Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Κραυγή αγωνίας για τα πνευματικά δικαιώματα

Επιστολή καλλιτεχνών στον Αριστείδη Μπαλτά

Συντάκτης: Έφη Μαρίνου, Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Κανελλόπουλος

Περισσότεροι από 130 δημιουργοί (όλο και προστίθενται υπογραφές) έστειλαν χθες επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ζητώντας του να εισακουστούν οι προτάσεις τους πριν από την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι καλλιτέχνες θεωρούν πως το νομοσχέδιο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία, εκφράζουν όμως σοβαρή διαφωνία στο θέμα της διαιτησίας σε περίπτωση που ένας χρήστης μουσικής -κάποιος με μαγαζί, δηλαδή, ή μπαρ ή ξενοδοχείο κ.ο.κ.- δεν πληρώνει ΑΕΠΙ για πνευματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε φορολογικός έλεγχος στην ΑΕΠΙ από την ΦΑΕΕ Αθηνών, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται και δεύτερος έλεγχος για το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών.

Η ΑΕΠΙ με πρόσχημα την πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των δημιουργών εμπόδισε τον έλεγχο που ανατέθηκε σε ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών λογιστών από το υπουργείο Πολιτισμού και τον ΟΠΙ, αλλά και την ανάρτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού στην ιστοσελίδα της ανοιχτής διαβούλευσης.

* Όλες οι εξελίξεις μέχρι σήμερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ και την «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom