Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Daniel: «Χαμένα» στις λάσπες χωριά σε Λάρισα και Καρδίτσα - Χωρίς νερό ο Βόλος για έκτη ημέρα (φωτο & βίντεο)

Στους 12 οι νεκροί - Drone εντόπισε 56χρονο αγνοούμενο στην Καρδίτσα

Ασύλληπτο είναι το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, κατά τη διάρκεια της οποίας 11 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ έξι αγνοούνται.

Χωριά σε Λάρισα και Καρδίτσα έχουν “χαθεί” στις λάσπες και εκατοντάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Συνολικά 4,250 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 767 διασώσεις από εναέρια μέσα που διέθεσε το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελβετία μέσω διμερών συμφωνιών, το ΛΣ-ΕΛΤΑΚ, η ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ένα ιδιωτικό ελικόπτερο που έχει διαθέσει η οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.

Συναγερμός για τον Πηνειό

Η Λάρισα παραμένει σε συναγερμό, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού σε κάποια σημεία, που, μάλιστα, οδήγησε σε εκκενώσεις περιοχών. Το πρωί της Κυριακής καταγράφεται μικρή πτώση στη στάθμη του νερού στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των εγκλωβισμένων γίνεται με βάρκες, καθώς το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις, και όλα έχουν καλυφθεί από νερό και λάσπη.

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στο MEGA για τους απεγκλωβισμούς των πολιτών αλλά και για τον τραγικό απολογισμό με τους 11 νεκρούς.

«Βρισκόμαστε στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» όπου έχει μεταφερθεί το κέντρο μας από την Ιτέα Καρδίτσας. Βρισκόμαστε προς την Λάρισα και τον Πηνειό, παρακολουθούμε την στάθμη του νερού. Υπάρχει μία χαμηλότερης έντασης δυναμικής όλη τη νύχτα ωστόσο δεν εφησυχάζουμε, παραμένουμε σε ετοιμότητα. Στη Γιάννουλη χθες είχαμε και μία επιχείρηση διάσωσης πυροσβεστών και πολιτών που έπρεπε να τους βγάλουμε μέσα από τα ορμητικά νερά λόγω της ανατροπής δύο λέμβων. Κάνουμε έκκληση στους πολίτες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της τεχνητής λίμνης Κάρλα, να λάβουν υπόψιν τα μηνύματα του 112», είπε αρχικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, «είχαμε 7 αγνοούμενους, που μέσα σε εκείνους ήταν και ο άτυχος 75χρονος, ο οποίος βρέθηκε νεκρός και αναγνωρίστηκε η σορός του. Άρα, οι νεκροί είναι 11 και 6 οι αγνοούμενοι αφού ο 75χρονος βρέθηκε νεκρός. Είμαστε σε όλους τους οικισμούς της Θεσσαλίας. Έχουμε εισχωρήσει σε όλους τους οικισμούς. Όσοι άνθρωποι βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και ειδικά στην Καρδίτσα, βλέπουν ότι χαμηλώνει η στάθμη του νερού, έχουν παροχή φαγητού και νερού με μερίμνα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δεν θέλουν να φύγουν από την περιοχή αφού βλέπουν ότι επιστρέφει η «κανονικότητα» και πέφτει η στάθμη».

«Οι άνθρωποι είναι στα σπίτια τους ωστόσο όλα τα σπίτια θα ελεγχθούν για λόγους στατικότητας. Θα πρέπει να έχουν την άμεση φροντίδα με τα είδη πρώτης ανάγκης. Μέχρι και χθες επιχειρούσαμε και σήμερα συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί και με πλωτά μέσα και με εναέρια μέσα. Έχει μειωθεί ο ρυθμός απεγκλωβισμού αλλά θα κάνουμε τον δεύτερο και τρίτο έλεγχο στα σπίτια», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

«Η σφοδρότητα του φαινομένου δημιούργησε προβλήματα σε όλον τον επιχειρησιακό σχεδιασμό»

«Οι φυσικές καταστροφές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, είναι ένα καινούριο δεδομένο το οποίο είναι έντονο. Η σφοδρότητα του φαινομένου δημιούργησε προβλήματα σε όλον τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σε επιφυλακή, ήδη οι συνάδελφοι είχαν επανδρώσει τα οχήματα, ήδη υπήρχε ανάκληση αδειών του προσωπικού από τις πυρκαγιές, άρα όλα τα μέσα, τα υλικά και οι διαδικασίες από το ΠΣ ήταν δεδομένες και έγινε πλήρης ανάπτυξη», είπε στο MEGA ο Κώστας Τσίγκας, Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής.

«Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. οι συνάδελφοι μας μεταφέρουν τις εικόνες όπως τις βλέπουμε, οι δυσκολίες είναι τεράστιες. Θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα από το νερό. Συνεχίζονται οι συνεχείς διασώσεις», συμπλήρωσε.

Για το περιστατικό με την ανατροπή δύο διασωστικών λέμβων και τη διάσωση τεσσάρων πυροσβεστών και τεσσάρων πολιτών, ο κ. Τσίγκας ανέφερε: «Χθες το βράδυ γυρίσαμε από τη Γιάννουλη. Είναι μία περιοχή πίσω από το γήπεδο Αλκαζάρ, εκεί βγαίνει η κοίτη του ποταμού Πηνειού κι είναι ορμητικά τα νερά και έγιναν ακόμη περισσότερο όσο περνούσε η ώρα. Όλες αυτές οι διαδικασίες με τις βάρκες και τις μηχανές, οι προπέλες μπορεί να πιάσουν διάφορα πράγματα λόγω των φερτών υλικών. Έσβησε η μία μηχανή, ο κινητήρας με αποτέλεσμα να τουμπάρει μία βάρκα. Ευτυχώς οι συνάδελφοι είχαν σωσίβια και με τους πολίτες σηκώθηκε drone και πλησίασε άλλη βάρκα».

Χωρίς νερό στο Βόλο για έκτη ημέρα

Στο Βόλο, οι κάτοικοι παραμένουν χωρίς νερό για έκτη ημέρα, με τον δήμαρχο της πόλης, Αχιλλέα Μπέο, να δηλώνει ότι θα χρειαστούν 15 με 20 ημέρες για την αποκατάσταση της υδροδότησης, καθώς η ζημιά ήταν τεράστια, και συνέστησε στους πολίτες να κάνουν υπομονή λέγοντας ότι οι υπηρεσίες δουλεύουν και η υδροδότηση θα αποκατασταθεί.

 

Κατακερματισμένο το οδικό δίκτυο στο Πήλιο

Κατακερματισμένο και κατεστραμμένο σε διάφορα τμήματα άφησε το οδικό δίκτυο στο Πήλιο η κακοκαιρία, αποκόπτοντας τη συγκοινωνία, την ηλεκτροδότηση, και την υδροδότηση σε πάρα πολλά χωριά της περιοχής.

Η Μακρινίτσα είναι ένα από αυτά που δεν διαθέτει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε και οδική πρόσβαση καθώς στα δύο χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Πορταριά οι καταρράκτες του Μεγάλου Ρέματος αφάνισαν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος, μαζί και την πλαγιά που το υποστήριζε.

Η Πορταριά δεν έχει πρόσβαση από την κεντρική διασταύρωση στην περιφερειακή οδό του Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου έχει κοπεί. 

Φωτογραφίες: Reuters

https://www.newsit.gr/

Στους 12 οι νεκροί - Drone εντόπισε 56χρονο αγνοούμενο στην Καρδίτσα

Αυξάνονται οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel, που σάρωσε τη Θεσσαλία, καθώς άλλος ένας συμπολίτης μας είχε τραγική κατάληξη.

Πρόκειται για έναν 56χρονο, ο οποίος βρισκόταν στην επίσημη λίστα των αγνοούμενων από χθες, 9 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο άνδρας εντοπίστηκε από drone ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο, στην Καρδίτσα.

Συνολικά 4.250 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 767 διασώσεις από εναέρια μέσα που διέθεσε το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελβετία μέσω διμερών συμφωνιών, το ΛΣ-ΕΛΤΑΚ, η ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ένα ιδιωτικό ελικόπτερο που έχει διαθέσει η οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom