Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Σουδάν: Χτυπήθηκε το γαλλικό κομβόι στο οποίο βρίσκονται και Έλληνες πολίτες (βίντεο)

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κάιρο και σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων στο Σουδάν

Με μεγάλη δυσκολία πραγματοποιείται η επιχείρηση ξένων πολιτών και διπλωματικών αποστολών από το φλεγόμενο Σουδάν από το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το γαλλικό κομβόι που εγκαταλείπει το Σουδάν και στο οποίο επιβαίνουν και Έλληνες πολίτες χτυπήθηκε. Το κομβόι το συνοδεύουν στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ και ύστερα εκτός Σουδάν.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν τραυματισμένο Γάλλο στρατιωτικό, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμό Έλληνα ή Γάλλου πολίτη. Να υπενθυμίσουμε πως οι Έλληνες και οι Κύπριοι που αναμένεται να εγκαταλείψουν το Σουδάν είναι 120 άτομα.

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κάιρο και σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων στο Σουδάν

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, μετασταθμεύουν στο Κάιρο, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων και Κυπρίων στο Σουδάν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, το πρωί της Κυριακής (23.04.2023).

Ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Όπως, ενημέρωσε, θα θέσει το θέμα αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Όπως, ενημέρωσε, θα θέσει το θέμα αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Έτοιμη να στείλει στρατό και η Σουηδία

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε στην κυβέρνηση της χώρας την απαραίτητη έγκριση για να στείλει ένοπλη δύναμη για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν, όπου οι μάχες μαίνονται εδώ και μια εβδομάδα.

Η Ρίκσνταγκ (η σουηδική βουλή) ενέκρινε πρόταση για να επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει μια μονάδα έως 400 στρατιωτών για την αποστολή. Η δύναμη αυτή θα απομακρύνει σουηδούς και ξένους πολίτες από το Σουδάν, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής.

Η έγκριση δόθηκε μία ημέρα αφού οι υπουργοί Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρεμ και Άμυνας Πολ Τζόνσον δήλωσαν πως θα ζητήσουν από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την ενδεχόμενη ανάπτυξη μιας ένοπλης μονάδας.

Η έγκριση του κοινοβουλίου χρειάζεται στη Σουηδία για να σταλούν ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό. Η μονάδα θα πρέπει να μπορεί να φέρει σε πέρας αποστολές προστασίας, διάσωσης και απελευθέρωσης μόνη της ή μαζί με χώρες εταίρους, δήλωσε ο Τζόνσον.

Οι λεπτομέρειες για το πότε και το πώς θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι ασαφείς, όμως η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως η μονάδα για την απομάκρυνση αμάχων από το Σουδάν θα βρίσκεται καθ’ οδόν μέσα σε 24 ώρες. Αρχικά αναμένεται να αριθμεί περίπου 150 μέλη των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom