Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Ταϊλάνδη: Νεκρός έμπειρος διασώστης που συμμετείχε στην προσπάθεια απεγκλωβισμού των 12 παιδιών (φωτο & βίντεο)


Τραγωδία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απεγκλωβισμού των 12 παιδιών από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη - Έμπειρος βετεράνος των Ειδικών Δυνάμεων έχασε τις αισθήσεις του και ανασύρθηκε νεκρός - Είχε μεταφέρει
φιάλες οξυγόνου στο σπήλαιο όπου έχουν εγκλωβιστεί τα παιδιά και ο προπονητής τους - Μάχη με το χρόνο για να βγουν σώοι οι 13 εγκλωβισμένοι, μειώνονται τα επίπεδα του οξυγόνου στο σπήλαιο - Σε καλή ψυχολογική κατάσταση τα παιδιά, ρωτούν για το... Μουντιάλ! - Η εποχή των μουσώνων τελειώνει τον Οκτώβριο, δεν αποκλείεται τα παιδιά να μείνουν έως τότε εγκλωβισμένα!

Ένας κακός οιωνός. Καθώς όλη η Ταϊλάνδη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι από το Σάββατο 23 Ιουνίου, μια θλιβερή είδηση έρχεται να σοκάρει τους πάντες. Ένας βετεράνος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, ανασύρθηκε νεκρός κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Ο πρώην «βατραχάνθρωπος» Σαμάν Κουνάν, 37 ετών, συμμετείχε εθελοντικά στις προσπάθειες να βρεθεί ο πιο ασφαλής τρόπος για να βγουν τα παιδιά και ο προπονητής τους από το σπήλαιο. Το πρωί της Παρασκευής (06.07.2018) ανασύρθηκε νεκρός από το σπήλαιο.
Ο Σαμάν Κουνάν – Φωτογραφία Daily Mail
Ο Σαμάν Κουνάν – Φωτογραφία Daily Mail
Ο Κουνάν ήταν ένας από τους Seals που είχαν αναλάβει να τοποθετήσουν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής των παιδιών. Αφού τοποθέτησε τις φιάλες, είχε ξεκινήσει να επιστρέψει. Όμως κατά τη διάρκεια της επιστροφής, έχασε τις αισθήσεις του.
Το σημείο όπου ο Κουνάν έχασε τις αισθήσεις του περίπου 1,5 χιλιόμετρα μακριά από την έξοδο του σπηλαίου. Συνάδελφός του που ήταν μαζί του, προσπάθησε να τον επαναφέρει αλλά ήταν αδύνατον. Τον έβγαλε στην επιφάνεια αλλά εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ταϊλάνδη
«Αφού παρέδωσε τις φιάλες, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο», εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω», διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.
Η σορός του άτυχου δύτη μεταφέρθηκε στη Μπανγκόνγκ και από εκεί στη γενέτειρά του, όπου με απόφαση του βασιλιά της Ταϊλάνδης θα κηδευτεί με βασιλικές τιμές.
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:00

Ταϊλάνδη: Οι φόβοι για τα παιδιά και τα σενάρια

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν όλοι μετά την είδηση πως ένας εμπειρότατος δύτης έχασε τη ζωή του κατά την επιχείρηση στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ ήταν πως θα βγουν από εκεί τα παιδιά σώα. Ήδη, δυο από τα παιδιά φέρονται να είναι περισσότερο εξασθενημένα από τα υπόλοιπα.
Τουλάχιστον, τα παιδιά είναι μεν εξασθενημένα αλλά είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Και σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ ρωτούν τα τα… αποτελέσματα του Μουντιάλ της Ρωσίας!
Ο αρχηγός των «βατραχανθρώπων» του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης που μετέχουν στην επιχείρηση εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Είναι διαφορετικό. Οι Seals είναι εργάτες, εργάζονται για τη διάσωση. Με τα παιδιά είναι διαφορετικό. Τα παιδιά είναι σαν το αυγό στην πέτρα», είπε, χρησιμοποιώντας μια ταϊλανδέζικη έκφραση. Ήθελε να πει ότι τα παιδιά θεωρούνται εξαιρετικά εύθραυστα και θα αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα.
Φωτογραφία Reuters

Μειώνεται το οξυγόνο στη σπηλιά

Ο θάνατος του Σαμάν Κουνάν σόκαρε τους πάντες αλλά δεν σταμάτησε τις εργασίες για να καταστεί δυνατό να απομακρυνθούν τα παιδιά από το σπήλαιο. Οι αρχές δίνουν μάχη με το χρόνο. Όχι μόνο γιατί υπάρχουν φόβοι για νέες βροχοπτώσεις αλλά και γιατί το επίπεδο του οξυγόνου στη σπηλιά όπου παραμένουν εγκλωβισμένα τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους έχει πέσει στο 15%!
Διασώστες μεταφέρουν προμήθειες στα παιδιά – Φωτογραφία Reuters
Δεν είναι σαφές τόσο μπορούν να αντέξουν σε αυτά τα επίπεδα οξυγόνου τα παιδιά. Γι’ αυτό και οι αρχές ρίχνουν το βάρος στην τοποθέτηση φιαλών οξυγόνου κατά μήκος της διαδρομής προς το σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά.
Πέρα από το οξυγόνο, υπάρχει και ο φόβος των νέων βροχοπτώσεων. Στόχος είναι να αρχίσει η απομάκρυνση των εγκλωβισμένων πριν ξεκινήσουν ξανά οι βροχοπτώσεις. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, δεν αποκλείεται τα παιδιά να μείνουν εγκλωβισμένα στη σπηλιά έως τον Οκτώβριο, όταν τελειώνει η περίοδος των μουσώνων!
Φωτογραφία Reuters
Τα σωστικά συνεργεία ελπίζουν να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας.
Για την ώρα, χρειάζονται ένδεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων. Καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Η Ταϊλάνδη προσεύχεται για τα παιδιά της

Καθώς οι προσπάθειες συνεχίζονται και η αγωνία φτάνει στο κατακόρυφο, όλη η Ταϊλάνδη προσεύχεται να τελειώσει γρήγορα και αίσια το θρίλερ που έχει καθηλώσει μια ολόκληρη χώρα και όχι μόνο. Στο σημείο όπου έχει στηθεί το κέντρο επιχειρήσεων, βρίσκονται και συγγενείς των 12 παιδιών.
Όλοι τους με «ζωγραφισμένη» την αγωνία στα πρόσωπά τους. Άλλοτε με βλέμμα κενό. Άλλοτε με δάκρυα στα μάτια. Το πρωί της Παρασκευής άκουσαν τον διοικητή των Seals να τους ανακοινώνει το θάνατο ενός έμπειρου δύτη. Η αγωνία τους έγινε ακόμη μεγαλύτερη.
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Από την περασμένη Δευτέρα (02.07.2018) όταν βρέθηκαν τα παιδιά, δεν έχουν μπορέσει να μιλήσουν μαζί τους. Η μόνη εικόνα τους που έχουν είναι εκείνη που έδωσε στη δημοσιότητα (μέσω δυο video) το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας. Η επικοινωνία τους με τα παιδιά δεν ήταν εφικτό να γίνει. Και όλοι περιμένουν ένα καλό νέο.
Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ – ΜΠΕ και Daily Mail,newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom