Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Σεισμός στην Τουρκία: Μία άστοχη «διάψευση» και οι φόβοι των Ελλήνων εθελοντών


Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και η αλήθεια για τις προσπάθειες και τους προβληματισμούς των Ελλήνων διασωστών στο Αντιγιαμάν.

Σε προσπάθεια «διάψευσης» ρεπορτάζ του MEGA για αναφορές που ποτέ ωστόσο δεν ειπώθηκαν στον τηλεοπτικό αέρα και χωρίς να συμπεριλαμβάνουν τους «ιδιωτικούς» προβληματισμούς και φόβους που εξέφραζαν σε συνεργάτες τους στην Ελλάδα, προχώρησαν χθες τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που συμμετείχαν εθελοντικά σε προσπάθεια διάσωσης θυμάτων του Εγκέλαδου στην Τουρκία.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΣΣ έχει έδρα στην Θεσσαλονίκη) με 28 άτομα, βρέθηκε στο Αντιγιαμάν συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωση έχοντας ειδικό εξοπλισμό με παλμογράφους, μικροκάμερες κλπ.

Παρότι δεν είχε δοθεί αρχικά άδεια από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η αποστολή έλαβε άδεια από την κυβέρνηση για την μετάβαση της στην γειτονική χώρα για την σημαντική υποβοήθηση των σεισμοπλήκτων.

Χθες ο υπογράφων, με βάση σαφείς πληροφορίες που προέρχονταν από την συγκεκριμένη αποστολή κι από γενικότερη έρευνα , στην απογευματινή εκπομπή του MEGA “Live News” μετέδωσε ότι στην ελληνική αποστολή όπως και σε άλλα σωστικά συνεργεία από άλλες χώρες «υπήρχε προβληματισμός γιατί είμαστε στη φάση αναχώρησης αυτών των ομάδων και μερικοί από τους κατοίκους που είναι κι ένοπλοι δεν θέλουν να φύγουν τα σωστικά συνεργεία. Θέλουν να εξαντληθούν οι πιθανότητες για την ανεύρεση κάποιου επιζώντα».

Συμπληρώνοντας ότι «μιλάμε για πολύ λεπτή κι ιδιαίτερη κατάσταση λόγω της απελπισίας των συγγενών των θυμάτων και για την τελευταία προσπάθεια ορισμένων λίγων διασωστών , μερικοί από τους οποίους προχωρούν σε μία τελευταία «παρηγορητική» προσπάθεια»

Με πρόσθετη αναφορά για «απειλές μέσα σε εισαγωγικά» των άτυχων ανθρώπων και για συνεχείς εκκλήσεις να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες μήπως βρεθεί κάποιος ζωντανός. Με κριτήριο των δημοσιογραφικών καταγραφών τον απόλυτο σεβασμό στην ελληνική αποστολή, τον ανθρωπιστικό παράγοντα και με γενικές αναφορές για όλα τα σωστικά συνεργεία που βρίσκονται στην περιοχή. 

Χωρίς αναφορές για πρόταξη όπλων, για συγκεκριμένα επεισόδια. Χωρίς καμιά αιχμή ούτε προς τους συγγενείς των θυμάτων που πλέον χάνουν και τις τελευταίες ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στενών συγγενών τους , ούτε ασφαλώς και για την σημαντική ενέργεια των Ελλήνων εθελοντών κι όλων των σωστικών συνεργείων.

Με κύριο ζητούμενο να μην προκληθεί οποιοδήποτε επεισόδιο λόγω της απελπισίας των σεισμοπλήκτων.

Όμως με υπερβάλλοντα ζήλο και προφανώς ελλιπή πληροφόρηση τα μέλη της εθελοντικής οργάνωσης εξέδωσαν ανακοίνωση όπου ανέφεραν «η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ που θέλουν τα μέλη μας να απειλούνται από ενόπλους στην πόλη Αντιγιαμάν όπου επιχειρούν. Διαβεβαιώνουμε ότι η υποδοχή των εθελοντών μας από όλες τις αρχές και τους συνανθρώπους μας στη γείτονα χώρα ήταν από την πρώτη στιγμή εξαιρετική και δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. Όλα τα μέλη μας είναι απόλυτα ασφαλή!».

Δηλαδή υπερθεματίζοντας και διαψεύδοντας κάτι που κατ ουσία δεν ειπώθηκε ποτέ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι, σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες του υπογράφοντα, οι υπεύθυνοι της εθελοντικής ομάδας είχαν πράγματι ενδεικτικά μεταφέρει σε συνεργάτες τους στην Ελλάδα ότι επίτηδες δεν αναγγέλλεται επισήμως το τέλος των ερευνών για να αποφευχθούν ακριβώς βιαιότητες από την πλευρά των δύστυχων σεισμοπλήκτων. Καθώς κι ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας τους γιατί έχουν εισέλθει πολίτες μέσα στον χώρο που καταλύουν.

Με συνεχείς συζητήσεις τους τα τελευταία 24ωρα με ξένους εθελοντές και συνεργάτες τους , προκειμένου να μην υπάρξει κανένα απρόοπτο . Κι αυτό γιατί φαίνεται να υπήρξαν ορισμένες αντεγκλήσεις κατοίκων σε απόγνωση με σωστικά συνεργεία από άλλες χώρες και πολλοί ξένοι εθελοντές (ΣΣ μνημονεύεται η αποστολή από χώρα της κεντρικής Ευρώπης) είχαν εντοπίσει ότι πολλοί από αυτούς είχαν όπλα. Δηλαδή ότι ακριβώς κατέγραφε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού.

Βασίλης Λαμπρόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom