Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Γάζα: Πολιορκία της πόλης από τον ισραηλινό στρατό - Παρασκηνιακές πιέσεις για σύντομη κατάπαυση πυρός


Προσεκτικά φαίνεται ότι κινείται ο ισραηλινός στρατός που νωρίς το βράδυ της Πέμπτης ολοκλήρωσε την περικύκλωση της πόλης της Γάζας και ξεκίνησε την πολιορκία.

Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις των υψηλόβαθμων Ισραηλινών αξιωματούχων ότι θα δοθεί μάχη μέχρις εσχάτων με την Χαμάς, διακινούνται πληροφορίες για παρασκηνιακές πιέσεις των ΗΠΑ για σύντομη κατάπαυση του πυρός.

«Οι στρατιώτες μας ολοκλήρωσαν την περικύκλωση της Πόλης της Γάζας, του κέντρου της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς προειδοποιούσε ότι οι στρατιώτες του θα βγουν από τον παλαιστινιακό θύλακα «σε μαύρους σάκους» πτωμάτων. 

«Η Γάζα θα αποτελέσει τη συμφορά του Ισραήλ», είπε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ. Απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περιμένουν την επιστροφή «περισσότερων στρατιωτών (τους) σε μαύρους σάκους».

Παρασκηνιακές πιέσεις για κατάπαυση πυρός

Οι εικόνες των νεκρών και τραυματιών Παλαιστίνιων αμάχων φαίνεται ότι πυροδοτούν παρασκηνιακές πιέσεις στο Τελ Αβίβ να προχωρήσει σε μία κατάπαυση πυρός για κάποιες ώρες. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου επεξεργάζεται αμερικανικό αίτημα για μία σύντομη ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός. Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ανώνυμα στο ισραηλινό κανάλι Kan News ότι είναι πιθανόν να υπάρξει μία κατάπαυση πυρός για αρκετές ώρες.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάπαυση πυρός. «Ο όρος ‘κατάπαυση πυρός’ δεν βρίσκεται αυτή την στιγμή καθόλου στο τραπέζι», είπε ο Ντάνιελ Χαγκάρι.

Βίντεο δείχνει την πυραυλική επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινή πόλη

Στο Ισραήλ την Παρασκευή ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί την Παρασκευή στο Ισραήλ και εκτιμάται ότι μεταφέρει το αίτημα για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει αυτό τον όρο αλλά υποστήριξε ότι χρειάζεται μία «παύση» στις εχθροπραξίες προκειμένου να δοθεί χρόνος στον ισραηλινό στρατό να απελευθερώσει ομήρους.

Πάντως ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το Ισραήλ να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους άμαχους στη Γάζα και ζήτησε την αποτροπή κάθε κλιμάκωσης στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιστρέφει στη Μέση Ανατολή για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα για να εκφράσει την συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ αλλά και για να ασκήσει πίεση, καθώς συνεχίζεται η απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Γάζα. Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας όταν και εάν ηττηθεί η Χαμάς και οι τρόποι για να διασφαλιστεί ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί θα είναι επίσης βασικά θέματα της ατζέντας στο ταξίδι αυτό.

«Θα μιλήσουμε για συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κακό που προκλήθηκε στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά στη Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ.

Επίσης τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει τα πάντα για να εμποδίσουν μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καθώς οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που και οι δύο υποστηρίζονται από το Ιράν, εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του Ισραήλ. «Καταστήσαμε πολύ σαφές μέσα από ορισμένες ενέργειές μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε κάθε κλιμάκωση», σημείωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Ιορδανία, επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Όταν βλέπω ένα Παλαιστίνιο παιδί, ένα αγόρι, ένα κορίτσι να ανασύρεται από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε, αυτό είναι μια γροθιά στο στομάχι για μένα… Είναι κάτι στο οποίο έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε και θα το κάνουμε» πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Sky News: Ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι μέσα στην Γάζα

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή του βρετανικού δικτύου Sky News, Σον Μπελ μόλις ο ισραηλινός στρατός κυκλώσει την πόλη της Γάζας είναι πιθανό να υπάρξει «μία τεράστια κλιμάκωση» της σύγκρουσης. Ο αναλυτής υποστήριξε ότι το αστικό περιβάλλον ευνοεί τον αμυνόμενο, δηλαδή την Χαμάς, ενώ το Ισραήλ είχε το πάνω χέρι στις μάχες σε αγροτικές περιοχές.

Ο Σον Μπελ εκτίμησε ότι η Χαμάς θα τραβήξει πίσω τους μαχητές της μέχρι ο ισραηλινός στρατός να φτάσει στην πόλη της Γάζας «τότε θα γίνει ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι». «Η σύγκρουση σε ένα αστικό περιβάλλον ευνοεί απόλυτα τους υπερασπιστές έναντι των επιτιθέμενων. Συχνά μια αναλογία των θυμάτων είναι 5 (επιτιθέμενοι) προς 1 (υπερασπιστή). Και αυτό πριν καν λάβουμε υπόψη τις υπόγειες σήραγγες. Προφανώς, οι Ισραηλινοί δεν θα ξέρουν πού βρίσκονται όλες», είπε ο στρατιωτικός αναλυτής.

Και συνέχισε: «Θα είναι πολύ δύσκολο για εκείνη την επόμενη φάση, αλλά πρώτα από όλα θα δούμε τα πάντα να κινούνται μέσα σε έναν ατσάλινο δακτύλιο γύρω από την πόλη της Γάζας, και μετά θα δούμε μια τεράστια κλιμάκωση, υποψιάζομαι».

Γάζα ισραηλινός στρατός πολιορκία
Εικόνα από την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Γάζα.

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Θα διαλύσουμε τα υπόγεια τούνελ της Χαμάς

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ έδωσε μία εντελώς διαφορετική εικόνα για το πώς αναμένεται να προσεγγίσει ο ισραηλινός στρατός το πρόβλημα των υπόγειων τούνελ της Χαμάς, στα οποία είναι πιθανόν να κρατούνται και οι όμηροι.

«Έχουμε μοναδικές λύσεις για να φτάσουμε σε όλες τις σήραγγες και να τις διαλύσουμε υπόγεια. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», είπε ο Γιόαβ Γκάλαντ. «Θα φτάσουμε παντού και τότε οι τρομοκράτες θα έχουν δύο επιλογές: ή να πεθάνουν στο τούνελ ή να βγουν έξω. Και εκεί είτε να πεθάνουν από τα πυρά των δυνάμεών μας είτε να παραδοθούν άνευ όρων. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή, αυτές είναι οι μόνες επιλογές και έτσι λειτουργούμε», είπε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom