστυνομική έφοδο και από τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, ενώ σχετική δήλωση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Ο Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Σταύρος Μαυροειδάκος, πάντως μίλησε στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα για την έφοδο που έκανε η αστυνομία σε κινηματογράφους που προβαλλόταν η ταινία «Τζόκερ».
"Έγιναν ανώνυμες καταγγελίες ότι την ταινία παρακολουθούν ανήλικοι και η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να επέμβει" ανέφερε.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το "Τζόκερ" - Τι αναφέρει για την έφοδο αστυνομικών σε κινηματογράφους
Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την παρέμβαση αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες, όπου προβαλλόταν η ταινία "Τζόκερ". Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνει ότι υπήρξαν καταγγελίες από υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού για την παρουσία ανηλίκων σε κινηματογράφους, ωστόσο διαψεύδει ότι στους ελέγχους συμμετείχαν άνδρες της ΕΚΑΜ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Ανακοινώνεται ότι χθες (Κυριακή, 20-10-2019) και προχθές (Σάββατο, 19-10-2019), μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Μαρούσι και Κυψέλη, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων αντίστοιχα, μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών.
Αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα".
Το tweet του Χρυσοχοΐδη για το "Τζόκερ": Το βράδυ θα πάω να το δω με τον γιο μου
Με ένα tweet ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχολιάζει το θέμα που έχει προκύψει μετά την έφοδο αστυνομικών σε κινηματογράφους όπου προβάλλεται η ταινία "Τζόκερ".
«Σήμερα το βράδυ θα πάω να δω με τον 15χρονο γιο μου το #Τζόκερ», έγραψε με νόημα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Τι υποστηρίζουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που κάλεσαν την αστυνομία για το "Τζόκερ"
Την υπηρεσιακή τους ιδιότητα επικαλέστηκαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και πως ενήργησαν με εντολή της υπηρεσίας τους, επικαλέστηκαν στους αστυνομικούς που κάλεσαν για να απομακρύνουν τους ανήλικους από την ταινία «Τζόκερ», οι δύο γυναίκες χτες και προχτές, από κινηματογράφους στην Κυψέλη και στο Μαρούσι.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, προχθές το απόγευμα από το εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι και χτες το απόγευμα από τον κινηματογράφο «ΑΕΛΛΩ», στην Κυψέλη, επικοινώνησαν με την Άμεση Δράση οι δύο γυναίκες, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα τους, ανέφεραν ότι ανήλικοι έβλεπαν την ταινία που είναι ακατάλληλη και ζήτησαν την παρέμβαση της Αστυνομίας για να εφαρμοστούν τα νόμιμα.
Στα σημεία μετέβησαν αστυνομικοί των τοπικών τμημάτων, οι οποίοι μπήκαν στις αίθουσες την ώρα της προβολής και διαπίστωσαν την αλήθεια των καταγγελιών. Ειδικότερα στο Mall, βρέθηκαν επτά ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ στην Κυψέλη βρέθηκαν οκτώ ασυνόδευτοι ανήλικοι και τέσσερις με τους γονείς τους.
Οι επτά του Mall οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου, όπου κλήθηκαν οι γονείς τους και τους παρέλαβαν. Στο Τμήμα οδηγήθηκε και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου, μαζί με την υπάλληλο του Υπουργείου, η οποία έδωσε κατάθεση.
Όπως ισχυρίζεται στην κατάθεση της η υπάλληλος, υπήρχαν στην υπηρεσία της καταγγελίες από πολίτες ότι τα παιδιά πηγαίνουν και βλέπουν την συγκεκριμένη ταινία. Για τις καταγγελίες αυτές, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση, ενημερώθηκε εισαγγελέας, ο οποίες έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι.
Και οι δύο υπάλληλοι ανέφεραν ότι στο πλαίσιο αυτό πήραν εντολή από την προϊσταμένη τους να προχωρήσουν στους ελέγχους.
Στην περίπτωση του Mall, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του υπευθύνου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.
Στη δεύτερη περίπτωση, η υπάλληλος, η οποία ανέφερε τα ίδια στους αστυνομικούς που κάλεσε, δεν ζήτησε να προχωρήσει το θέμα, γι’ αυτό έγινε μόνο καταγραφή του περιστατικού και των ανηλίκων και κλήθηκαν οι γονείς τους οι οποίοι τους παρέλαβαν.
Μενδώνη για "Τζόκερ": Καταδικάζω τις υπαλλήλους του υπουργείου που έκαναν την καταγγελία
«Σωστά αντέδρασε όπως αντέδρασε ο κόσμος, αυτό που έγινε ήταν τελείως ανοίκειο», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Η κ. Μενδώνη δήλωσε πλήρη άγνοια για το περιστατικό, το οποίο η ίδια έμαθε εκ των υστέρων. Όπως είπε, η πρώτη αντίδρασή της, όταν έμαθε ότι τη διαδικασία κινήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν να ρωτήσει όλη την ιεραρχία του υπουργείου για το ποιος έδωσε την εντολή και ποιος βρίσκεται πίσω από την ενέργεια αυτήν.
«Πήρα τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πήρα τα στοιχεία των δύο γυναικών και έμαθα ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες λειτούργησαν αυτόνομα», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη τονίζοντας ότι «το υπουργείο δεν είχε δώσει καμία εντολή, αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες δεν ενημέρωσαν ούτε για τις προθέσεις ούτε για το τι έκαναν, αγνοούσαν όλη την ιεραρχία. Θα κινηθεί όλη η διαδικασία για τις σε βάρος τους πειθαρχικές έλεγχο».
Η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι δύο υπάλληλοι «δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής» και σχολίασε πως «δεν είναι δυνατόν δύο κυρίες κάτω από την υπαλληλική τους ιδιότητα να προκαλούν τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα».
«Λειτούργησαν αυθαιρέτως, δεν έχει γίνει ποτέ τέτοιο πράγμα, δεν μπορώ να καταλάβω τι τις οδήγησε σε αυτή την πράξη», συμπλήρωσε η ίδια.
Όπως εξήγησε η Υπουργός, πρόκειται για υπάλληλους της Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, η οποία εξετάζει την ακαταλληλότητα των ταινιών. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι ο ρόλος τους είναι καθαρά γνωμοδοτικός και το δικαίωμα ελέγχου τους περιορίζεται στο αν παρατηρούνται παραβάσεις στον κινηματογράφο. «Είναι μέλη επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή είναι γνωμοδοτική, έχουν δικαίωμα ελέγχου στο πλαίσιο του γνωμοδοτικού τους έργου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο έλεγχος δε σημαίνει φωνάζω την ΕΛΑΣ και δημιουργώ προβλήματα σε ανηλίκους και τις οικογένειές τους, αλλά παρατηρώ παραβάσεις στον κινηματογράφο», κατέληξε η Υπουργός.


H ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσε από την πρώτη στιγμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έδωσε εντολή για εισβολή αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες, που έπαιζαν την ταινία Joker, προκειμένου να διαπιστώσουν αν την παρακολουθούν ανήλικοι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες".
Ο Τσίπρας για την ταινία Τζόκερ, το Γκόθαμ Σίτι και τον Χρυσοχοΐδη - ΦΩΤΟ
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram σχολίασε την αστυνομική επέμβαση σε δύο κινηματογράφους σε Μαρούσι και Πατησίων την Κυριακή μετά τις καταγγελίες που έγιναν ότι την ταινία "Τζόκερ" παρακολουθούσαν και ανήλικοι.
Ο κ. Τσίπρας ανήρτησε μία χιουμοριστική φωτογραφία που δείχνει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κυνηγά τον Τζόκερ και έγραψε:
“Το περασμένο Σάββατο πήγα σινεμά, ευτυχώς στο κινηματογράφο Αθήναιον και όχι στο ΑΕΛΛΩ. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, κυρίως από νέα παιδιά, παρακολούθησα την ταινία που σπάει ταμεία σε Ευρώπη και Αμερική, το Τζόκερ. Στο τέλος της ταινίας αυθόρμητα η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για κινηματογραφικό θέαμα”, γράφει στην ανάρτησλη του ο κ. Τσίπρας.
“Πέραν της μοναδικής ερμηνείας του Χοακίν Φίνιξ, η ταινία καταπιάνεται με δυο πολύ καυτά κοινωνικά ζητήματα. Τη ψυχική νόσο και το μπούλινγκ απέναντι στους ασθενείς και ταυτόχρονα τη συστημική ταξική αδικία. Την αδικία που γεννά το ταξικό μίσος και κάποια στιγμή την εξέγερση των από κάτω, σε ένα καλοδουλεμένο κοινωνικό οικονομικό και μιντιακό σύστημα, που παρά τη συντονισμένη προσπάθειά του να παράξει κοινωνικό αυτοματισμό και συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που ελέγχει, κάποια στιγμή χάνει τον έλεγχο. Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο, είχα την αίσθηση ότι μετά από πολύ καιρό το Hollywood φτιάχνει, ίσως άθελά του, μια δυνατή ταινία με έντονο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα πολιτικό περιεχόμενο. Χωρίς όμως ταυτόχρονα να το κραυγάζει, χωρίς να σε παίρνει από το χέρι για να σου υποδείξει το μήνυμα”, σημειώνει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει:
“Που να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ. να αποκαταστήσει τη τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του '60, ίσως και ακόμη πιο πίσω... Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης. Όχι παίζουμε.
ΥΓ: Η φωτογραφία προφανώς αποτελεί φωτομοντάζ των δημιουργών του διαδικτύου. Εμπνευσμένη θα έλεγα...#joker”.
Ραγκούσης: Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης γυρίζουν την Ελλάδα και την ΕΛ.ΑΣ. σε πολύ σκοτεινές εποχές
Για την επέμβαση της αστυνομίας σε κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν την ηλικία των θεατών που παρακολουθούσαν την ταινία "Τζόκερ" έκανε δήλωση ο Γιάννης Ραγκούσης.
Όπως είπε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ "εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επικοινώνησα με την ΕΛ.ΑΣ. για να διακριβώσουμε εάν πράγματι αστυνομικοί επενέβησαν σε κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν την ηλικία νέων θεατών.
Η επίσημη επιβεβαίωση των περιστατικών αυτών από την ΕΛ.ΑΣ, προκάλεσε την άμεση αντίδρασή μας. Αντίδραση η οποία θα γενικευτεί απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα με την ενεργοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου".
Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, "οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοίδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές".
Γ.Γ. Ειδικών Φρουρών: Έγιναν καταγγελίες ότι παρακολουθούν την ταινία "Τζόκερ" ανήλικοι - Η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να επέμβει
Ο Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Σταύρος Μαυροειδάκος, μίλησε στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα για την έφοδο που έκανε η αστυνομία σε κινηματογράφους που προβαλλόταν η ταινία «Τζόκερ».
"Έγιναν ανώνυμες καταγγελίες ότι την ταινία παρακολουθούν ανήλικοι και η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να επέμβει" ανέφερε.
Δείτε τι είπε ο Γ.Γ. Ειδικών φρουρών στο βίντεο του ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom