Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Επιστολή "κατηγορώ" του Τσακαλώτου προς τους δανειστές


Μακροσκελή επιστολή στο κουαρτέτο κατά της στάσης τους απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επένδυση», κατηγορώντας τους θεσμούς ότι με τη στάση τους υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση.

Ο υπουργός απευθύνεται στους Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), Πολ Τόμσεν
(ΔΝΤ), Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν) και Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) καταγγέλλοντας τη στάση των υφισταμένων τους κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Στις δέκα σελίδες της επιστολής γίνεται λόγος για υπονομευτικές κινήσεις των τεχνικών κλιμακίων, για καθυστερήσεις και αναβολές, για παράλογες απαιτήσεις, αλλά και για ευθεία παρέμβαση στην εθνική νομοθεσία. Παραθέτει, μάλιστα και περιστατικά, με υπομνήματα, που έχει λάβει από συναδέλφους του υπουργούς, όπου οι δανειστές ζητούν να ακυρωθούν νόμοι που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Η επιστολή εστάλη πριν από λίγα 24ωρα, ενώ όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα είχε προηγηθεί -την περασμένη εβδομάδα- μια ταραχώδης σύσκεψη στο Λαγονήσι ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, το Φθινόπωρο.

Η χρονική στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους προκαλεί εντύπωση, καθώς μόλις έληξε μια επώδυνη διαπραγμάτευση περίπου εννέα μηνών και όλοι περίμεναν «ανακωχή» έως το Σεπτέμβριο. Φαίνεται πως, ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ, όλες οι πλευρές παίρνουν θέση προκειμένου να διασφαλίσουν η καθεμιά τους στόχους της.

Οι Ευρωπαίοι στέλνουν από τώρα μηνύματα ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν αλλάζουν, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι δεσμευτικός για τουλάχιστον μία δεκαετία και στη συνέχεια θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μείωσής του.

Η δήλωσή του έρχεται σε συνέχεια της απάντησης του εκπροσώπου του ESM στο κουαρτέτο, Νικολά Τζιαμαρόλι, στον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist. «Έχετε δεσμευτεί και για μετά το 2018», ήταν η απάντησή του στο αίτημα του Έλληνα υπουργού για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 1,5%-2% του ΑΕΠ μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι, ζητούν στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση να δείξει δείγματα γραφής και καλής θέλησης. Φέρνουν ως παράδειγμα την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου ήδη από τον Ιούλιο, ώστε να ξεκινήσει απευθείας η δεύτερη αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom