Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020

Αντιδράσεις για τον εορτασμό Πολυτεχνείου - Σφραγίστηκε το Ίδρυμα - Δικογραφία και πρόστιμα για τους συλληφθέντες


Στη σκιά της πανδημίας, διαφορετικοί θα είναι φέτος και οι εορτασμοί για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη διεξαγωγή της καθιερωμένης πορείας προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από το Πολυτεχνείο, στην Πατησίων. Το ίδρυμα σφραγίστηκε από το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την απομάκρυνση των ατόμων που βρίσκονταν στο εσωτερικό του και σκόπευαν να παραμείνουν μέχρι την ημέρα της ιστορικής επετείου.

Οι 66 που συνελήφθησαν στο Πολυτεχνείο όπως και οι 25 κατά την αστυνομική επέμβαση στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή Εισαγγελέα.
Σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία για σειρά αδικημάτων και επιβλήθηκαν πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Η πορεία για την επέτειο της 17Ν, απαγορεύτηκε φέτος λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιτραπεί ύστερα από συνεννόηση και με τις αρχές, σε αντιπροσωπείες κομμάτων και εκπροσώπους αντιστασιακών συλλόγων, η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την Αττική προβλέπει συμμετοχή περισσότερων από 5.000 αστυνομικών. Εκτός από το Πολυτεχνείο  αστυνομική επιτήρηση υπάρχει και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε πλατείες και σε σημεία στο κέντρο  όπου ενδέχεται να υπάρξουν απόπειρες συγκέντρωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε σήμερα ότι «μπορούμε να τιμήσουμε αυτό το σημαντικό για τη Δημοκρατία μας γεγονός, την επέτειο του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας στεφάνι, αλλά να αποφύγουμε την πορεία. Δεν θα επιτραπεί η πορεία».

Με κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Πολυτεχνείο και στο χώρο της πρώην ΕΑΤ -ΕΣΑ, και από εκεί με πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, θα τιμήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επέτειο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ» επεσήμανε: «Ως ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουμε ότι δεν δεχόμαστε απαγορεύσεις, ότι πρέπει φορείς και οργανώσεις να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο με απόλυτη ενσυναίσθηση των ειδικών συνθηκών που βρισκόμαστε σήμερα και δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε ή να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε».

Από την άλλη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» υπογραμμίζει:  «Στο πιο δραματικό για τη χώρα σημείο της πανδημίας να συζητάμε για συναθροίσεις είναι στα μάτια μου πολιτικά ανεύθυνο και θα έλεγα αντικοινωνικό.

Στην απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, μιλώντας στην εκπομπή «7» της ΕΡΤ.

«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα ούτε ηθικό, ούτε πολιτικό, ούτε συνταγματικό, να την απαγορεύσει (την πορεία). Άλλο να κάνει έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα και άλλο να λέει: ‘αποφασίζομεν και διατάσσσομεν’, είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης 

ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: