Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

«ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟ ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ» του Αιμίλιου Γάσπαρη - Παρουσίαση στου Ζωγράφου την Τετάρτη 17/2


Μεθαύριο Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 19:00 στο Μουσείο «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ» (ΑΛ. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ 17Α  στου ΖΩΓΡΑΦΟΥ) παρουσιάζεται, υπό την αιγίδα του ΝΠΔΔ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ και του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου «Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ», το λεύκωμα του Αιμίλιου Γάσπαρη των εκδόσεων Ινφογνώμων «ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟ ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ».

Πρόκειται για μια πολυετή μελέτη-έρευνα του συγγραφέα στο χωριό Ατσιπόπουλο του Ρεθύμνου, κατά τις δεκαετίες 1970-1980 και περιλαμβάνει μια αυθεντική καταγραφή των λαογραφικών θεμάτων, της ηθογραφίας, του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης του συγκεκριμένου τόπου, διανθισμένη με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Παναγιώτης Καμηλάκης, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο κ. Αμίλιος Γάσπαρης σημειώνει για το έργο του: «Η εργασία για το Ατσιπόπουλο αποτελείται από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αρχές της δεκαετίας του 1970 και αποδίδουν τις συνθήκες ζωής και τα έθιμα που διατηρούνταν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 και που με την αστικοποίηση που έγινε με γοργό ρυθμό, έχουν πια χαθεί οριστικά.

Η εργασία αυτή έγινε για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών, στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών που φοιτούσα, για το μάθημα της Λαογραφίας.

Για την παρούσα έκδοση προστέθηκαν στοιχεία που κρίθηκε απαραίτητο, σε γενικές όμως γραμμές το κείμενο παραμένει στην αρχική του μορφή και διατηρεί και τη γλώσσα της εποχής που έγινε η συγκέντρωση του υλικού.

Σχεδόν όλες οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο αποτελούν κι αυτές μέρος της συγκεκριμένης εργασίας και είχαν τραβηχτεί εκείνη την εποχή. Άρα εκφράζουν κι αυτές, τη φάση πριν τη μεγάλη αλλαγή στον οικισμό, τη φάση πριν την τσιμεντοποίηση…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom