Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Πύρινη κόλαση στη βόρεια Εύβοια - Φεύγουν από τα σπίτια τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς - Στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους


- Αναζωπυρώθηκε η φωτιά που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από χθες και καταστρέφει δασικές εκτάσεις
- Κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια με δική τους πρωτοβουλία στα Καντούνια, σε μια ατμόσφαιρα αποπνικτική
- Η πυρκαγιά απέχει πλέον μόνο δύο χιλιόμετρα από την περιοχή της Λίμνης - Εκκενώθηκε το μοναστήρι
- Οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά το λιμεναρχείο της περιοχής - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις
- Τι δηλώνει ο Βαγγέλης Αποστόλου που παρακολουθεί το συντονισμό της μεγάλης επιχείρησης
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ



Με πλήρη εξέλιξη η καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, με το πύρινο μέτωπο να εκτείνεται σε μια "τριγωνική" ακτίνα 15 χιλιομέτρων και τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες, που έφτασαν νωρίτερα σε απόσταση αναπνοής από τις αυλές των σπιτιών στα Καντούνια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκενώθηκαν σπίτια της περιοχής χωρίς να έχει δοθεί εντολή από την πυροσβεστική. Οι ένοικοί τους που έβλεπαν τη φωτιά να πλησιάζει μέσα σε μια ατμόσφαιρα αποπνικτική, πήραν την πρωτοβουλία να απομακρυνθούν για μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Στη μάχη της φωτιάς βρίσκονται 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο 30 στρατιώτες, 15 υδροφόρες, ενώ συνεχείς ρίψεις πραγματοποιούν 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη της πυροσβεστικής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει φτάσει στα όρια του οικισμού της Λίμνης Ευβοίας. Απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα με τις φλόγες να απειλούν όλο και περισσότερο τόσο το λιμεναρχείο όσο και τη μονή της περιοχής που εκκενώθηκε.
ΦΩΤΟ από eviazoom.grΦΩΤΟ από eviazoom.gr
ΦΩΤΟ από eviazoom.grΦΩΤΟ από eviazoom.gr
Σε νέες δηλώσεις του, ο Βαγγέλης Αποστόλου που το πρωί βιάστηκε όπως αποδείχθηκε να δώσει τη φωτιά υπό έλεγχο, τόνισε ότι ''παρά τις προσπάθειες που έδειχναν ότι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι έντονοι αέρηδες και μάλιστα με την μεταβλητότητα στη φορά τους, το πυκνό δασικό σύμπλεγμα της χαλεπίου πεύκης και το ανάγλυφο της περιοχής έφεραν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία αναζωπύρωσαν τη φωτιά. Θέλω να πιστεύω ότι αν μέχρι το βράδυ που θα πέσουν οι άνεμοι, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή την ώρα η χώρα μας, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα απόψε, αύριο πρωί, που θα δείχνει ότι αυτό που ονομάζαμε διαχειρίσιμη κατάσταση θα είναι σε καλύτερη φάση», ανέφερε ο κ. Αποστόλου .
ΦΩΤΟ από eviazoom.grΦΩΤΟ από eviazoom.gr
ΦΩΤΟ από eviazoom.grΦΩΤΟ από eviazoom.gr
Ο Βαγγέλης Αποστόλου παρακολουθεί την επιχείρηση συντονισμού από χθες το απόγευμα. Το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσπάθησε να κάνει ένα πρώτο απολογισμό της μεγάλης καταστροφής: «Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να είμαστε σίγουροι 100% ότι εντός της ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί πρέπει να δούμε από την άλλη πλευρά τι ζημιές έχουν γίνει. 

Η πρώτη προσέγγιση που έχω είναι ότι περίπου στα 20.000 με 22.000 στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα. Δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το ζωικό πληθυσμό. Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να δούμε ποια είναι η κατάσταση ακριβώς».

«Υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας, καθότι μιλάμε για ένα δάσος που ρητινεύεται και αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια», τόνισε ο κ. Αποστόλου. «Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως η ρητίνη δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό. Θα δούμε όμως πως μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος, που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, καθότι ξεκίνησε από κάποιο δάσος, όπου δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα φυσιολογικά, ο υπουργός απάντησε: «Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις. 

Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση. Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά, γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση π.χ για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις για άλλου είδους εκμετάλλευση. Άρα μιλάμε για ένα δάσος καθαρό, για ένα συμπαγές δάσος. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το δάσος είχε καεί το 1977. Το δάσος που βλέπετε γύρω σας είναι ένα δάσος το οποίο έχει προκύψει μετά από αυτή την πυρκαγιά.
Πηγή: eviazoom.gristiainews - Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom