Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ιαπωνία: 141 οι νεκροί από την κακοκαιρία (φωτο & βίντεο)


Είναι ο βαρύτερος απολογισμός των τελευταίων 30 ετών. Η Ιαπωνία πενθεί για το θάνατο 141 ανθρώπων από το σφοδρότατο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη δυτική χώρα.

Η κυβέρνηση στην Ιαπωνία έδωσε στη δημοσιότητα νέο, βαρύτατο, απολογισμό από τις πλημμύρες και τους χειμάρρους λάσπης που προκλήθηκαν από τις άνευ προηγουμένου βροχοπτώσεις στα δυτικά της χώρας. Κάθε μέρα και βαρύτερος ο απολογισμός. Οι νεκροί έφτασαν τους 141 ενώ ακόμη αγνοείται η τύχη 10 ανθρώπων, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα.
Ιαπωνικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για ακόμη υψηλότερο αριθμό θυμάτων. «Οι 75.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες (…) και ακτοφρουροί κάνουν το καλύτερο δυνατόν» για να εντοπίσουν και να διασώσουν τους πληγέντες, υπογράμμισε ο Σούγκα.

Ο νέος κίνδυνος στην Ιαπωνία

Οι έρευνες και οι εργασίες καθαρισμού συνεχίζονται πλέον υπό τον καυτό ήλιο, καθώς η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς υπό σκιά και «η ηλιοφάνεια αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα», συνέχισε ο Σούγκα.
Κάλεσε σε «επαγρύπνηση» για τον κίνδυνο θερμοπληξίας η υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, αλλά και για πιθανές νέες κατολισθήσεις. 
Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές που εκδηλώθηκαν στη δυτική Ιαπωνία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είναι οι χειρότερες από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το αρχιπέλαγος τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια. 
Οι χωρίς προηγούμενο βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από την Παρασκευή ως την Κυριακή προκάλεσαν τεράστιες πλημμύρες, χείμαρρους λάσπης και αναρίθμητες εκτεταμένες ζημιές. Παγίδευσαν πολλούς κατοίκους, παρότι είχαν εκδοθεί εντολές, που πάντως δεν ήταν αναγκαστικές, και προτροπές προς χιλιάδες κατοίκους να απομακρυνθούν από τις περιοχές που απειλούνταν.
Επικρατεί ξανά ηλιοφάνεια, που όμως περιπλέκει τις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς αυξάνει τους κινδύνους εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο καύσωνα.
Τη Δευτέρα περίπου 73.000 πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες, 20.000 περισσότεροι από ό,τι την προηγούμενη, επιχειρούσαν στο πεδίο, καθώς η καταστροφή εκτείνεται σε πολλές επαρχίες και συχνά σε ανώμαλα εδάφη. 

Παντού καταστροφή

Οι κατολισθήσεις λάσπης κατέστρεψαν σπίτια και ακόμη και ολόκληρες συνοικίες, ενώ πλημμύρισαν χωριά και πόλεις, καθώς το νερό έφθασε ακόμα και μέχρι τον πρώτο όροφο κτιρίων, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σημειώθηκε ρεκόρ βροχόπτωσης μέσα σε 72 ώρες σε 118 σημεία παρατήρησης σε περίπου 15 επαρχίες. 
Περίπου το 70% της ιαπωνικής επικράτειας αποτελείται από όρη και λόφους. Πολλά οικήματα έχουν ανεγερθεί σε απότομες πλαγιές ή σε πεδιάδες που διατρέχουν κίνδυνο εξαιτίας πλημμυρών, κοντολογίς σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Ταυτόχρονα, πάρα πολλά σπίτια στην Ιαπωνία είναι ξύλινες κατασκευές, ιδίως, αλλά όχι μόνο, οι παραδοσιακές κατοικίες σε αγροτικές περιοχές. 
Εξαιτίας της βαρύτητας της κατάστασης ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε «αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη περιοδεία του από την Τετάρτη στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο» για να δώσει προτεραιότητα στη «διάσωση και την αρωγή των πληγέντων και την ανοικοδόμηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters  

Δεν υπάρχουν σχόλια: