Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Χάος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 185 νεκροί και 1.800 τραυματίες - Αβοήθητοι οι Έλληνες - Νέες μαρτυρίες


Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Σουδάν μετά τις εχθροπραξίες που ξέσπασαν το περασμένο Σάββατο στη χώρα. Οι δύο Έλληνες τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, με τους θεράποντες ιατρούς να μην μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο και να τους χειρουργήσουν.

του Μίλτου Σακελλάρη

«Ήμασταν μέσα στην ελληνική κοινότητα και επειδή είχαμε λειτουργία εκείνη την ώρα στην εκκλησία, βγήκαμε εγώ και ο φίλος μου -το άλλο το παλικάρι που έχει χτυπήσει- πήγαμε να ενημερώσουμε τον δέσποτά μας και τον πρόεδρο, που ήταν στην εκκλησία, πως είναι καλύτερα να φύγουν να γυρίσουν στα σπίτια τους, γιατί μόλις είχε ξεκινήσει ο σαματάς. 

Στην επιστροφή, όπως γυρνάγαμε στα σπίτια μας, εμείς μένουμε μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε αυτή η οβίδα. Tώρα, ήταν από τανκς; Δεν κατάλαβα, να σας πω την αλήθεια, όλα έγιναν πολύ γρήγορα», δήλωσε χθες στο OPEN ο ένας από τους δύο τραυματίες και συνέχισε: «Δυστυχώς δεν έχουμε υποβληθεί σε επέμβαση, γιατί δεν μπορούν οι γιατροί να φτάσουν στο νοσοκομείο. Μας έχουν απλά εδώ, μας έχουν δέσει τα πόδια και με γύψο και με γάζες».

Σουδάν: Τουλάχιστον 185 νεκροί και 1.800 τραυματίες στις εχθροπραξίες – Έκκληση για κατάπαυση του πυρός από τον Λευκό Οίκο

Συγγενής του ενός εκ των δύο τραυματιών περιέγραψε στο enikos.gr τι ακριβώς συνέβη: «Άρχισε να φωνάζει. Είχε σηκωθεί πάνω. Μας είπε “εγώ τέλειωσα”. Τρέξαμε και τους τραβήξαμε μέσα. Φωνάξαμε έναν άλλο άνθρωπο και έναν γιατρό. Ήρθαν του έδεσαν τα πόδια για να μην τρέχει το αίμα. Είχε χτυπηθεί στην κοιλιά του και στα πόδια του. Στο αριστερό του πόδι. Ο φίλος του είχε χτυπηθεί στο αριστερό. Δεν έχουν χειρουργηθεί ακόμη. Περιμένουν γιατρό».

Οι οδομαχίες συνεχίζονται με τέσσερις Έλληνες να παραμένουν εγκλωβισμένοι μαζί με ακόμη 11 άτομα μέσα στη Μητρόπολη στο Σουδάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στη Μητρόπολη, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι πέραν των Ελλήνων, ανησυχούν και για τις προμήθειες που λιγοστεύουν.

Σουδάν: Eπίθεση μέσα στο σπίτι του δέχτηκε ο πρεσβευτής της ΕΕ

«Πυροβολισμοί, σφαίρες πολλές, δεν ξέρω αν ακούτε, γιατί μέχρι τώρα χτυπάνε. Η ψυχολογία μου, να σας πω την αλήθεια, χθες ήταν πάρα πολύ χάλια. Σκεφτόμουν όλη τη νύχτα πώς θα βγούμε από τη Μητρόπολη. Είμαστε εδώ και άλλα 15 άτομα από την εκκλησία, που είχαν έρθει από το Σάββατο στις 9:30 το πρωί, εγκλωβισμένοι μέσα στη Μητρόπολη», δήλωσε στο enikos.gr, η Αλεξάνδρα Καλημέρη.

«Δεν περιγράφεται πώς είμαστε. Δηλαδή δύσκολα, δύσκολα. Δεν περιγράφεται με λόγια. Μόνο πυροβολισμούς. Όχι πυροβολισμούς, οι πυροβολισμοί είναι το ελάχιστο. Βόμβες, ρουκέτες, το ακούτε, το ακούτε και εσείς. Το νερό είναι κομμένο, το ρεύμα είναι κομμένο, το ίντερνετ κομμένο. Μόνο με προσευχή, τίποτα άλλο», τόνισε επίσης στο enikos.gr, ο Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στον Μητροπολίτη του Σουδάν.

Ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας για την κρίση στο Σουδάν. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα, ο οποίος περνά δραματικές ώρες καθώς μαζί με 15 πιστούς έχουν εγκλωβιστεί στο κτίριο της ορθόδοξης Μητρόπολης, του Χαρτούμ, με τους πυροβολισμούς να ακούγονται έξω από το κτίριο.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ανέφερε αρχικά ότι: «Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως Ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ. Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίστηκε πως: «Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα. Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση».

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom