Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

«NOOR 1»: Ισόβια προτείνει η εισαγγελία για 5 από τους κατηγορούμενους

Σε αυτήν την πολύκροτη υπόθεση οι περισσότεροι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι,ενώ κάποιοι βρέθηκαν νεκροί

Ισόβια προτείνει για 5 από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση του «Noor 1» η εισαγγελία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά.
Από τους συνολικά 32 κατηγορούμενους για την πολύκροτη υπόθεση καταδικάστηκαν ελάχιστοι, μεταξύ αυτών οι Γιώργος Μπουρδούβαλης και Ευθύμης Γιαννουσάκης.

Για τον πρώτο, τον «captain George», η εισαγγελία προτείνει ποινή ισόβιας κάθειρξης συν δέκα χρόνια, αλλά και επιβολή προστίμου ενός εκατομμυρίου ευρώ.Για τον κ. Γιαννουσάκη, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για το αδίκημα της διαμετακόμισης των ναρκωτικών, προτάθηκε επίσης ποινή της ισόβιας κάθειρξης συν δέκα χρόνια και επιβολή προστίμου ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Οι συνεργάτες του 42χρονου εφοπλιστή απειλούνται με ποινή φυλάκισης 12 χρόνων.

Για τρεις εκ των τεσσάρων Τούρκων που είχαν συλληφθεί σε αποθήκη στο Κορωπί, προτάθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης συν δέκα χρόνια και η επιβολή προστίμου 500.000 ευρώ κατά άτομο.
Για τον τέταρτο Τούρκο, η εισαγγελία πρότεινε φυλάκιση 12 χρόνων με την κατηγορία της απλής συνέργειας στη μεταφορά.
Επίσης, για τον Ιρανό που φερόταν ως «συνοδός» του φορτίου, προτάθηκε η ποινή των 20 χρόνων με πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Για τους καταδικασθέντες για απλή συνέργεια τρεις Έλληνες επιχειρηματίες, που φέρονται να συνδέονται με την ιδιοκτησία, τη μίσθωση και εμπορική εκμετάλλευση του πλοίου, η εισαγγελία πρότεινε την ποινή της φυλάκισης 12 ετών.

Επίσης, για τον Τούρκο οδηγό της νταλίκας που είχε συλληφθεί στο λιμάνι του Πειραιά και κατηγορείτο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η εισαγγελία πρότεινε την ποινή των δέκα χρόνων.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές θα ανακοινωθεί την Τρίτη 2 Αυγούστου, ενώ υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες η Εισαγγελέας απέρριψε όλα τα αιτήματα των καταδικασθέντων για αναγνώριση ελαφρυντικών.

Σε αυτήν την πολύκροτη υπόθεση οι περισσότεροι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι, μεταξύ των οποίων ο πλοιοκτήτης και το πλήρωμα, παρά το γεγονός ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή των βασικών κατηγορουμένων, ως αρχηγικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης διεθνούς εμβέλειας.

Σημειώνεται ότι κανείς δεν καταδικάστηκε ως «επικεφαλής» της οργάνωσης.
Η υπόθεση αφορούσε τους 2,12 τόνους ηρωίνης που είχαν βρεθεί πάνω στο «Noor 1» από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, τον Ιούνιο του 2014 στην Ελευσίνα.

Όπως είχαν αναφέρει οι ελληνικές Αρχές, τα ναρκωτικά που φορτώθηκαν στο πλοίο ανοιχτά του Ομάν με προορισμό την Ελλάδα, θα έφθαναν αρχικά στην Αθήνα και στην συνέχεια θα προωθούνταν οδικώς στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως η τεράστια ποσότητα ηρωίνης, καταστράφηκε παρουσία Εισαγγελέα και στελέχους του Γενικού Χημείου του Κράτους σε υψικάμινο εκτός Αθηνών.Ωστόσο, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της υπόθεσης, είναι μία σειρά από μυστηριώδεις θανάτους ατόμων που σχετίζοντας με αυτή.

Μόλις τρεις μήνες μετά τον εντοπισμό του φορτίου στην Ελλάδα, δολοφονείται στην Τουρκία η 19χρονη κόρη ενός Τούρκου επιχειρηματία και ο οδηγός της, με τον ίδιο να αποδίδει τότε την άγρια δολοφονία σε εμπλοκή του ονόματός του με το παράνομο φορτίο ηρωίνης.

Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2014 βρίσκονται νεκροί στην Κωνσταντινούπολη δύο νεαροί Τούρκοι, που σύμφωνα με τις Αρχές είναι οι δράστες της δολοφονίας της 19χρονης.

Τον Μάρτιο του 2015 βρέθηκε νεκρός με τραύματα από πυροβόλο όπλο σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης ο Ιρανός, που την νύχτα της εφόδου του Λιμενικού στις αποθήκες στο Κορωπί, είχε καταφέρει να διαφύγει.

Τον Ιούλιο του 2015, πέθανε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε από τον Κορυδαλλό ένας 45χρονος Τούρκος που εμπλέκετο στην υπόθεση.

Τέλος, τον Απρίλιο του 2016 κατέληξε στη μονάδα εμφραγμάτων του Τζάνειου νοσοκομείου ο 32χρονος Ινδός μηχανικός του πλοίου, με το θάνατό του αποδόθηκε σε έμφραγμα.

www.bankingnews.gr

Διαβάστε σχετικά:Ολόκληρος ο φάκελος "NOOR 1"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom