Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

SOS από τη Δράμα: «Έχουμε γίνει Βόρεια Ιταλία», λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί


Με τον πλέον δραματικό τρόπο οι γιατροί του νοσοκομείου της Δράμας περιγράφουν την κατάσταση «υγειονομικού πολέμου» που αντιμετωπίζουν, ενώ σήμερα έγινε και η πρώτη αεροδιακομιδή με C-130 τριών Δραμινών ασθενών, που αρχικά μεταφέρθηκαν στην Καβάλα και τελικά, αφού δεν βρέθηκαν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, διακομίστηκαν στην Αθήνα.

Με επείγουσα ανακοίνωσή τους οι γιατροί του νοσοκομείου Δράμας ενημερώνουν τους πολίτες για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο λόγω covid 19, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι βάση των στοιχείων που υπάρχουν η Δράμα, κατ αναλογία πληθυσμού, είναι η ισχυρότερα πληττόμενη περιοχή της Ελλάδος από την πανδημία του κορονοϊού και τα ποσοστά επιπολασμού στην πόλη είναι συγκρίσιμα με αυτά που καταγράφηκαν σε πόλεις της βόρειας Ιταλίας.

Αυτήν την ώρα νοσηλεύονται στις κλίνες covid 19 του νοσοκομείου πάνω από 140 ασθενείς ενώ αποτελεί πρώτιστη ανάγκη για το νοσοκομείο η στήριξή του με πεπειραμένο και εξιδεικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και με ιατρικό προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων, παθολόγων , πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων, εντατικολόγων και γενικών ιατρών. 

Οι γιατροί του νοσοκομείου ενημερώνουν τους πολίτες ότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου Δράμας έχει μετατραπεί και νοσηλεύει αποκλειστικά covid διασωληνωμένα περιστατικά με 12 κλίνες και εμφανίζει σταθερή πληρότητα 100%.

Και η πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου, Παρθένα Κιόρτεβε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική. Όπως τόνισε, έχουν γεμίσει οι ΜΕΘ, οι ασθενείς διασωληνώνονται ακόμα και σε χειρουργεία ενώ άλλοι διακομίζονται σε Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Επεσήμανε ότι θα χρειαστεί να γίνει αεροδιακομιδή και άλλων ασθενών και υποστήριξε ότι το νοσοκομείο της Δράμας πλήττεται περισσότερο σε σχέση με νοσοκομεία άλλων νομών και δεν επαρκούν οι γιατροί.

Ανακοίνωση ιατρών Γ.Ν.Ν Δράμας

Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις και δηλώσεις διαφόρων φορέων ( Ιατρικός σύλλογος Δράμας, ΠΟΕΔHΝ) και τις αναρτήσεις διαφόρων συναδέλφων ιατρών , αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε τα εξής. Ο νομός και ιδίως η πόλη της Δράμας είναι η ισχυρότερα πληττόμενη περιοχή της Ελλάδος από την πανδημία του κορονοϊού. Δυστυχώς  από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται  ότι η περιοχή μας έχει πληγεί περισσότερο από την ίδια την Θεσσαλονίκη , από την Λάρισα, από τις  Σέρρες , από την Έδεσσα κ.α., κατ αναλογία πληθυσμού ( περίπου 100.000 η περιοχή), τουλάχιστον σε αυτή τη φάση του 2ου κύματος. 

Για τον  λόγο του αληθούς επιγραμματικά σας αναφέρουμε τα εξής:

1ον) Κατά την δειγματοληψία rapid test της 10/11/2020 στην πλατεία της Δράμας, από το σύνολο των 600 πολιτών, οι 130 ήταν θετικοί, δηλαδή ποσοστό 26,1% που αναλογεί στον αριθμό των 9.720 κρουσμάτων εντός της πόλης της Δράμας. Το συγκεκριμένο ποσοστό επιπολασμού είναι συγκρίσιμο με τα ποσοστά που καταγράφηκαν σε  πόλεις της Βορείου Ιταλίας στο πρώτο κύμα της πανδημίας με τα γνωστά αποτελέσματα σε θανάτους.

2ον) Ενδεικτικά από τον απεικονιστικό έλεγχο των  120 ακτινογραφιών θώρακος που έγιναν την 21/11/2020 σε μία μόνο εφημερία στους  προσερχόμενους ασθενείς στον χώρο των επειγόντων , οι 105 είχαν ευρήματα πύκνωσης-πνευμονίας covid και τουλάχιστον οι 70 είχαν ευρήματα σοβαρού βαθμού προσβολής covid από τους πνεύμονες, φαινόμενο δυστυχώς σταθερό σε καθημερινή βάση.

Παρά τις συνεχείς διακομιδές ασθενών – 20 έγιναν έγιναν  την Κυριακή 22/10/2020- στα νοσοκομεία των όμορων νομών, ο αριθμός των νοσηλευομένων με covid ,υπερβαίνει σταθερά τους 120 ασθενείς στις 3 κλινικές  covid , ποσοστό μεγαλύτερο του 55% των συνολικών κλινών του νοσοκομείου μας, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο των αντίστοιχων νοσηλειών των όμορων νοσοκομείων της Καβάλας, της Ξάνθης, των Σερρών , της Αλεξανδρούπολης.

Aπό 1/11/2020 μέχρι και 24/11/2020 έχουμε καταγεγραμμένα τα εξής δεδομένα:

  • Διακομιδές ασθενών :  96
  • Αναπτυγμένες Κλίνες για COVID19: 108 μέχρι 12/11/2020, 132  μέχρι 16/11/2020, 136 μέχρι  18/11/2020, 140 από 19/11/2020 και εφεξής
  • Νοσηλευθέντες  σε κλινική Covid1: 172, Covid2: 240, Covid3: 78 (σύνολο: 490)
  • ΜΕΘ:  πλήρης με 12  ασθενείς  (από 21/11/2020) μονίμως καλυμμένες

Το σύνολο των ΤΕΣΤ (τα στοιχεία έχουν χορηγηθεί από το Γραφείο Λοιμώξεων χωρίς διαχωρισμό rapid και PCR-μοριακό από 1/11/2020 έως και σήμερα) είναι 1974. Κατά συνέπεια η κριτική για τον τρόπο κατανομής covid στο νοσοκομείο μας  και  της διασποράς του ιού είναι εντελώς ανεδαφική και ανεπίκαιρη , αφού κατ ουσίαν το νοσοκομείο μας δέχτηκε ένα τεράστιο όγκο ασθενών  και κατά μεγάλο ποσοστό νοσηλεύει περιστατικά covid ενώ η προσπάθεια στρέφεται στην αποφυγή διάνοιξης και 4ης πτέρυγας covid.

Κριτική του τύπου γιατί έκλεισε η ορθοπεδική ή γιατί δεν προχωράει η ογκολογική κλινική είναι το λιγότερο ανεδαφική τη δεδομένη χρονική στιγμή και υποδηλώνει παντελή άγνοια της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης , που βιώνουμε  και είναι ανάξιες σχολιασμού.

4ον ) Η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας έχει μετατραπεί και νοσηλεύει αποκλειστικά covid διασωληνομένα περιστατικά με 12 κλίνες και εμφανίζει σταθερή πληρότητα 100%. Υπάρχουν ακόμη 2 χώροι μόνωσης που φιλοξενούν διασωληνομένους ασθενείς covid, σαν ‘’γέφυρα’’  για την μεταφορά τους  σε άλλες ΜΕΘ  καθώς ως γνωστόν όλες οι ΜΕΘ της Βορείου Ελλάδος  εμφανίζουν παρόμοιες  πληρότητες.

5ον ) Τις διακομιδές των διασωληνομένων ασθενών τις έχουν αναλάβει οι κλινικοί εναπομείναντες μη νοσούντες ειδικοί ιατροί, όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένοι να πράξουν σύμφωνα με την Ιατρική δεοντολογία στα πλαίσια πανδημιών και φυσικών καταστροφών. Τις διακομιδές των μη διασωληνομένων  ασθενών τις εκτελούν οι αποσπασμένοι ιατροί των κέντρων υγείας Παρανεστίου και Προσοτσάνης οι οποίοι και καλύπτουν επιπλέον τα ΤΕΠ covid και των οποίων η βοήθεια και η προσφορά τους είναι πολύτιμη.

6ον ) Νομοτελειακά και με βάση τα διεθνή δεδομένα άνω του 30% των εργαζομένων στα νοσοκομεία ( ιατροί και νοσηλευτές ) θα νοσήσουν  από κορωνοϊό , ποσοστό που επαληθεύεται και στο νοσοκομείο μας ,παρόλα τα μέτρα που λαμβάνονται ,καθώς  η διασπορά και διεισδυτικότητα του ιού είναι υψηλή , τόσο στην κοινότητα , στις οικογένειες όσο και στο νοσοκομείο.

Παρόλα αυτά οι στρατευμένοι ιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ του νοσοκομείου μας, έχοντας απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν και με όλα τα μέσα που διαθέτουν θα συνεχίσουν μέχρι τέλους,  τον αγώνα ενάντια στην πανδημία. Κάνουμε  έκκληση σε όλους τους  πολίτες της Δράμας , καθώς διαφαίνεται μια  επιπέδωση της καμπύλης της κρουσμάτων, να ακολουθούν πιστά τα μέτρα προστασίας και να παραμένουν στα σπίτια τους. Επειδή διαφαίνεται προσβολή από τον ιό SarsCov2 των μεγαλυτέρων ηλικιών, είναι πιθανόν να ακολουθήσει μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού των θανάτων και γιαυτό συστήνεται η αποφυγή των επαφών με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες από τους νεότερους.

Τέλος υπάρχει ανάγκη στήριξής μας με  πεπειραμένο και εξιδεικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και  με ιατρικό προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων, δηλαδή παθολόγων , πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων ,  εντατικολόγων  και γενικών ιατρών , εξοικειωμένων με την νοσοκομειακή ιατρική και των οποίων η άνευ όρων προσφορά τους  θα ήταν πολύτιμη για εμάς . Ευχαριστούμε για το κύμα εθελοντισμού από όλες τις πλευρές αλλά  τη δεδομένη χρονική στιγμή  υπάρχει ανάγκη σε εξειδικευμένο προσωπικό έτοιμο να πέσει στη μάχη μαζί μας».

https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom