Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Μπάχαλο με τις τηλεοπτικές άδειες - Οι ενστάσεις και η απόφαση του ΣτΕ

Η διαδικασία συνεχίζεται... ομαλά σύμφωνα με τη ΓΓΕΕ, αλλά οι ενστάσεις πάνε σύννεφο

“Ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος” προχωρά η διαγωνιστική διαδικασία για τις 4 τηλεοπτικές άδειες, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας παρά τις προσφυγές των 10 εταιρειών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό κατά της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε το πρακτικό προεπιλογής.

«Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κατατέθηκαν εντός της 10ήμερης προθεσμίας, από τους εκπρόσωπους και των 10 εταιρειών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τις 4 άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), προδικαστικές προσφυγές κατά της απόφασης 178/19-7-2016 με την οποία εγκρίθηκε το υπ’ αρ. 9/18.7.2016 Πρακτικό προεπιλογής της Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι οι προσφυγές διαβιβάστηκαν στην Ειδική Επιτροπή Ενστάσεων του Διαγωνισμού, η οποία στη συνέχεια θα εξετάσει τη βασιμότητά τους.

Η απόφαση του ΣτΕ
Με το επιχείρημα ότι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου δημοσίευσε σήμερα σειρά αποφάσεων της με τις οποίες απέρριψε συλλήβδην ως αβάσιμους και ως αλυσιτελείς όλους του νομικούς ισχυρισμούς των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι προβάλλονταν στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρεφόντουσαν κατά της υπ΄ αριθμ. 1/2016 προκήρυξης του υπουργού Επικρατείας για τη διαγωνιστική διαδικασία δημοπρασίας των τεσσάρων αδειών τηλεοπτικών σταθμών. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις υπ΄ αριθμ. 129 έως 131/2016 και 146 έως 148/2016 αποφάσεις της υπογραμμίζει ότι ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι δεν προέκυψε βλάβη των τηλεοπτικών σταθμών που να δικαιολογoύν την αποδοχή των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, «επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος» («κατά τα βασίμως προβαλλόμενα από τη διοίκηση») επιβάλλουν «την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας» και «προεχόντως για το λόγο αυτό» πρέπει να απορριφθούν οι αιτήσεις των καναλιών.

Ακόμη, η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι «τυχόν αποδοχή των λόγων» που προβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί περί αντισυνταγματικότητας της προκήρυξης, αυτό θα «οδηγούσε σε ματαίωση του διαγωνισμού» και έτσι «προεχόντως για το λόγο αυτό» είναι απορριπτέοι οι προβαλλόμενοι λόγοι, ως «προβαλλόμενοι άνευ εννόμου συμφέροντος». Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ αφορούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς Antenna, Mega Channel, Alpha, Star, Epsilon και Σκάι.

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας επί των κύριων προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom