Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Εκδικάστηκε η απαράδεκτη αγωγή σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου - Στο πλευρό του βουλευτές, δημοσιογράφοι και συνδικαλιστές - Χωρίς μάρτυρα οι κατήγοροι!


Εκδικάστηκε στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, η απαράδεκτη αγωγή σε βάρος του Νίκου Μπογιόπουλου. Η απόφαση θα βγει εν ευθέτω χρόνω.

Ο δημοσιογράφος διώκεται από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), η οποία αξιώνει την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για 6 μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί».

Αφορμή ήταν τα όσα είπε ο Ν. Μπογιόπουλος σε ραδιοφωνική του εκπομπή και περιγράφονταν στο άρθρο του «Οι “κομμουνιστοσυμμορίτες”, οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ», σχετικά με τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ σε Γράμμο και Βίτσι για τους πεσόντες «κατά τις επιχειρήσεις 1946 – 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας στο δικαστήριο, τονίστηκε ότι οι εκδηλώσεις της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού έχουν βαθιά αντικομμουνιστικό χαρακτήρα, και αυτό ακριβώς ανέδειξε ο δημοσιογράφος με τα σχόλια του.

Στο πλευρό του Νίκου Μπογιόπουλου βρέθηκαν συνδικαλιστές, απόστρατοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δημοσιογράφοι. Επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης.

Πηγη: 902

Χωρίς μάρτυρα στο δικαστήριο οι κατήγοροι!

Εκδικάστηκε στα Δικαστήρια της Ευελπίδων η αγωγή σε βάρος του Νίκου Μπογιόπουλου. Η απόφαση θα βγει εν ευθέτω χρόνω.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος διώκεται από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), η οποία αξιώνει την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για 6 μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί».

Το ενδιαφέρον είναι ότι στη δίκη, η ΕΑΑΣ, που εμφανίζεται ως ένωση που εκπροσωπεί 34.000 μέλη, δεν παρουσίασε ούτε έναν μάρτυρα! Επίσης οι δικηγόροι της στις αγορεύσεις τους προσπάθησαν να ρίξουν ευθύνες σε τοπικά παραρτήματα για όσα κατέγραψε ως παρανομίες ο κ. Μπογιόπουλος.

Αφορμή για την αγωγή ήταν τα όσα είπε ο Ν. Μπογιόπουλος σε ραδιοφωνική του εκπομπή και περιγράφονταν στο άρθρο του «Οι “κομμουνιστοσυμμορίτες”, οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ», σχετικά με τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ σε Γράμμο και Βίτσι για τους πεσόντες «κατά τις επιχειρήσεις 1946 – 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΑΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, άμεσα υπαγόμενο στο υπουργείο Άμυνας, οπότε οφείλει να εκφράζεται όπως ορίζει ο νόμος όταν αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο και όχι με ορολογία της Χούντας.

Στο πλευρό του Νίκου Μπογιόπουλου, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους, βρίσκονται συνδικαλιστές, απόστρατοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δημοσιογράφοι. Επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης.

Με ανακοινώσεις τους έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στον δημοσιογράφο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΚΕ.

Για την αγωγή σε βάρος του, ο Νίκος Μπογιόπουλος είχε γράψει ότι :

«Ο αντικομμουνισμός κάποιων της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το διάταγμα του 1947 όταν το εμφυλιοπολεμικό κράτος βάφτιζε τον ΔΣΕ “ληστοσυμμορία” και επικήρυξε τους μαχητές του σαν “ληστές”.

Οι εκδηλώσεις μίσους που διοργανώνουν εναντίον των “κομμουνιστοσυμμοριτών” σε Γράμμο, Βίτσι, Φλώρινα, Μακρυγιάννη κ.λπ. προσδιορίζουν απολύτως και την …ευγένεια και τη …δημοκρατικότητα και τη …φιλαλήθειά τους.

Ότι η ΕΑΑΣ αποτελεί ΝΠΔΔ, άμεσα υπαγόμενο στο υπουργείο Άμυνας, είναι στοιχείο δηλωτικό πλευρών που συγκρότησαν το αστικό κράτος μετά τον εμφύλιο πόλεμο και αναπαράγονται με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Η αγωγή της ΕΑΑΣ στρέφεται τυπικά εναντίον μου, αλλά ουσιαστικά στρέφεται εναντίον όποιου δεν συναινεί στην παραχάραξη της Ιστορίας. Εναντίον όποιου αντιλαμβάνεται ότι ο αντικομμουνισμός δεν είναι “πολιτική θέση”, δεν αποτελεί “πολιτική αντιπαράθεση”, αλλά ποινικοποίηση όχι μόνο της δράσης, αλλά και της σκέψης για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Ο αντικομμουνισμός είναι μια αέναη απειλή κατά ατομικών, κοινωνικών, πολιτικών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Κατέγραψα, αποκάλυψα και έκρινα τα πεπραγμένα τους καταθέτοντας στοιχεία και τεκμήρια. Επομένως δεν θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον μου -και κατά συνέπεια ενάντια στην ελευθεροτυπία- παρά μόνο με ψέματα και συκοφαντίες. Ωστόσο δεν στρέφονται εναντίον μου λόγω μόνο της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας. Η “ηθική βλάβη” που επικαλούνται ότι υπέστησαν από τις αποκαλύψεις μου προκύπτει, κυρίως, λόγω της ιδιότητάς μου ως μέλους του ΚΚΕ. Δεν στρέφονται μόνο ενάντια στον δημοσιογράφο. Στρέφονται ενάντια στον κομμουνιστή δημοσιογράφο. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό». 

Πηγη: NewsCenter

Κύμα συμπαράστασης στον δημοσιογράφο

Ως απόπειρα φίμωσης ενός μάχιμου δημοσιογράφου, και μάλιστα κομμουνιστή, αλλά και πλήγμα στην ελευθερία της σκέψης και του δημόσιου λόγου καταγγέλλεται από κόμματα, κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα και πανεπιστημιακούς η αγωγή της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) σε βάρος του Νίκου Μπογιόπουλου.

Με αφορμή την έναρξη της δίκης το πρωί της Πέμπτης (21 Οκτωβρίου 2021) στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, έχει ενισχυθεί το μεγάλο κύμα συμπαράστασης προς τον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο, το οποίο απλώνεται εδώ και περίπου τρεις μήνες, αφότου η Ένωση Αποστράτων ακολούθησε τη δικαστική οδό εναντίον του για όσα ανέφερε σε ραδιοφωνική του εκπομπή και στο άρθρο του «Οι “κομμουνιστοσυμμορίτες”, οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ». 

Τον κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση σχετικά με αναφορές του στις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει η Ένωση Αποστράτων στον Γράμμο και στο Βίτσι για την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από τις κυβερνητικές δυνάμεις στον Εμφύλιο (1946-1949). Η Ένωση απαιτεί να εκδικαστεί μεγάλο χρηματικό ποσό για ηθική βλάβη και να επιβληθεί ποινή εξάμηνης φυλάκισης.

Πολλοί, μεταξύ άλλων πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, νομικοί, κρίνουν ότι η υπόθεση Μπογιόπουλου συνιστά ουσιαστικά δίωξη οποιουδήποτε αμφισβητεί την παραχάραξη της Ιστορίας και τα «εμφυλιοπολεμικά» ιδεολογήματα ενώ στοχεύει στην κατοχύρωση του αντικομμουνισμού .

Με δεδομένο ότι η ΕΑΑΣ εποπτεύεται από το υπουργείο Αμυνας, το Πανεργατικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλεί να γίνει άμεσα ανάκληση της δίωξης σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου καθώς και «να μπει τέλος στις “εκδηλώσεις” μίσους της ΕΑΑΣ». 

Σε ανακοίνωση του, καταγγέλλει ως απαράδεκτη την αγωγή που εκδικάζεται στις 21 Οκτώβρη και σημειώνει: «Η ΕΑΑΣ είναι μια οργάνωση που «φιλοξενεί» στις εκδηλώσεις της τους απόγονους των φασιστών, με «guest star» τους εκπροσώπους των καταδικασμένων, ναζιστών, εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Αυτή η οργάνωση προχώρησε σε αγωγή εναντίον του δημοσιογράφου όταν αυτός αναφέρθηκε τον Αύγουστο του 2020, στις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ σε Γράμμο- Βίτσι. Η αγωγή κατατέθηκε με την κατηγορία της συκοφαντίας και η Ένωση αξιώνει από το δημοσιογράφο την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για έξι μήνες “ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί”». 

Μάλιστα, το ΠΑΜΕ κρίνει ότι «η συγκεκριμένη ένωση με τις εκδηλώσεις και τη φρασεολογία της καλλιεργεί τον αντικομουνισμό και θέλει να «δικαιώσει» τις χιλιάδες διώξεις, εξορίες, βασανιστήρια και εκτελέσεις αγωνιστών εργατών, συνδικαλιστών, αντιστασιακών που συμμετείχαν στον αγώνα και οργάνωσαν την πάλη ενάντια στον φασισμό».

Πριν από λίγες ημέρες (15.10.2021), 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την αγωγή που κατέθεσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) επειδή σε ραδιοφωνική του εκπομπή ο δημοσιογράφος, «έκανε σφοδρή κριτική για τις γιορτές μίσους που διοργανώνουν κάθε χρόνο στο Γράμμο και το Βίτσι, στις οποίες οι ηττηθέντες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού αποκαλέστηκαν “κομμουνιστοσυμμορίτες”!».

Εν τω μεταξύ το ΚΚΕ, με επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, καλούσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να σταματήσει η δίωξη και «οι προκλητικές ενέργειες της ΕΑΑΣ». Ο Περισσός επισημαίνει ότι η αγωγή, δεν στρέφεται μόνο κατά του δημοσιογράφου, στρέφεται εναντίον καθενός και καθεμιάς που δεν ανέχεται την κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας και μνήμης, τον αντικομμουνισμό, την ποινικοποίηση της γνώμης και δράσης που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία. Τονίζει ότι «οι “διώκτες” του δημοσιογράφου είναι οι ίδιοι που φιγουράρουν σε εκδηλώσεις “κομμουνιστοφάγων”, μαζί με εκπροσώπους της εγκληματικής φασιστικής Χρυσής Αυγής, ενώ επιδίδονται σε πρακτικές και φρασεολογία βγαλμένη από την εποχή των εκτελέσεων και των εξοριών». 

Και το ΚΚΕ συμπληρώνει:«Η άθλια αυτή ενέργεια δεν εκδηλώνεται σε πολιτικό κενό. Έρχεται ως συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών και άλλων παραγόντων που, αναπαράγοντας τη θεωρία των “δύο άκρων”, εξισώνουν την πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος με τη φασιστική εγκληματική βία, καλλιεργώντας ουσιαστικά την ανοχή απέναντι στην τελευταία. “Νερό στο μύλο” τέτοιων διώξεων ρίχνουν επίσης οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως είναι η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα που, στο όνομα της αντιμετώπισης των fake news, διαμορφώνει καθεστώς λογοκρισίας και διώξεων».

Την ίδια ώρα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η δίωξη του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου «είναι μια επίθεση της ακροδεξιάς στην ελευθεροτυπία, μια προσπάθεια να δοθεί ασυλία και μπει στο απυρόβλητο ο εμφυλιοπολεμικός αντικομμουνισμός και η φασιστική ρητορική. Το γεγονός ότι το μόρφωμα της ΕΑΑΣ λειτουργεί σαν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας, δεν δείχνει μόνο τις ευθύνες της κυβέρνησης που για άλλη μια φορά προσφέρει κάλυψη στην δράση της ακροδεξιάς. Δείχνει και την παρακρατική διάσταση αυτής της προκλητικής απόπειρας φίμωσης ενός μαχόμενου δημοσιογράφου». 

Παράλληλα, αναφέρει ότι «το ξέπλυμα της φασιστικής ακροδεξιάς έρχεται καθώς όλο και εντείνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και η κοινωνική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική. Η άρχουσα τάξη μπροστά στην κοινωνική καταβύθιση που προκαλεί η πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ προετοιμάζει τα δεκανίκια της ακροδεξιάς για να διχάσουν τους εργαζόμενους και το λαό, ώστε να μην μπορούν να αντισταθούν. Δεν θα τους περάσει. Ο Νίκος Μπογιόπουλος έχει τη στήριξη της κοινωνίας, όσων έχουν ανάγκη μια αληθινή δημοσιογραφία, αλλά και τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

Πηγη: Documento

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom