των Γ. Σιαδήμα, Κ. Νικολόπουλου, Δ. Πανανού, Δ. Χριστούλια, Γ. Λυκουρέντζου
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα αναμένονται οι πρώτες δόσεις των εμβολίων για την COVID-19 και η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για να είναι έτοιμη να τα αποθηκεύσει και να τα διοχετεύσει στα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.
Συνολικά αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας 25 εκατομμύρια δόσεις από 6 εμβόλια κορονοϊού με διαφορετικές ανάγκες αποθήκευσης και γι' αυτό η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην υπογραφή των συμβάσεων με δύο μεγάλες φαρμακαποθήκες.
Παράλληλα, «κλειδώνει» η πρόσληψη 600 γιατρών και νοσηλευτών, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στα εμβολιαστικά κέντρα. Τέλος, στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης, ώστε να πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την έλευση των πρώτων εμβολίων στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μεγάλη η πιθανότητα το εμβόλιο να έρθει στην Ελλάδα πριν από τα Χριστούγεννα, και συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Αυτό θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από το πόσο γρήγορα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει έγκριση για τα εμβόλια, για τα οποία «τρέχει» ήδη τις αξιολογήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιολογήσεις αυτές έχουν προχωρήσει σημαντικά για τα εμβόλια της Pfizer/ BioΝtech και της Moderna και πιθανολογείται ότι το πρώτο μπορεί να λάβει άδεια υπό προϋποθέσεις έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν τυχαία η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να εμβολιαστούν πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου, ούτε εκείνη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων πως οι πρώτες αδειοδοτήσεις θα γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα.
Οργάνωση Η πρόεδρος της Κομισιόν πήγε και ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προετοιμαστούν άμεσα, δίνοντας και το στίγμα του σχεδιασμού για την υλοποίηση του εμβολιασμού.
Οργάνωση Η πρόεδρος της Κομισιόν πήγε και ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προετοιμαστούν άμεσα, δίνοντας και το στίγμα του σχεδιασμού για την υλοποίηση του εμβολιασμού.
«Μιλάμε για εκατομμύρια σύριγγες, για την οργάνωση των κέντρων εμβολιασμού, την εκπαίδευση του προσωπικού, τα πάντα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Εν ολίγοις, η οργάνωση και οι υποδομές είναι το κρίσιμο κομμάτι της επιτυχίας του εμβολιασμού και, ανάλογα με την ετοιμότητα που θα δείξει κάθε χώρα, θα μπει και στη μάχη του εμβολιασμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κλείσει συμφωνίες με τις εξής εταιρείες: τη Janssen Pharmaceutica NV για 200 εκατομμύρια δόσεις, τη Sanofi-GSK (300 εκατ. δόσεις), την CureVac για 225 εκατ. δόσεις, την Pfizer/BioΝtech για 200 εκατ., την AstraZeneca για 300 εκατ. και τη Moderna για 80 εκατ. δόσεις. Στην Ελλάδα αναλογούν από το πακέτο αυτό 25 εκατ. δόσεις. Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τον σχεδιασμό με τα τρία βασικά στάδια που αφορούν τα εξής: Την αποθήκευση των εμβολίων (και τις συνθήκες αποθήκευσης). Τη διακίνηση προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Την υποδομή των εμβολιαστικών κέντρων. Το κλειδί στον όλο σχεδιασμό είναι η εφοδιαστική αλυσίδα. Δηλαδή η κεντρική αποθήκευση των εμβολίων, η μεταφορά και η εκ νέου αποθήκευσή τους και, τέλος, η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποθήκευση των εμβολίων, με την πρώτη παρτίδα -πιθανότατα του σκευάσματος της Pfizer- να φτάνει ακόμα και τις 700.000 δόσεις, θα γίνει σε πέντε με επτά μεγάλες φαρμακαποθήκες ανά την επικράτεια που διαθέτουν ειδικούς χώρους ψύξης.
Ουσιαστικά, θα πρόκειται για τις περιοχές όπου εδρεύουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), μεταξύ άλλων, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στις ακριτικές περιοχές. Ακολούθως, τα εμβόλια θα μεταφέρονται σε μικρότερες αποθήκες, που μπορεί να βρίσκονται στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό, και από εκεί στα εμβολιαστικά κέντρα. Το υπουργείο Υγείας, που θα έχει τη συνολική ευθύνη της διοχέτευσης των εμβολίων, είναι στην τελική ευθεία για την υπογραφή των συμβάσεων με τις φαρμακαποθήκες. Τα εμβόλια αυτά, ανάλογα και με την εταιρεία, συντηρούνται σε ειδικές συνθήκες. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί συντήρηση στους -80 βαθμούς Κελσίου, για την προστασία του γενετικού υλικού που περιέχει.
Δείτε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου