Η υγεία των πέντε ανθρώπων που παραμένουν παγιδευμένοι στο πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης είναι «ακόμη καλή» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής επιχείρησης διάσωσης, αφού επιβεβαίωσε ότι τέσσερα ακόμη παιδιά απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το σπήλαιο.
Από τους δώδεκα μικρούς ποδοσφαιριστές που παγιδεύτηκαν στο σπήλαιο πάνω από δύο εβδομάδες μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους, οι οχτώ έχουν διασωθεί σε μια επιχείρηση που ξεκίνησε την Κυριακή.
«Διασώσαμε σήμερα τέσσερα ακόμη παιδιά», τόνισε χθες ο επικεφαλής Ναρονγκσακ Οσατανακορν.
Πρόσθεσε πως οι διασώστες θα ξεκινήσουν ξανά την επιχείρηση απεγκλωβισμού των πέντε ακόμη ανθρώπων εντός των επόμενων 20 ωρών.
«Η υγεία των πέντε ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο είναι ακόμη καλή», τόνισε ο Ναρόνγκσακ.
«Να μας βοηθήσει ο θεός της βροχής»
Οι αρχές επανέλαβαν και σήμερα πάντως ότι ο καιρός θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την έναρξη των επιχειρήσεων διάσωσης των υπολοίπων.
Οι αρχές επανέλαβαν και σήμερα πάντως ότι ο καιρός θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την έναρξη των επιχειρήσεων διάσωσης των υπολοίπων.
Η επιχείρηση που ξεκίνησε χθες ισοδυναμεί για τις αρχές με έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο, καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται αυτήν την εβδομάδα, που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν εκ νέου τις σήραγγες με ταχείς ρυθμούς.
Η ομάδα των ξένων δυτών και των ανδρών των ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης κατεύθυνε τέσσερα αγόρια την Κυριακή και άλλα τέσσερα σήμερα μέσω των στενών, πλημμυρισμένων καναλιών από το εσωτερικό του σπηλαίου Ταμ Λουάνγκ, όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένα εδώ και δύο εβδομάδες, στην επιφάνεια της γης.
«Και τα τέσσερα αγόρια έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όλα τους είναι ασφαλή» δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στα παιδιά που διασώθηκαν σήμερα.
Ερωτηθείς εάν οι εναπομείναντες τέσσερις μικροί ποδοσφαιριστές και ο προπονητής τους θα διασωθούν όλοι μαζί στην επόμενη επιχείρηση, ο ίδιος απάντησε: «Εξαρτάται από το σχέδιο… Εμείς έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο για τέσσερις ανθρώπους επομένως εάν θέλουν να βγάλουν πέντε στην επιφάνεια (την ίδια ώρα), τότε πρέπει να αλλάξουμε το σχέδιο».
Η επιχείρηση της Δευτέρας διεξήχθη ομαλότερα σε σύγκριση με την Κυριακή και διήρκησε δύο ώρες λιγότερο καθώς οι διασώστες είχαν εξασκηθεί στις απαιτούμενες ενέργειες, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος.
Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι ομάδες διάσωσης ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες από 20 ώρες, για να σχεδιάσουν εκ νέου την επιχείρηση και να ανεφοδιάσουν τις μπουκάλες με το οξυγόνο.
Κατόπιν, όλα εξαρτώνται από τον καιρό και το ενδεχόμενο νέων ισχυρών βροχοπτώσεων.
«Όπως όλοι μας αναφέραμε, το βασικό είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερες από 20 ώρες για να προετοιμαστούμε» είπε ο Νάρονγκσακ.
«Και εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Εάν ο θεός της βροχής μας βοηθήσει, τότε πιθανόν θα μπορούμε να εργαστούμε ταχέως. Όμως, εάν ο θεός της βροχής δεν βοηθήσει, τότε θα είναι δύσκολο».
Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-ότσα επισκέφθηκε το σπήλαιο για να επιθεωρήσει τις επιχειρήσεις.
Το χρονικό
Στις 4.00 ώρα Ελλάδας πηγή προσκείμενη κοντά στους επικεφαλής της επιχείρισης διάσωσης επιβεβαίωσε τον απεγκλωβισμό και του 8ου παιδιού.
Ακολούθως, στις 16.36, ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας του Ταϊλανδέζικου Ναυτικού ανακοίνωσε το τέλος της σημερινής επιχείρησης. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την έξοδο των τεσσάρων παιδιών, χωρίς να δώσει αρχικά κάποια περαιτέρω πληροφορία για την κατάσταση της υγείας τους ή για το βαθμό ικανοποίησής του από την πορεία της επιχείρησης
Η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης ξεκίνησε σήμερα στις 11πμ τοπική ώρα.
Ενας επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι η δεύτερη φάση της επιχείρησης άρχισε πριν από λίγο ενώ η ομάδα δυτών που συμμετέχει είναι η ίδια με τη χθεσινή.
Η επιχείρηση διάσωσης της Κυριακής στέφθηκε με επιτυχία καθώς απεγκλωβίστηκαν τα 4 πρώτα παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο προκειμένου να τους παρασχεθεί η απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική φροντίδα.
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο ο κυβερνήτης του Τσιάνγκ Ράι, Νάρονγκσακ Οσότανακορν, αμέσως μετά την απομάκρυνση των ασθενοφόρων από την είσοδο της σπηλιάς, υπάρχει ανάγκη για οξυγόνο καθώς τα περισσότερα αποθέματα χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης επιχείρησης.
«Είμαι χαρούμενος που ολοκληρώσαμε επιτυχώς την αποστολή για τα πρώτα τέσσερα αγόρια ... αλλά πρέπει να προετοιμάσουμε περισσότερα αποθέματα οξυγόνου καθώς τα έχουμε χρησιμοποιήσει (κατά τη διάρκεια) αυτής της πρώτης επιχείρησης», δήλωσε ο Οσότανακορν και πρόσθεσε ότι «οι ομάδες διάσωσης θα διασφαλίσουν σταθερές συνθήκες πριν την επανεκκίνηση της αποστολής αλλά δεν δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες».
Ο Οσότανακορν αφού δήλωσε ότι η διάσωση της Κυριακής εξελίχθηκε ομαλά, εξήγησε ότι τα τέσσερα αγόρια που διασώθηκαν φορούσαν μάσκες που κάλυπταν ολόκληρο το πρόσωπο, γεγονός που εξάλειψε τις δυσκολίες που υπάρχουν με τη χρήση κανονικής μάσκας και αναπνευστήρα, συμπεριλαμβανομένου της πιθανότητα να βγει η μάσκα κατά λάθος.
Όπως είπε, οι δύτες έβγαλαν το πρώτο αγόρι έξω από τη σπηλιά στις 5:40 (τοπική ώρα) ενώ το δεύτερο αγόρι, ακολούθησε 10 λεπτά αργότερα. Δύο ακόμα παιδιά, βγήκαν στις 7:40 και στις 7:50.
WATCH: BBC footage of ambulance leaving cave site amidst reports first boys from trapped football team have been rescued #thamluangcave #thamluang #ถ้ำหลวง #13ชีวิตติดถ้ำ #13ชีวิตรอดแล้ว #พาหมูป่ากลับบ้าน #ThailandCaveRescue pic.twitter.com/qu441ZuiJH— Howard Johnson (@Howardrjohnson) July 8, 2018
Παγκόσμια αλληλεγγύη
Από τη στιγμή που τα σωστικά συνεργεία ανακάλυψαν σώους και αβλαβείς τους εγκλωβισμένους, ξεσηκώθηκε ένα παλιρροϊκό κύμα αλληλεγγύης και προσφοράς στην ίδια την Ταϊλάνδη, αλλά και στο εξωτερικό. Εκατοντάδες εργάτες αψηφούν τον καυτό ήλιο, ρίχνοντας χαλίκια για να αποστραγγίσουν τη λάσπη στην περιοχή. Το προσωπικό της βασιλικής κουζίνας της Ταϊλάνδης προσφέρει φαγητό σε όλους και πολλοί εθελοντές φέρνουν νερό και παγάκια. «Νιώθω αυτά τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στη σπηλιά σαν δικά μου παιδιά», λέει στο BBC ένας από αυτούς.
Ειδικοί παρακολουθούν το σύστημα απάντλησης υδάτων από το σπήλαιο. Η διαδικασία ρίχνει τη στάθμη του νερού 1,5 εκατοστό την ώρα και όλοι εύχονται οι μουσώνες να καθυστερήσουν.
Το έργο των Ταϊλανδών έσπευσαν να συνδράμουν ειδικοί από διάφορες χώρες. Το Βρετανικό Συμβούλιο Διάσωσης σε Σπήλαια βοηθάει τους πεζοναύτες. Ιάπωνες μηχανικοί συνεργάστηκαν με ντόπιους συναδέλφους τους για την εγκατάσταση του συστήματος άντλησης υδάτων από το σπήλαιο.
Ο Γερμανός ειδικός στις καταδύσεις Τόρστεν Λέχλερ συμμετέχει επίσης στο δύσκολο έργο της διάσωσης, όπως και συνάδελφοί του από την Αυστραλία. Ακόμη και ειδικοί στην παρατήρηση πουλιών, που γνωρίζουν τα κατατόπια, επιστρατεύονται στην αναζήτηση φρεάτων, που θα μπορούσαν να επεκταθούν ώστε να ανεβάσουν τα παιδιά με σχοινιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου