Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Μετά τις αποκαλύψεις: Σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε 102 κρούσματα κορωνοϊού!


Στην ανακοίνωση 102 κρουσμάτων κορωνοϊού προχώρησε η αλυσίδα My Market. Η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα μετά τις σχετικές αποκαλύψεις του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και λίγα 24ωρα μετά τη βρετανική έρευνα που κατέτασσε τα σούπερ μάρκετ στις πρώτες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊου.

Είναι η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που ανακοινώνει επίσημα κρούσματα κορωνοϊού, μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων ότι «αποκρύπτουν για μέρες την ύπαρξη κρουσμάτων και η ζωή συνεχίζεται χωρίς υγειονομικά μέτρα, σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών!»

Είναι, δε, εντυπωσιακό ότι τα 2 κρούσματα που είχε αποκαλύψει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων για τα My Market (Ν. Σμύρνη 1, Αγ. Παρασκευή 1), εκτοξεύθηκαν, αίφνης, στα 102.

Τα 102 δεν είναι πολλά!

Την ανακοίνωση των κρουσμάτων έκανε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metro (My Market) Αριστοτέλης Παντελιάδης. Όπως είπε ο κ. Παντελιάδης «αυτή την στιγμή στα My Market και στα cash and carry Metro υπάρχουν 102 ενεργά κρούσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στον όμιλο ο οποίος αριθμεί 11.000 εργαζόμενους. 

Σε σχέση με το σύνολο της ενεργών κρουσμάτων στον χώρο τον δικό μας, καθώς υποθέτω ότι το ίδιο ισχύει και στα υπόλοιπα σούπερ μάρκετ, δεν έχουμε περισσότερα κρούσματα από ότι στον γενικό πληθυσμό. Το λέω αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί μία φιλολογία σχετικά με το εάν και πόσο τα σούπερ μάρκετ είναι εστίες επέκτασης του κορωνοϊού. 

Οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, τέσσερις, έξι, οκτώ ώρες, παρουσιάζουν την ίδια ή και μικρότερη αναλογία κρουσμάτων απ’ ότι ο γενικός πληθυσμός. Αυτό αποδεικνύει για εμένα ότι όταν παίρνεις τα σωστά μέτρα προφύλαξης, και εμείς τα λαμβάνουμε, το σούπερ μάρκετ δεν είναι ένα επικίνδυνο μέρος», ισχυρίστηκε ο κ. Παντελιάδης.

Τα τέσσερα «πρωτόκολλα» των σούπερ μάρκετ

Πάντως, οι εργαζόμενοι έχουν διαφορετική άποψη από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Metro. Όπως καταγγέλλει η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Ντίνα Γκογγκάκη: «οι εργοδότες σούπερ μάρκετ (σ.σ. «καρφώνει» και τα My Market) αλλά και συνολικά στον κλάδο του εμπορίου εφαρμόζουν τέσσερα ‘πρωτόκολλα’

-Πρωτόκολλο 1 «Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα» Αποκρύπτουν για μέρες την ύπαρξη κρουσμάτων και η ζωή συνεχίζεται χωρίς υγειονομικά μέτρα, σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών!

-Πρωτόκολλο 2 «Ένας ίσον κανένας» Ενημερώνουν τους εργαζόμενους για το κρούσμα ανά 2άδες-3άδες «για να μην γίνει σούσουρο» και το μόνο μέτρο που παίρνεται είναι να μπει σε καραντίνα για 14 μέρες το κρούσμα, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι συνεχίζουν κανονικά μέσα στο κατάστημα

-Πρωτόκολλο 3 «Στο κατάστημα μας δεν κολλάει»

Ενώ γίνεται γνωστό το κρούσμα, οι εργοδότες δεν κάνουν τίποτα!

-Πρωτόκολλο 4 «Ανοσία της αγέλης στην εταιρεία μας»

Με γνωστό το κρούσμα, όλοι οι εργαζόμενοι του καταστήματος κάνουν το τεστ και, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, στο συγκεκριμένο κατάστημα εργάζονται συνάδελφοι από άλλα καταστήματα! (My Market Μεταξουργείο, Lidl Περιστέρι)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom