Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

O πλανήτης πάνω από τα κέρδη - Διαδηλώσεις σε πάνω από 2000 πόλεις διεθνώς σε 159 χώρες

SOS ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ - ΑΔΡΑΝΕΙΑ G20

Οι τρέχουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται με τόσο γρήγορο ρυθμό ώστε η Γη αναμένεται να ξεπεράσει τον κρίσιμο επίπεδο θερμοκρασίας μέσα σε περίπου 30 χρόνια, εάν και εφόσον συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός όπως αναφέρουν διαδοχικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή. Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 2.000 πόλεις ανά τον κόσμο, σε 159 χώρες πριν τη διάσκεψη για το κλίμα στον ΟΗΕ την Τρίτη.
Πλήθος κόσμου ένωσε τις φωνές του την Κυριακή  ζητώντας να ληφθούν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα που συγκαλείται από τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στη Νέα Υόρκη την Τρίτη.

Οι διαδηλώσεις σε κάθε άκρη της γης κατηγορούν για συστηματική αδιαφορία τος πλανητάρχες του G20 ότι βάζουν τα κέρδη πάνω από την επιβίωση του πλανήτη συνεχίζοντας την καταστροφική πολιτική για το περιβάλλον.
«Δουλειές, Δικαιοσύνη και Καθαρή Ενέργεια», «Δεν Υπάρχει Πλανήτης Β», «Τα Δάση δεν είναι για Πούλημα» ήταν μερικά από τα πλακάτ των χιλιάδων διαδηλωτών που πλημμύρισαν χθες το κεντρικό Μανχάταν, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά της κλιματικής αλλαγής που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη, γράφει η “Ε”.
Οι χιλιάδες διαδηλωτές -οι διοργανωτές τούς υπολόγιζαν πάνω από 100.000- ήταν μέλη ή υποστηρικτές περίπου 1.400 οργανώσεων από τις ΗΠΑ, ανάμεσά τους οικολογικές ομάδες, εργατικές ενώσεις, κολέγια, μη κυβερνητικές οργανώσεις, θρησκευτικές ομάδες, πολιτικοί, επιστήμονες κ.ά.
Η ενθουσιώδης πορεία συνοδεύτηκε από διάφορα χάπενινγκ, πολλή μουσική, ενώ συμβολικά κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, στις 13.00 τοπική ώρα, όπου 32 φιλαρμονικές, καμπάνες εκκλησιών σε όλη την πόλη και τύμπανα, καμπάνες και σφυρίχτρες των διαδηλωτών σήμαναν «ένα συναγερμό για κλιματική δράση».
Οι εκθέσεις που παρουσιάστηκαν στα περιοδικά Nature, δημοσιοποιήθηκαν δυο ήμερες πριν τη διάσκεψη για το κλίμα στον ΟΗΕ- είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη- όπου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν θα υπογραμμίσει την επείγουσα ανάγκη για μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων αλλά και την παραγωγή τσιμέντου αυξήθηκαν κατά 2,3% το 2013 φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ στο ετήσιο υψηλό των 36 δισεκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση των τάσεων από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος βαδίζει ολοταχώς για να εξαντλήσει την ποσόστωση του 1,2 δισεκατομμυρίων τόνων για τις εκπομπές «σε περίπου 30 χρόνια» ή σε μια γενιά, σύμφωνα με το κέντρο Ερευνών για το Περιβάλλον και το Κλίμα
Σε περίπτωση υπέρβασης της ποσόστωσης εκπομπών, είναι πιθανό η θερμοκρασία της Γης να αυξηθεί περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις θερμοκρασίες της προ-βιομηχανικής εποχής. Σε αυτή την περίπτωση, η Γη αντιμετωπίζει δραματικούς κινδύνους από την αύξηση του επίπεδου των θαλασσών αλλά και από θανατηφόρες ξηρασίες όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες για το παγκόσμιο κλίμα.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή αναφέρει ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει πιθανότητα αύξησης της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, εάν δεν αναληφθεί κάποια προληπτική δράση.
Η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με 27,7% το 2013, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με 14,4% σύμφωνα με το άρθρο στο περιοδικό Nature Geoscience. Επόμενη στη σειρά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολο των 28 κρατών μελών της με 9,6% και ακολουθεί η βιομηχανικά αναδυόμενη Ινδία με 6,6%. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως ήταν ένα από τα λίγα σημεία του κόσμου όπου οι εκπομπές αερίων στην πραγματικότητα μειώθηκαν το 2013, κατά 1,8% και αυτό λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρουν οι μελετητές.
«Η Κίνα εκπέμπει τώρα περισσότερο από ό,τι οι ΗΠΑ και η ΕΕ και στη χώρα αυτή οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο είναι κατά 45% υψηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ξεπερνώντας ακόμα και το μέσο όρο της ΕΕ» δήλωσε ο Ρόμπι Άντριου μέλος του κέντρου Ερευνών για το Περιβάλλον και το Κλίμα.
Η παραγωγή του τσιμέντου, η οποία μαζί με την καύση των ορυκτών καυσίμων έχουν χαρακτηρισθεί οι μεγαλύτεροι «παραγωγοί» βλαβερών εκπομπών για το περιβάλλον, αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Γη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.
Διαδηλώσεις διεθνώς
Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 2.000 πόλεις ανά τον κόσμο, σε 159 χώρες.
Στο Μανχάταν, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν--ανάμεσά τους και ο ίδιος ο γγ του ΟΗΕ.
Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι 550 λεωφορεία μετέφεραν διαδηλωτές και χαρακτήρισαν τη διοργάνωση την μεγαλύτερη διαμαρτυρία για το κλίμα της τελευταίας πενταετίας, μετέδωσε το BBC.
Στο Βερολίνο, 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για να ζητήσουν την λήψη άμεσων μέτρων.
Στις Βρυξέλλες, η αστυνομία εκτιμά ότι περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα, ενώ οι ίδιοι οι διοργανωτές της διαδήλωσης κάνουν λόγο για 2.000 άτομα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.
Στο Γιοχάνεσμπουργκ, οι διαδηλωτές φορούσαν κονκάρδες με πράσινες καρδιές και σχημάτισαν με το σώμα τους μία καρδιά σε έναν ανοιχτό χώρο ενώ ελικόπτερα που πετούσαν στην περιοχή τους φωτογράφιζαν.
Η ισχυρή βροχόπτωση στη Σουηδία δεν επηρέασε τους ακτιβιστές, καθώς στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στο κοινοβούλιο.
Στο Όσλο, περίπου 400 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ομπρέλες και πλακάτ που έγραφαν "Η Πράσινη Επανάσταση 2014".
Δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην Πορεία για το Κλίμα που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με το σύνθημα "Αλλάξτε πολιτική, όχι κλίμα".
Εκατοντάδες νέοι βγήκαν χθες Σάββατο στους δρόμους του Κατμαντού ζητώντας "τολμηρή δράση και δικαιοσύνη για το κλίμα".
Στο Κάιρνς της Αυστραλίας, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το συνεδριακό κέντρο όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Οικονομικών της G20 κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Ανανεώσιμες" και "Αλλαγή Τώρα".
Στη Μελβούρνη, 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση ζητώντας από τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ να κάνει περισσότερα για την κλιματική αλλαγή.
Ογκώδεις ήταν οι πορείες για το κλίμα σε Παρίσι και Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom