Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ιδού η διαπλοκή στην "ενημέρωση" της Κρήτης! - "Αδούλωτη φίλια δημοσιογραφία"! (έγγραφα)

Μέσω του κρατικού χρήματος από περίεργα έντυπα

του Αλέκου Α. Ανδρικάκη 
andrikakisalekos@mail.com
Το Candianews, όπως εδώ και καιρό έχει προαναγγείλει, ανοίγει σήμερα το φάκελο της ενημέρωσης στην Κρήτη, το χρήμα και τις χρηματοδοτήσεις. Σε μια περιοχή στην οποία η διαπλοκή ανάμεσα σε πολιτικά, οικονομικά και δημοσιογραφικά συμφέροντα είναι από τις βαρύτερες στην ελληνική περιφέρεια.
Σήμερα ανοίγουμε μόνο το φάκελο. Και σύντομα συνεχίζουμε!
Η κύρια εργασία του είναι διαφημιστής. Προβάλει και διαφημίζει επ' αμοιβή. Ό,τι του εξασφαλίζει εισόδημα.  Άλλωστε δηλώνει ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας, διακηρύσσοντας ότι "η διαφήμιση αποτελεί μια σπουδαία επένδυση για την κάθε εταιρεία". Παράλληλα δηλώνει ότι "είμαστε έτοιμοι να σας ακούσουμε και να σας προτείνουμε τις δικές μας εφαρμογές για το επικοινωνιακό σας μήνυμα, καλύπτοντας κάθε διαφημιστική σας ανάγκη και προσφέροντας αξιόπιστες διαφημιστικές υπηρεσίες θα βάλουν την εταιρία ή το προϊόν σας σε νέα τροχιά".
Δεν είναι όμως ούτε μόνο αυτό. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, δηλώνει επισήμως ειδικός ως σύμβουλος σε οικονομικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και άλλα ανάλογα θέματα!
Τώρα, αν αναρωτιέστε πώς γίνεται ένας εν ενεργεία επιχειρηματίας - διαφημιστής- ασφαλιστικός- οικονομικός κλπ σύμβουλος να είναι και "πολιτικός σχολιαστής", "αρθρογράφος" κλπ, "λαμπερός τηλεπαρουσιαστής", περιμένετε να διαβάσετε τα στοιχεία που σε πρώτη φάση παρουσιάζουμε για να απαντήσετε οι ίδιοι.
Ο κ. Κώστας Συλιγάρδος, απόφοιτος, κατά το βιογραφικό του, ενός κολεγίου που όμως έχει έδρα τη Σιέρρα Λεόνε (!) αλλά και σπουδαγμένος στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, ιδιοκτήτης 2-3 επιχειρήσεων και ταυτόχρονα εργαζόμενος σε 3 ή 4 θέσεις σε μέσα ενημέρωσης -κατά δήλωσή του- αυτή ειδικά την σκληρή εποχή, πάντως είναι ένας άνθρωπος που δηλώνει και "δημοσιογράφος". Τώρα, πώς γίνεται ο διαφημιστής, που θέλει να προβάλλει τα προϊόντα των πελατών του, να εισπράττουν αυτοί και να εισπράττει ο ίδιος, να είναι και εκείνος που επιλέγει τί και πώς θα προβάλλει, πώς και με τι υλικό θα ενημερώσει την κοινή γνώμη μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνων, ηλεκτρονικών και έντυπων εφημερίδων, με καίριες μάλιστα διευθυντικές θέσεις, είναι ένα μέγα θέμα. Ηθικής τάξης, τουλάχιστον.
Τα κρατικά κονδύλια από την Κρήτη μέχρι την Κεντρική Μακεδονία για έντυπα που διανέμονται στους δρόμους!
Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας- διαφημιστής- δημοσιογράφος είναι ίσως ο μοναδικός μεμονωμένος του χώρου της "ενημέρωσης" που επί χρόνια εισέπραττε κρατικά κονδύλια είτε μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (εμφανιζόμενος, εκτός των άλλων, να... κατασκευάζει ταμπέλες ή να προμηθεύει τσάντες συνεδρίων!), είτε μέσω του ΟΛΗ, είτε μέσω άλλων κρατικών φορέων, ακόμα και της καταργημένης πλέον κρατικής περιφέρειας στη... Θεσσαλονίκη!
Το περίεργο είναι ότι ο συγκεκριμένος έπαιρνε και κρατική διαφήμιση για έντυπα που φερόταν να κυκλοφορεί, τα οποία όμως διανέμονταν δωρεάν στους δρόμους περίπου με τη μορφή διαφημιστικών φυλλαδίων! Ένα ακόμα ερώτημα είναι λοιπόν πώς, με ποια νομοθεσία, ποια κριτήρια, ποιες διαδικασίες κρατικοί φορείς έδιναν χιλιάδες ευρώ σε έναν ιδιώτη - διαφημιστή για να ενισχύουν ένα διαφημιστικό του φυλλάδιο...
Το μεγάλο θέμα είναι ότι ο συγκεκριμένος, άγνωστο μέσα από ποιες διαδικασίες, εμφανίζεται να χρηματοδοτείται με μπόλικο κρατικό χρήμα όχι μόνο για διαφημίσεις στα διαφημιστικά του φυλλάδια αλλά και για "κατά παραγγελία δημοσιεύσεις"  σε αυτά! Όπως θα δούμε στη συνέχεια, υπάρχει απόφαση του ΟΛΗ από το 2013 που του δίνει 1.500 ευρώ (εκτός του ΦΠΑ) όχι για καταχώριση διαφήμισης αλλά για τη δημοσίευση άρθρου που πρόβαλε τη δραστηριότητα του κρατικού φορέα και του προέδρου του!
Πριν την παράθεση μερικών μόνο από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, να σημειώσουμε ότι ενώ για χρόνια ήταν από τους διαφημιστές κάθε κίνησης του πρώην επικεφαλής του ΟΛΗ, Γιάννη Μπρα, έχοντας εισπράξει μπόλικο χρήμα φυσικά, λίγο πριν την αποχώρηση του τελευταίου από τη διοίκηση του λιμανιού άρχισε να τον χτυπά άγρια, φτάνοντας ακόμα και στα δικαστήρια μαζί του, ενώ ταυτόχρονα έστελνε φακέλους εναντίον του κ. Μπρα στους παράγοντες του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας προσέγγιση με τη νέα αρχή...
Ένα ακόμα ερώτημα είναι αν ο κ. Συλιγάρδος δρούσε επιχειρηματικά στο λιμάνι, πριν ακόμα την εποχή του κ. Μπρα, ως ιδιοκτήτης ή εκπρόσωπος καταστημάτων.
Πάμε λοιπόν με μερικά μόνο από τα στοιχεία που διαθέτουμε:
Μια διαφήμιση 4.000 ευρώ δωράκι από την Μ. Λιονή και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας!
Η χάρη του κ. Συλιγάρδου έφτανε μέχρι τη Μακεδονία! Η κρατική περιφέρεια το 2010 αποφασίζει να πληρώσει πάνω από 4.000 ευρώ για να διαφημιστεί στο διαφημιστικό του περιοδικό που διανέμεται δωρεάν σε δρόμους του Ηρακλείου! Επικεφαλής της περιφέρειας η σημερινή αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, την οποία συναντάμε και στην συνέχεια να υπογράφει ή εισηγείται ανάλογες αποφάσεις ως υπεύθυνη Οικονομικών της περιφέρειας Κρήτης.
Δείτε την απόφαση
περιφέρεια Μακεδονίας

Χιλιάδες ευρώ από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου
Σε ένα συνοπτικό εσωτερικό ενημερωτικό του ΟΛΗ από το 2011 βλέπουμε να εισπράττει ποσά 5.000 ευρώ, για διαφημίσεις του Οργανισμού στο έντυπο (;) με το όνομα "Sky Magazine". Αυτό που κάνει εντύπωση ακόμα είναι ότι τα συγκεκριμένα ποσά που εισπράττει ο κ. Συλιγάρδος για άγνωστο έντυπο (προφανώς μια από τις εκδόσεις του που διανέμονταν δωρεάν) είναι πολλαπλάσια ακόμα κι από αυτά που εισπράττει η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ηρακλείου, η "Πατρίς"!
ΟΛΗ 1
Φυσικά μπορείτε να δείτε και να σχολιάσετε και τη χρηματοδότηση του πρώτου εντύπου που εμφανίζεται στη λίστα, με ιδιοκτήτη τον άλλοτε υποψήφιο της ΝΔ Κ. Παπαγεωργίου, τον οποίο συναντάμε και σε άλλη λίστα.
Σε αυτό το ενημερωτικό της ΓΓ Ενημέρωσης του 2012 που βλέπουμε στη συνέχεια αναφέρεται ότι το δωρεάν διανεμόμενο έντυπο "Crete Today", ιδιοκτησίας του κ. Συλιγάρδου, εισπράττει από τον ΟΛΗ 1.500 ευρώ, περισσότερα από άλλες γνωστές εφημερίδες, όπως η "Πατρίς" και η "Νέα Κρήτη". Αλλά δεν είναι το μόνο ποσό στον συγκεκριμένο κατάλογο, καθώς παρακάτω στη λίστα υπάρχει ένα ακόμα ύψους 1.250 ευρώ, που εισπράττει πλέον ως διαφημιστής ο Κώστας Συλιγάρδος.
Δείτε
ΟΛΗ 2ΟΛΗ 3
Συνεχίζουμε
-Στις 2 Αυγούστου του 2012 ο ΟΛΗ τού βγάζει κονδύλι 1845 ευρώ, όχι για να βάλει διαφήμιση, αλλά για να δημοσιεύσει ο "πολιτικός αρθρογράφος" κείμενο που προβάλλει τον ΟΛΗ!
ΟΛΗ 5
-Στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 εισπράττει 1537 ευρώ για να τυπώσει κάρτες στον ΟΛΗ
ΟΛΗ 4

-Στις 21 Αυγούστου του 2014 υπάρχει μια ακόμα απόφαση για να πάρει ο "πολιτικός αναλυτής" άλλα 1.100 ευρώ
ΟΛΗ 6

Η εικόνα είναι ξεκάθαρη, δε χρειάζεται να αναρτήσουμε άλλα σχετικά με τον ΟΛΗ. Ούτως ή άλλως όταν η τακτική χρηματοδότηση κόπηκε ή φαινόταν ότι πάει να κοπεί, ο κ. Συλιγάρδος σταμάτησε πια να ανεβάζει κολακευτικά σχόλια για τον ΟΛΗ και τον κ. Μπρα και άρχισε τον πόλεμο, που τον έφερε στις αίθουσες των δικαστηρίων με τον πρώην επικεφαλής του Οργανισμού.
Από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΤΕΙ Κρήτης
Ας δούμε μερικά από τα κονδύλια που εισέπραξε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (!), με αποφάσεις του προέδρου του Βαγγέλη Καπετανάκη. Σε τί αφορούν; Από... κατασκευή πινακίδων, μέχρι διανομή φυλλαδίων, αλλά και... προμήθεια τσαντών!
Η πραγματικότητα είναι ότι μάλλον έχει το ρεκόρ ότι είναι μοναδικός κοινός θνητός από τα media της Κρήτης που μπήκε στα πολυσυζητημένα άδυτα των κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος!
ΤΕΙ 1ΤΕΙ 2ΤΕΙ 3ΤΕΙ 4ΤΕΙ 5ΤΕΙ 6

 Η τουριστική προβολή της... Αγίας Βαρβάρας!
Κι αφού μπορούσε να βοηθήσει στην προβολή του αναπτυξιακού έργου της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως είδαμε παραπάνω, γιατί να μην μπορεί να κάνει το ίδιο όχι μόνο για την περιφέρεια Κρήτης, όπως θα δούμε στη συνέχεια, αλλά και για ορεινούς μικρούς δήμους της Κρήτης και την... τουριστική προβολή τους! Όπως, για παράδειγμα, στον άλλοτε δήμο Αγίας Βαρβάρας του σημερινού δήμου Γόρτυνας:
αγία βαρβάρα

Η χρηματοδότηση της περιφέρειας Κρήτης σε ένα έντυπο που μοιράζεται στους δρόμους!
Δεν είναι λίγα και τα χρήματα που έχει εισπράξει ο "πολιτικός σχολιαστής" Κώστας Συλιγάρδος για έντυπα που διανέμονται δωρεάν στο δρόμο, έναντι διαφήμισης από την περιφέρεια Κρήτης, είτε με υπογραφή του περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, είτε με υπογραφή της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, υπεύθυνης οικονομικών, Μαρίας Λιονή, της ίδιας που είχε δώσει τα 4.000 από την κρατική περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, όπως θα δούμε σε μερικά έγγραφα που εντελώς ενδεικτικά παρουσιάζουμε, οι εισηγήσεις γίνονται δεκτές σε χρόνο ρεκόρ.
Το ερώτημα για το ποιο μπορεί να είναι το κριτήριο της απόδοσης κρατικού χρήματος (του υπουργείου Τουρισμού ή της ΓΓ Ενημέρωσης) μέσω της περιφέρειας αλλά και άλλων φορέων σε ένα έντυπο που δεν πωλείται καν και άρα δεν υπάρχει στοιχείο αναγνωσιμότητάς του, παραμένει...
περιφέρεια 1
περιφέρεια 2περιφέρεια 3

περιφέρεια 4
Ένας ειδικός επί όλων των θεμάτων...
Μετά από τα (ελάχιστα) στοιχεία που παρουσιάζουμε, καλό είναι να γνωρίζουμε την επίσημη επαγγελματική δραστηριότητα του ανθρώπου που ενημερώνει, σχολιάζει, παρεμβαίνει στα πράγματα. Δεν είναι απλά διαφημιστής, σύμφωνα με τη δήλωση της δραστηριότητας της εταιρείας του στο ΕΒΕΗ. Είναι ακόμα ασφαλιστικός σύμβουλος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων, σύμβουλος για οικονομικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά θέματα, καταχωρίζει αγγελίες και διανέμει κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες!
Γι αυτές τις πολλές του "ιδιότητες" μάλλον δικαιούται να ακριβοπληρώνεται από πάσης φύσεως κρατικό και αυτοδιοικητικό φορέα, να πληρώνεται ακόμα και για κείμενα προβολής φορέων που δημοσίευε σε απροσδιόριστα έντυπα, να έχει 3-4 θέσεις εργασίας στα μέσα ενημέρωσης, έναν χώρο που μαστίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση, να αρέσκεται να φωτογραφίζεται και να συναγελάζεται με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, την ίδια ώρα που "αντιστέκεται" απέναντι στο πολιτικό σύστημα...
συλιγαρδος- εταιρεία
http://www.candianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom