Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Κύπρος: Τελετή μνήμης για τους πεσόντες του «ΝΙΚΗ-4» στη Λευκωσία - Παράδοση Noratlas (φωτο & βίντεο)

Υπόθεση Noratlas και ο Αγρινιώτης ήρωας της Κύπρου Βασίλης Παναγόπουλος

Μνήμες της φοβερής νύχτας της 21ης προς την 22α Ιουλίου 1974, όταν από λάθος της κυπριακής αεράμυνας καταρρίφθηκε ένα αεροσκάφος Noratlas
της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ-4», αναβίωσαν σήμερα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος πρόσφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα Noratlas «52-133», παρόμοιο με το «ΝΙΚΗ-4».


Το αεροσκάφος τοποθετήθηκε κοντά στον χώρο όπου είχε καταρριφθεί το «ΝΙΚΗ-4» και όπου υπάρχει μεγάλη επιτύμβια πλάκα με τα ονόματα των τεσσάρων μελών του πληρώματος και των 29 καταδρομέων της Α' Μοίρας Καταδρομών της Ελλάδας, που σκοτώθηκαν πριν προλάβουν να πολεμήσουν στην τουρκική εισβολή.

Κάτω από το σημείο της επιτύμβιας πλάκας ήταν μέχρι πέρσι θαμμένα η άτρακτος του «ΝΙΚΗ-4» και τα οστά πολλών από τους άνδρες, που μετέφερε.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέσυρε τις σημαίες τις Κύπρου και της Ελλάδος από το Noratlas «52-133», κάνοντας συμβολικά τα αποκαλυπτήριά του.

Δίπλα του βρισκόταν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.


Ο Ν. Αναστασιάδης εντός του Noratlas με τον υποπτέραρχο ε.α της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας , Ανδρέα Στραβοπόδη

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο Β' αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Βαρεμένος, ο πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, υπουργοί βουλευτές και άλλοι επίσημοι.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία, όπως κάθε χρόνο, αεροπόρων και καταδρομέων, που ήλθαν το 1974 στην Κύπρο από την Ελλάδα, συγγενών πεσόντων και αγνοουμένων αξιωματικών και οπλιτών.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και λαού για τη θυσία αεροπόρων και καταδρομέων για προάσπιση της ελευθερίας της Κύπρου και συγγνώμη, γιατί έχασαν την ζωή τους από φίλια πυρά.

Το Noratlas «52-133» θα αποτελεί, επεσήμανε, «από τούδε και στο εξής υπόμνηση του χρέους, που έχουμε απέναντι στις παρούσες και τις μέλλουσες των γενεών, για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου».

Το σύνολο της αποστολής (σ.σ: 13 αεροσκάφη προσγειώθηκαν στη Λευκωσία) των Ελλήνων καταδρομέων, «ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, επιβεβαιώνοντας την ιστορική συνέχεια, το βάρος του εθνικού δεσμού και την αδελφική σχέση που συνδέει Ελλάδα και Κύπρο», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Στην τελετή μίλησε ο υποπτέραρχος ε.α της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ανδρέας Στραβοπόδης, ο οποίος το 1974 ήταν κυβερνήτης του «ΝΙΚΗ 9».

Ο κ. Στραβοπόδης, αναφέρθηκε στην θυσία αεροπόρων και καταδρομέων. Ιδιαίτερα, απευθύνθηκε στους αεροπόρους του «ΝΙΚΗ 4» και υποσχέθηκε πως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οι συνάδελφοι τους θα δίνουν ραντεβού στο τόπο της θυσίας μέχρι οι φυσικές τους δυνάμεις να τους εγκαταλείψουν. Τότε, όπως είπε, «η σκυτάλη θα περάσει στα παιδιά τους, τα οποία θα συνεχίσουν να δίνουν το “παρών” τους σε μια απλή ένδειξη τιμής και σεβασμού της θυσίας τους».

Πριν από την τελετή για το Noratlas, εψάλη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες.

Στην επιτύμβια πλάκα κατέθεσαν μεταξύ άλλων στεφάνια ο N. Αναστασιάδης, ο Π. Καμμένος, και ο Γ. Βαρεμένος, ενώ πρόσκοποι άφησαν άνθη στα μνήματα των πεσόντων.

Μετά τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στο ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία, τελέστηκε μνημόσυνο για όλους τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή και αναπέμφθηκε δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Αυτούσια η ομιλία του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου


«Μία ακόμα υπόσχεση που δώσαμε από κοινού γίνεται πραγματικότητα. Το NORATLAS 52-133 «ΝΙΚΗ 4» της Πολεμικής Αεροπορίας δεν βρίσκεται θαμμένο κάτω από τον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας» από προσχώσεις που έκαναν κάποιοι θέλοντας να σβήσουν την Ιστορία.

Χάρη στη δική σας επιμονή, χάρη στις προσπάθειες των δύο Υπουργείων Άμυνας και κυρίως χάρη στις προσπάθειες της Πολεμικής μας Αεροπορίας, του Αρχηγού, των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των τεχνικών βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μαζί με τα ηρωικά πληρώματα των NORATLAS, τους επιζήσαντες, τις οικογένειες των πεσόντων, τους καταδρομείς και τους συγγενείς τους, για να αποκαταστήσουμε μία πτυχή της Ελληνικής Ιστορίας, της άμυνας του Ελληνισμού απέναντι στους εισβολείς.

Επιτρέψτε μου, Εξοχότατε κ. Πρόεδρε να δώσω σε αυτή την τελετή δύο μόνο παραδείγματα, απευθυνόμενος προς τα ηρωικά πληρώματα των NORATLAS και προς τους ήρωες καταδρομείς:
 

Στο νησί της Ρω κάναμε την πρώτη μας επίσκεψη μετά το μνημόσυνο του Μπικάκη. Ο καταδρομέας διοικητής της φρουράς του νησιού μου παραδίδει τη σημαία που κατέβηκε από τον ιστό και μου λέει «Κύριε Υπουργέ, σας παραδίδω τη φθαρμένη σημαία από τον ιστό της Ρω και σας υπόσχομαι ότι όσο υπάρχει έστω και ένας ζωντανός ανάμεσά μας αυτή η σημαία δεν θα υποσταλεί ποτέ».

Αυτά είναι τα παιδιά σας και αυτή είναι η κληρονομιά που αφήσατε στους νέους καταδρομείς που παραλαμβάνουν την εντολή αυτή και την παραδίδουν στα παιδιά τους.

Κάθε μέρα, κ. Πρόεδρε, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, πολλές φορές και πέντε και έξι φορές την ημέρα, στο κινητό μου τηλέφωνο έρχεται μήνυμα του Αρχηγού της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Δύο τουρκικά αεροπλάνα, τέσσερα, έξι, οκτώ, παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας: «Είσοδος από Λήμνο. Κύριε Υπουργέ είμαστε στον αέρα». Η υπόσχεσή τους πραγματοποιείται μέχρι σήμερα αδιαλείπτως, μέρα - νύχτα, χειμώνα - καλοκαίρι: «Εμείς θα προσγειωνόμαστε τελευταίοι».
 
Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που απειλείται η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η Πολεμική μας Αεροπορία, τα πληρώματα «readiness» από τη Σκύρο, τη Λήμνο, την Κρήτη, την Κεντρική Ελλάδα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βρίσκονται μέσα στα πιλοτήρια, όπως βρεθήκατε εσείς εκείνη την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση «ΝΙΚΗ».

Θέλω να σας διαβεβαιώσω κ. Πρόεδρε και όλους τους παρισταμένους και κυρίως τα πληρώματα των NORATLAS ότι καθημερινά οι πιλότοι μας ξεκινούν για τις αναχαιτίσεις με το ίδιο χαμόγελο που ξεκινούσατε και εσείς. Ξεκινούν όχι για να κάνουν μια αγγαρεία, αλλά για να εκτελέσουν το καθήκον τους.

Είναι ευτυχείς που ξεκινούν, γνωρίζοντας ότι το 10% των συναδέλφων τους έχει «φύγει» ηρωικά. Αυτοί είναι οι απόγονοί σας, οι σημερινοί μαχητές του Αιγαίου, που γνωρίζουν καλά ότι η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εθνικού μας κορμού.

Σας διαβεβαιώνω κύριοι κυβερνήτες και πληρώματα των NORATLAS ότι όλοι οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας συνεχίζουν τη δική σας παράδοση, γι’ αυτό ποτέ κανείς δεν θα μπορέσει να απειλήσει τον Ελληνισμό.

Είμαστε οι μόνοι που μαχόμαστε υπέρ πίστεως και πατρίδος και αυτό μας κάνει ανίκητους».
ΑΠΕ/ philenews / ΚΥΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το σχετικό μας φάκελο για την υπόθεση Noratlas και τον Αγρινιώτη ήρωα της Κύπρου Βασίλη Παναγόπουλο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom