Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Τρίτο lockdown στο Παρίσι διάρκειας ενός μήνα - Τα νέα μέτρα


Καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας του Covid-19 με τις μεταδοτικές μεταλλάξεις καλπάζει στη Γαλλία, η περιφέρεια του Παρισιού και άλλα 16 διαμερίσματα κυρίως στο βορρά ετοιμάζονται για ένα τρίτο lockdown διάρκειας ενός μήνα.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε ότι τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19 Μαρτίου. «Ήρθε η στιγμή να προχωρήσουμε  παρακάτω», είπε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται πλέον στο τρίτο κύμα.

Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης είπε ότι η νέα καραντίνα θα είναι λιγότερο αυστηρή σε σύγκριση με τα προηγούμενα καθολικά lockdown. «Είναι ένας τρίτος δρόμος που ακολουθούμε, ένας δρόμος που θα επιτρέψει να φρενάρουμε (την επιδημία) χωρίς να μείνουμε κλεισμένοι», τόνισε, περιγράφοντας τα μέτρα ως «απαραίτητα», «ισορροπημένα» και «τοποκεντρικά».

Ο ίδιος έσπευσε να απαντήσει στις επικρίσεις για καθυστερημένη λήψη μέτρων για χάρη της οικονομίας λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μετανιώνει που δεν αποφάσισε νωρίτερα μια πιο αυστηρή καραντίνα.

«Ήταν σωστή η απόφαση τον Ιανουάριο. Θα είχαμε τρίμηνο lockdown. Καλά κάναμε και δεν το πράξαμε», είπε ακόμα και δήλωσε πεπεισμένος ότι «η εμπιστοσύνη του κόσμου στο εμβόλιο θα αποκατασταθεί» καθώς ανακοίνωσε ότι από αύριο, Παρασκευή, αρχίζει εκ νέου η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Στα τέλη Γενάρη, αγνοώντας τις εκκλήσεις επιστημόνων και κάποιων μελών της κυβέρνησής του για εθνικό lockdown, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να κρατήσει όσο το δυνατόν ανοιχτή την οικονομία.

Η παραλλαγή του ιού που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία είναι πλέον κυρίαρχη και εντοπίζεται στα δύο τρία των συνολικών κρουσμάτων στη Γαλλία, ειδικά στην περιφέρεια του Παρισιού όπου απαντάται σε 400 ανά 100.000 κατοίκους. Εκεί άλλωστε συγκεντρώνεται περίπου το 1/5 του συνολικού πληθυσμού στη χώρα και το 1/3 της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα νέα μέτρα

  • Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά
  • Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα καταστήματα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης και τα βιβλιοπωλεία
  • Η άθληση σε εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται σε ακίνα 10 χιλιομέτρων από τον τόπο διαμονής
  • Δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός των περιφερειών 
  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο θα ξεκινά στις 7 το βράδυ τοπική ώρα, από τις 6 που ισχύει μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom