Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Πάιατ: Χαιρετίζει την απόκτηση των F-35 και …επαινεί τους «πελάτες»


Να χαιρετίσει το ενδιαφέρον της απόκτησης των F-35 από την Ελλάδα που θα κοστίσει στον ελληνικό λαό 3 δισ. ευρώ και θα διασφαλίσει τεράστια κέρδη στην πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ, έσπευσε Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στo ανώτατο επίπεδo, έχουν χαιρετίσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει τα 18 έως 24 μαχητικά F-35 για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, σημειώνει στη δήλωσή του ο Τζέφρι Πάιατ και τονίζει χαρακτηριστικά: «Έχουμε δείξει την υποστήριξή μας για την προμήθεια και συνεργαζόμαστε στενά για ένα μελλοντικό πρόγραμμα απόκτησης, το οποίο θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα βελτιώσει την περιφερειακή σταθερότητα. Όλα τα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου είναι ψευδή και αποτελούν παραποίηση της πολιτικής των ΗΠΑ».

Η δήλωση Πάιατ δεν έγινε σε τυχαίο χρόνο. Πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική στιγμή που υπήρξαν δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα που έκαναν λόγο για δισταγμούς των ΗΠΑ για πώλησης των F-35 στην Ελλάδα, προκειμένου να μη στραφεί η Άγκυρα στα ρωσικά μαχητικά «Sukhoi».

Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης επισημαίνει πως η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και είναι μια από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη. «Είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας με την Ελλάδα και εργαζόμαστε καθημερινά για να την περαιτέρω ενίσχυσή της, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής απόκτησης των F-35 στην Ελλάδα. Ο δρόμος για την απόκτηση των F-35 είναι μια πολυετής διαδικασία που θα βασίζεται φυσικά στις επιτυχίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Viper της Ελλάδας», σημείωσε.

Ουσιαστικά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα σπεύδει από τη μια πλευρά να καθησυχάσει τους «πελάτες» των αμερικάνικων πολυεθνικών και από την άλλη να επαινέσει τη στοίχιση των ελληνικών κυβερνήσεων πίσω από το άρμα των ΗΠΑ και τους σχεδιασμούς τους για την ευρύτερη περιοχή που οδηγούν σε επικίνδυνους ατραπούς για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Παράδοση των πρώτων μαχητικών F-35 μέσα στο 2021 ζητά η Αθήνα

Υπενθυμίζουμε ότι το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητά από την Ουάσιγκτον την αποδέσμευση των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς το συντομότερο δυνατόν. 

«Λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021» τονίζεται κατά λέξη στην επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request – LOR) που εστάλη στην Ουάσιγκτον στις 6 Νοεμβρίου του 2020 από τον γενικό διευθυντή Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.  

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom