Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Θλιβερά στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Δυτική Ελλάδα - Δυσάρεστη πρωτιά για τις γυναίκες


Ο υψηλότερος δείκτης καταγράφεται στην περιοχή - Τι δείχνουν στοιχεία του Πανεπιστημίου Πατρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας - Η εικόνα στην Αιτωλοακαρνανία

Η περιφέρεια με τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας από αυτοκτονία για το έτος 2016 ήταν η Ήπειρος και ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα και η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη. Τα συγκλονιστικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών κατά τη Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν.

Τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και την ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικά στην ενημέρωση αναφέρεται:

«Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και τον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου.

Η αυτοκτονία είναι ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ως τέτοιο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δυνητικά αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή κοινωνικοοικονομικής τάξης. Σ’ αυτόν τον άξονα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει ήδη από το 1990 την καθολική αναγνώριση της αυτοκτονίας ως ζήτημα δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα με τις πολιτικές δημόσιας υγείας.

Η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018, λειτουργεί από το 2007 από την ΚΛΙΜΑΚΑ σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία εντάσσεται από τον Απρίλιο του 2012 στο πλαίσιο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το οποίο λειτουργεί από την ΚΛΙΜΑΚΑ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας. Στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ειδικά εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναλαμβάνουν την θεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων που έχουν εκδηλώσει αυτοκτονική συμπεριφορά.

Αυτοκτονίες στην Ελλάδα

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, όπως αυτά αναλύθηκαν από το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, σχετικά με τις αιτίες θανάτου στην Ελλάδα αναδεικνύουν μια μικρή μείωση των αυτοκτονιών για το έτος 2016, της τάξεως του 8,5% σε σύγκριση με το 2015. Κατά τα έτη 2010 - 2016 σημειώθηκαν τουλάχιστον 3.473 αυτοκτονίες. Συγκεκριμένα, οι θάνατοι από αυτοκτονία για το 2016 ανήλθαν σε 484 έναντι του 2015 που είχαν καταγραφεί 529.

Οι άντρες αυτοκτονούν 5 φορές περισσότερο από ότι οι γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης αυτοκτονιών για τους άντρες ήταν 7,71 ανά 100.000 και 1,45 ανά 100.000 για τις γυναίκες.

Η περιφέρεια με τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας από αυτοκτονία για το έτος 2016 ήταν η Ήπειρος και ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα και η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.

Ο υψηλότερος δείκτης αυτοκτονιών για τους άντρες εμφανίζεται στην Ήπειρο, ενώ των γυναικών στην Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας κατά τα έτη 2017, 2018 και μέχρι τις 31/8/2019:

Ο αριθμός των αυτοκτονιών παρουσιάζει μία σταθερή αυξητική τάση.

Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες.

Άτομα ηλικίας 60-64 και 80 ετών και άνω σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών και ακολουθούν τα άτομα παραγωγικής ηλικίας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 45 – 49 και 50 – 59.

Οι περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονία είναι η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Αττική.

Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας κατά την τελευταία τριετία παραμένει ο απαγχονισμός.

Η χρονική περίοδος κατά την οποία σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών ήταν κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες (Μάρτιος έως Αύγουστος).


Η Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Οδυσσέας» Dr. Αθανασία Δημητρίου

Σχετικά με το θέμα και σε συνάρτηση με την Αιτωλοακαρνανία, η Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Οδυσσέας» Dr. Αθανασία Δημητρίου δήλωσε στη «Σ»: «η Αιτωλοακαρνανία είναι η μεγαλύτερη γεωγραφικά περιφερειακή ενότητα της χώρας και έκτη σε πληθυσμό. Υπάρχουν πολλές αποκλεισμένες περιοχές, οι οποίες δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στο νομό και κυρίως στον μέσο αστικό τρόπο ζωής και ανάπτυξης.

Αυτό δείχνει πως υπάρχει και μια συγκεκριμένη «κουλτούρα» που ζουν οι άνθρωποι, πως δηλαδή είναι η σχέση του ζευγαριού μέσα στην οικογένεια, εάν οι ασχολίες των ανθρώπων είναι ομαδικές, αν και συνήθως οι ασχολίες είναι ατομικές, καθώς κυρίως μιλάμε για κτηνοτρόφους ή για ανθρώπους που έχουν ζώα και καλλιέργειες, κάτι που τους αναγκάζει να είναι μόνοι τους στην διαδικασία αυτή.

Επίσης, σε τέτοιες περιοχές έχουμε πολύ μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος και αυτό είναι παράγοντας που επικουρεί σε στοιχεία ψυχοπαθολογίας. Αυτό είναι χαρακτηριστικό σε ορεινές και αποκλεισμένες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Θα έλεγα ακόμη πως είναι από τους πρώτους νομούς μαζί με την έκτασή της σε στερεότυπα και ταμπού. Είναι ένας νομός που έχει μεγάλη άγνοια και φόβο για τα θέματα της ψυχικής υγείας καθώς και να απευθυνθεί σε ειδικό.

Επίσης, οι δομές είναι σχεδόν μηδαμινές για τον πληθυσμό και την έκταση της Αιτωλοακαρνανίας με τις συγκεκριμένες ιδιομορφίες στο προφίλ της κοινωνικής και ψυχικής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα οι αυτοκτονίες να είναι μια μορφή ενεργής επιθετικότητας του «εγώ» προς το «εγώ».

Συνεπώς, νομίζω ότι η αυτοκτονία είναι μια εύκολη παθογόνα συμπεριφορά για έναν άνθρωπο που έχει ψυχοπαθολογία και δεν το γνωρίζει. Παράλληλα, δεν το αντιλαμβάνονται οι οικείοι του. Οι συνάδελφοι – επιστήμονες που διεκπεραίωσαν την έρευνα αυτή θα έχουν τέτοιες ερμηνείες στο paper στο οποίο γράφουν και γι’ αυτό βρήκαν τα ποσοστά αυτά για την Δυτική Ελλάδα».

Κώστας Χονδρός - Εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom