Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Ταϊλάνδη: Ζωντανά μέσα στη σπηλιά βρέθηκαν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους - Αγνοούνταν για 9 ημέρες


Ζωντανά μέσα σε σπηλιά βρέθηκαν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους που αγνοούνταν εδώ και εννέα ημέρες στην Ταϊλάνδη.

Και τα 13 άτομα που αγνοούνταν από τις 23 Ιουνίου, ήταν σώα και ασφαλή, όπως
επιβεβαίωσε τοπικός κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας μετά από μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης. «Τους βρήκαμε σώους. Ωστόσο, η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη», είπε χαρακτηριστικά.

Τα 12 αγόρια, μέλη μιας ομάδας ποδοσφαίρου με ηλικίες από 11 έως 16 ετών, μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους, μπήκαν στη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ, που βρίσκεται στη μεθόριο με τη Μιανμάρ και το Λάος, μετά την προπόνησή τους πριν από 9 ημέρες αγνοώντας την προειδοποίηση των αρχών και τις σχετικές ταμπέλες να μην εισέρχονται σε αυτή την περίοδο των βροχών, από τον Ιούλιο ως τον Νοέμβριο.

Η μητέρα ενός από τα αγόρια ήταν αυτή που ενημέρωσε τις αρχές για την εξαφάνισή τους, όταν ο γιος της δεν επέστρεψε σπίτι του το Σάββατο το βράδυ μετά την προπόνηση.

Τα πράγματα των παιδιών - ποδήλατα και παπούτσια - βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα στην είσοδο της σπηλιάς που βρίσκεται σε ένα μεγάλο πάρκο. Εκτός από τις προσπάθειες που είχαν διεξαχθεί από την κεντρική είσοδο της σπηλιάς, οι διασώστες προσπαθούσαν να βρουν εναλλακτικές εισόδους στο υπόγειο δίκτυο από την κορυφή της σπηλιάς.

Συνοριοφύλακες και αστυνομικοί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά χτένιζαν επί μέρες το βουνό για να εντοπίσουν φυσικά πηγάδια που ίσως οδηγούσαν στη σπηλιά.

Οι γονείς είχαν φέρει ρούχα των αγνοούμενων παιδιών για να βοηθήσουν τα σκυλιά να τα εντοπίσουν από τη μυρωδιά, ενώ είχαν αναπτυχθεί και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία θα έστελναν μέσα στο σπήλαιο μόλις το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες.

Τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης οι διασώστες δεν βρήκαν κανένα ίχνος της ομάδας μέσα στη βασική κοιλότητα και οι αρχές πίστευαν ότι τα παιδιά και ο προπονητής τους ίσως αναζήτησαν καταφύγιο λίγο πιο μέσα στη σπηλιά για να γλιτώσουν από την άνοδο των υδάτων.

Στις έρευνες συνέδραμαν Αμερικανοί και Βρετανοί ειδικοί, αλλά καθώς οι βροχοπτώσεις δεν σταματούσαν στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι, το επίπεδο του νερού δεν σταματούσε να αναβαίνει, αναγκάζοντας τους Βρετανούς δύτες να σταματούν τις έρευνές τους στη διάρκεια της νύκτας.

«Τους βρήκαμε και τους 13 ασφαλείς, θα τους φροντίσουμε μέχρι να μπορούν να μετακινηθούν»

«Είναι όλοι τους ασφαλείς όμως η επιχείρηση διάσωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής κατά τη συνέντευξη Τύπου έξω από το κέντρο επιχειρήσεων στην είσοδο της σπηλιάς.

 «Η αποστολή μας είναι η αναζήτηση, η διάσωση και η επιστροφή. Μέχρι στιγμής απλώς τους βρήκαμε. Η επόμενή μας αποστολή είναι να τους βγάλουμε από τη σπηλιά με ασφάλεια και να τους επιστρέψουμε σπίτι», ανέφερε.

 Ο κυβερνήτης είπε ότι τα συνεργεία θα συνεχίσουν να αντλούν νερό από τη σπηλιά, ενώ θα στείλουν γιατρούς και νοσοκόμες με δύτες στο σημείο που βρίσκονται τα παιδιά για να ελέγξουν την υγεία τους.

 «Εάν οι γιατροί πουν ότι η φυσική τους κατάσταση είναι καλή ώστε να μετακινηθούν, θα τους βγάλουν από το σπήλαιο» δήλωσε. «Θα φροντίσουμε τα παιδιά μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο τους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom