Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Η Χίος μετρά τις πληγές της - Καταστράφηκαν ολοσχερώς τρία από τα Μαστιχοχώρια (φωτο & βίντεο)

Φόβοι από τους παραγωγούς για μεγάλη μείωση της παραγωγής

Στελέχη της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου εκτιμούν ότι η παραγωγή θα υποστεί μεγάλη πτώση, ενώ επιβεβαιώνουν το μέγεθος της μεγάλης καταστροφής.


«Έσταξε το δάκρυ» στο νησί της Χίου! Οι κάτοικοι ξύπνησαν μέσα στα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας και έκαψε στο μεγαλύτερο μέρος τους τρία από τα πιο σημαντικά Mαστιχοχώρια της νότιας πλευράς του νησιού. Ελάτα, Βέσσα, Λιθί. 

Στελέχη της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου εκτιμούν, μιλώντας στο protothema.gr, ότι η παραγωγή θα υποστεί μεγάλη πτώση, ενώ επιβεβαιώνουν το μέγεθος της μεγάλης καταστροφής.
 
Σίγουρα, είναι νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα χωριά έχουν γίνει στάχτη σε μεγάλη έκταση. 




Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, Γιώργος Τούμπος μιλά για καταστροφή που ξεπερνά το 90% στα συγκεκριμένα χωριά.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Κουφάρια δέντρων, διάσπαρτες μικρές και μεγάλες εστίες πυρκαγιάς και καπνοί να βγαίνουν από όπου κι αν στρέψει κανείς το μάτι του, συνθέτουν τη σημερινή εικόνα της νοτιοδυτικής Χίου με τους κατοίκους της να ζητούν την ενίσχυση της πολιτείας.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις ο αριθμός των μαστιχόδεντρων που καταστράφηκαν ξεπερνάει τις 30.000, με την Ένωση Μαστιοχοπαραγωγών Χίου να ζητά επιτακτικά την αποζημίωση για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου.




















Οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής για τη πύρινη λαίλαπα είναι απογοητευτικές.

Τουλάχιστον 44.000 στρέμματα δάσους καταστράφηκαν μέσα σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο, με τα μεγαλύτερα θύματα της πυρκαγιάς να είναι οι αγρότες μαστιχοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι και οι αμπελουργοί.

Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική αυτή την ώρα επιχειρούν 34 οχήματα, 126 πυροσβέστες, 53 άτομα πεζοπόρο, 40 εθελοντές, 30 στρατιώτες, 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Τα ξημερώματα της Τρίτης έφθασαν στο νησί και 21 πυροσβεστικά οχήματα από Αθήνα, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Χίου.

Τα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και τα 2 canadair των οποίων τα πληρώματα διανυκτέρευσαν στη Χίο, απογειώθηκαν λίγο μετά τις 06:00 το πρωί επιχειρώντας μέχρι και αυτή την ώρα συνεχείς ρίψεις νερού στην περιοχή όπου το βράδυ της Δευτέρας αντιμετώπιζε πρόβλημα, δηλαδή στην αγροτοδασική έκταση από τη Βέσσα προς τα Αρμόλια.






Tα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, ωστόσο έντονος είναι ο φόβος των αναζωπυρώσεων, καθώς οι εστίες είναι διάσπαρτες και η ένταση του ανέμου αλλάζει διαρκώς.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς ανασυντάχθηκαν και στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας δόθηκε βάρος στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων, αλλά και στη διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τον πλήρη έλεγχο όλων των εστιών πυρκαγιάς, μικρών και μεγάλων, καθώς και την κατάβρεξη όλων των καμένων εκτάσεων προκειμένου να μηδενιστεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης πριν αποχωρήσουν από το νησί οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στη Χίο από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές και η πυροσβεστική δύναμη ενισχυμένη σημαντικά θεωρείται σίγουρο ότι μέχρι το απόγευμα η πυρκαγιά θα έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Στο νησί έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.


Η επόμενη ημέρα - Παραμένουν άγνωστα τα αίτια της φωτιάς 
Η επομένη της πυρκαγιάς βρίσκει τη Χίο και τους κατοίκους της σε απόγνωση αλλά και την ανακριτική υπηρεσία της Πυροσβεστικής να αναζητά τον υπαίτιο της μεγάλης πυρκαγιάς.

Το σενάριο της έναρξης της πυρκαγιάς από πτώση καλωδίου της ΔΕΗ, είναι το πλέον επικρατέστερο αφού η πληροφορία διαδίδεται έντονα μεταξύ στελεχών της Πυροσβεστικής, του Δήμου και της Περιφέρειας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τοπικό μέσο ενημέρωσης politischios.gr.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι και αυτή την ώρα δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει την είδηση.

Αρνούνται ότι ευθύνονται για την πυρκαγιά

 Την ώρα πάντως που το συγκεκριμένο σενάριο συζητείται έντονα ο διαχειριστής του Δικτύου της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) διαψεύδει οποιοδήποτε σενάριο ότι η πυρκαγιά προήλθε από πτώση καλωδίου.

«Βεβαιώνουμε τους πάντες ότι η πυρκαγιά δεν προήλθε από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιά στο δίκτυο μας και όχι το αντίστροφο. Διαψεύδουμε κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια, δεν υπάρχει καμία απόδειξη αλλά ούτε καν ένδειξη ότι η πυρκαγιά οφείλεται στο δίκτυο της ΔΕΗ», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΕΔΔΗΕ στο politischios.gr. 

















http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom