Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Οργή Χαρδαλιά για δημοσιεύματα κατά του ΕΟΔΥ: «Άδικα και αβάσιμα – Είναι ήρωες»!


Για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ κάνουν λόγο δημοσιεύματα του Τύπου, με αφορμή τα στοιχεία που παραδίδονται στους επιστήμονες να είναι αποπροσανατολιστικά. Διαψεύδει κατηγορηματικά ο ΕΟΔΥ. Ασπίδα προστασίας από Χαρδαλιά.

Δυο δημοσιεύματα από το Βήμα της Κυριακής και την Δημοκρατία, αναφορικά με την διαχείριση των στοιχείων της πανδημίας του κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ, έχουν προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις.

Ο ΕΟΔΥ έχει ήδη διαψεύσει τα δημοσιεύματα μιλώντας για «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας», ωστόσο το ζήτημα παίρνει… διαστάσεις, με τον Νίκο Χαρδαλιά να υψώνει ασπίδα προστασίας για τον Οργανισμό.

Τι λέει το ρεπορτάζ για τον ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του Βήματος, υπάρχουν συγκρούσεις κι έχουν σχηματιστεί δύο στρατόπεδα που αποτελούνται από τους κ. Σωτήρη Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά από τη μια και τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέα από την άλλη.

Σύμφωνα πάντα με το εν λόγω ρεπορτάζ, εδώ και αρκετές εβδομάδες υπήρξαν φήμες ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω κορονοϊοϋ, βασίζονται σε λανθασμένα στοιχεία. Ή σε στοιχεία που απείχαν αρκετές ημέρες από τη λήψη των όποιων αποφάσεων. Και δεν είναι τυχαίο, τονίζει το Βήμα, ότι ο ίδιος ο καθηγητής Τσιόδρας έλεγε ότι η Θεσσαλονίκη νίκησε τον κοροναοϊό και είναι πρότυπο, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα η συμπρωτεύουσα έγινε η «μαύρη τρύπα» της πανδημίας.

click4moreΕΟΔΥ: Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας τα δημοσιεύματα για τα στοιχεία του κορονοϊού

Το ρεπορτάζ μιλά για ύπαρξη ενός παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ: Ουσιαστικά το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στο χρόνο που έπρεπε διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο.

Έτσι είχε δημιουργηθεί η εξής κατάσταση: Ένα κρούσμα που εμφανιζόταν σε νοσοκομείο να δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών, αλλά ένα κρούσμα σε μια γειτονιά ή σε κινητή μονάδα να δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ.

Όμως, ο Οργανισμός έκανε την καταχώριση με δική του λογική και με άλλους ρυθμούς γιατί ήθελε από τον Αύγουστο να φτιάξει το δικό του Μητρώο, ένα δικό του αρχείο. Και δημιουργούταν μια κατάσταση όπου η ΗΔΙΚΑ που είναι η μοναδική αρμόδια να έχει αρχεία του υπ. Υγείας, να μην ξέρει τι να κάνει με αυτό το διπλό, παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

Έτσι, με δύο διαφορετικές μεθόδους καταγραφής των κρουσμάτων, η ημερήσια ανακοίνωση καταλήγει να είναι μια πρόχειρη συρραφή στοιχείων που αποπροσανατόλιζε τους επιστήμονες και την Προστασία του Πολίτη που έπαιρνε και τις τελικές αποφάσεις. Με απλά λόγια, καταλήγει το Βήμα, Τσιόδρας και Χαρδαλιάς είχαν στα χέρια τους στοιχεία που δεν αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα ως προς την καθημερινή καταγραφή των κρουσμάτων, ειδικά σε «κόκκινες» περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Δράμα, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα, γειτονιές της Αττικής κ.λπ.

Χαρδαλιάς… ξεκάθαρα υπέρ του ΕΟΔΥ

Με το ζήτημα να “φουντώνει”, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με μια ανάρτηση στο Facebook υπερασπίζεται τον ΕΟΔΥ, χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που τον απαρτίζουν “ήρωες” και διαψεύδει κατηγορηματικά τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα.

Αναφέρει αναλυτικά ο Νίκος Χαρδαλιάς: «Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ μαζί στην μάχη κατά της πανδημίας! (Η απάντησή μου στα περί ΕΟΔΥ σημερινά δημοσιεύματα…)

Από την αρχή αυτής της πανδημίας άνθρωποι με διαφορετικές ενασχολήσεις, εμπειρίες και βιώματα, διαφορετικά background και διαδρομές βρεθήκαμε μαζί, δίπλα δίπλα, ενώσαμε δυνάμεις, αφήσαμε πίσω μας διαφορετικούς σχεδιασμούς και προτεραιότητες και συντεταγμένα και οργανωμένα στρατευθήκαμε στη μάχη για την ανθρώπινη ζωή, στον πόλεμο απέναντι σε έναν αόρατο αλλά τόσο επικίνδυνο παγκόσμιο εχθρό.

Στην Πολιτική Προστασία σε ολη αυτή την διαδρομή οι συνοδοιπόροι μας, οι άμεσοι καθημερινοί μας συνεργάτες, σε καθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της πατρίδας ηταν, είναι και παραμένουν τα στελέχη, οι επιστήμονες, οι συνεργάτες και η εξαιρετική και έμπειρη ομάδα του ΕΟΔΥ!

Μαζί και δίπλα δίπλα, όλους αυτούς τους μήνες καθημερινά, ακούραστα, παλεύουμε για χιλιάδες συνανθρώπους μας, μοιραζόμαστε επιχειρησιακά δεδομένα, επικαιροποιούμε προσεγγίσεις, πρωτόκολλα και στρατηγικές, αναλύουμε δεδομένα και επιχειρούμε συντονισμένα όπου χρειαστεί χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις. Όπου πρέπει, όποτε πρέπει και για ό,τι πρέπει…

Τα σημερινά δημοσιεύματα για όλους εμας στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας, όσους δηλ καθημερινά ζούμε αυτή τη συνεργασία είναι παντελώς άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξυ μας σχέσεις. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπαρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού και υπάρχουν και οι δημιουργικές εντάσεις κάποιων στιγμών που συνοδεύουν κάθε ομάδα, κάθε οικογένεια, κάθε παρέα ανθρώπων που συναντιούνται στο πεδίο της κοινής τους μαχης. Όποιος έχει εργαστεί σε τέτοιες ομάδες για έναν κοινό στόχο, αυτό μπορεί να το καταλάβει καλά.

Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, προσήλωση στο στόχο και αποτελέσματα. Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονες του, οι συνεργατες και εργαζόμενοι του είναι ήρωες της πρώτης γραμμής αυτής της πανδημίας. Όλοι εμείς της Πολιτικής Προστασίας το ξέρουμε και συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα αδιαφορώντας για δημοσιεύματα και αναφορές που απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρεφεια και ψήγματα δυσπιστίας και να αποπροσανατολίσουν τους Έλληνες πολίτες από τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους, είναι ώρα μάχης…
#civilprotection
#semperparati
#eody”.

Δείτε την


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom