Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

«Εμφύλιος» στις Ένοπλες Δυνάμεις με κατηγορίες για bullying και σεξισμό


Πόλεμος ανάμεσα σε δυο συνδικαλιστές, οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικά στρατιωτικά σωματεία - Η επιστολή που άναψε φωτιές, η απάντηση, η μήνυση και η αγωγή για 150.000 ευρώ.

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχει ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ συνδικαλιστών για σεξισμό, συκοφαντική δυσφήμιση και bullying. 

Πρωταγωνιστές της υπόθεσης, η οποία ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι εν μέσω κρίσης με την Τουρκία και αναμένεται να συνεχιστεί στις δικαστικές αίθουσες, είναι ένας αξιωματικός συνδικαλιστής, στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετεί σε Μονάδα στη Θεσσαλονίκη και μια σμηνίας συνδικαλίστρια που υπηρετεί στο στρατιωτικό γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία είναι και η γραμματέας της Γραμματείας Ισότητας Φύλων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ)

Αφορμή για την διαμάχη των δυο συνδικαλιστών, οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικά στρατιωτικά σωματεία αλλά στην ίδια Ομοσπονδία των Ενόπλων Δυνάμεων, στάθηκε μια επιστολή του συνδικαλιστή Χ. Χαριτίδη που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα που εξειδικεύεται στις στρατιωτικές ειδήσεις και η απάντηση που έδωσε η γραμματέας Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ Κατερίνα Κιουρτσίδου με προσωπικές αιχμές κατά του συναδέλφου της. Η αναφορά της κ. Κιουρτσίδου κατά του κ. Χαριτίδη για bullying και σεξισμό προκάλεσε την αντίδρασή του με μήνυση και αγωγή 150.000 ευρώ κατά της κας Κιουρτσίδου.

Συγκεκριμένα με την επιστολή του ο κ. Χαρίτωνας Χαριτίδης, η οποία δημοσιεύτηκε στις 20 Αυγούστου του 2020 στην ιστοσελίδα armyvoice.gr, μετέφερε, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, τη δυσαρέσκεια χιλιάδων μελών του συνδικαλιστικού σωματείου ΕΣΠΕΚΜ, στο οποίο και ανήκει ότι ενώ το καλοκαίρι υπήρχε η κρίση με την Τουρκία, αρκετοί συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) υπηρετούσαν στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αντί, όπως ισχυρίζονται οι διαμαρτυρόμενοι, να βρίσκονται σε Μονάδες και στην πρώτη γραμμή κρούσης.

Η επιστολή του κ. Χαριτίδη
Στην επιστολή του ο κ. Χαριτίδης ανέφερε σχετικά ότι μετά από απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ότι αφορά τη στελέχωση του στρατιωτικού του γραφείου πως δεν προβλέπεται ούτε προκύπτει από την ισχύουσα διάταξη του άρθρου 30Γ του ν.1264/1982 (Α΄79) υποχρεωτική τοποθέτηση ή μετάθεση σε αυτό στελεχών μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων για εξυπηρέτηση των αναγκών της Ομοσπονδίας στην οποία ανήκουν, γίνομαι αποδέκτης βροχής τηλεφωνημάτων από στρατιωτικούς όπου και μου εκφράζουν έντονα τις απορίες και τα παράπονά τους.

Γιατί ευλόγως μου επισημαίνουν πως ενώ αυτοί μετά τα γνωστά γεγονότα με τη γείτονα χώρα, εργάζονται αγόγγυστα καθημερινά αμέτρητες ώρες στις Μονάδες τους ως πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες (πολλοί μάλιστα επέστρεψαν άρον άρον από τις άδειές τους μετά την ανάκληση που πραγματοποιήθηκε στο προσωπικό του ΥΠΕΘΑ) κάποιοι χωρίς να προβλέπεται πουθενά συνεχίζουν να «υπηρετούν» ως συνδικαλιστές στο γραφείο του ΥΠΕΘΑ» Και έθετε τα παρακάτω ερωτήματα:

«Σε περίπτωση πολέμου θα συνεχίσουν να υπηρετούν δίπλα στον ΥΕΘΑ ή θα πρέπει να επιστρέψουν στις πρότερες Μονάδες τους; Αν αποφασιστεί να παραμείνουν εκεί τι καθήκοντα θα εκτελούν ; Συνδικαλιστικά εν μέσω πολέμου; Αν αποφασιστεί ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στις πρότερες Μονάδες τους, θα μπορούν να εξασκήσουν τα καθήκοντά τους ή λόγω της μακράς απουσίας τους θα πρέπει να εκπαιδευτούν από την αρχή; Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι στις τεχνικές ειδικότητες της ΠΑ όσοι απουσιάζουν πέραν της διετίας από το αντικείμενό τους παύουν να είναι αξιοποιήσιμοι και απαιτείται εκ νέου έλεγχος γνώσεων και εκπαίδευση.

Οι εν λόγω στρατιωτικοί έχουν απολέσει τις εξειδικεύσεις τους ναι ή όχι; Αν τυχόν τις έχουν απολέσει, θεωρούν κάποιοι ότι εν μέσω πολέμου θα υπάρχει η πολυτέλεια χρόνου να τους ξαναεκπαιδεύσουν; Πως αφουγκράζονται τον παλμό των συναδέλφων από το «γυάλινο πύργο» του ΥΠΕΘΑ στον οποίο βρίσκονται; Πως γίνεται να φέρουν βαρύγδουπους τίτλους όπως «Γραμματέας Ισότητας» όταν οι ίδιοι απουσιάζουν από την πρώτη γραμμή μάχης τόσο στο κάλεσμα για «πολεμική ετοιμότητα» όσο και σε αυτό ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού; Τι γίνεται στα άλλα Υπουργεία; Στελεχώνονται και τα γραφεία των αντίστοιχων Υπουργών από καμιά δωδεκαριά στελέχη από κάθε υπάρχουσα σε αυτά Ομοσπονδία ή αποτελεί «πρωτοτυπία» του ΥΠΕΘΑ; Διαχωρισμοί των συναδέλφων σε «πατρίκιους και πληβείους» σίγουρα δεν έχουν χώρο στο ελληνικό στράτευμα. Η παρουσία και μάλιστα σε τόσο μεγάλο αριθμό «συνδικαλιστών» στο γραφείο του κ. ΥΠΕΘΑ θίγει το «περί δικαίου αίσθημα» όλων ημών και γνωρίζοντας προσωπικά την αγάπη σας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παρακαλώ όπως αναδείξετε το εν λόγω θέμα» κατέληγε η επιστολή του κ. Χαριτίδη.

Η απάντηση της κας Κατερίνας Κιουρτσίδου 
Πέντε ημέρες μετά την παραπάνω επιστολή, ήρθε η απάντηση της Γραμματέας Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ κας Κατερίνας Κιουρτσίδου η οποία σε καταγγελία της με τίτλο «Αήθης επίθεση στην Γραμματέα Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ» ανέφερε τα εξής:

«Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα αήθους και σεξιστικής επιθέσεως, δυσφήμισης, συκοφαντικών σχολίων, άσκησης ψυχολογικής βίας (bulling) και προτροπής σε αυτοχειρία, από συγκεκριμένα άτομα φερόμενους ως "Στρατιωτικούς Συνδικαλιστές", μετά από δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα «armyvoice». Συγκεκριμένα στις 20/8/2020 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «armyvoice» επιστολή του Χαρίτωνος Χαριτίδη υπογράφοντας ως Στρατιωτικός Συνδικαλιστής και θέμα «Επιστολή βόμβα για τους συνδικαλιστές στο γραφείο του ΥΕΘΑ». 

Επίσης στις 21/8/2020 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «armyvoice» επιστολή του Αριστείδη Κασιδόπουλο υπογράφοντας ως Στρατιωτικός Συνδικαλιστής και θέμα «ΥΠΕΘΑ: Βαριές & επώνυμες καταγγελίες από στρατιωτικό συνδικαλιστή».

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το έργο και η δραστηριοποίηση της νεοσύστατης Γραμματείας έχει "ενοχλήσει" κάποιους και θέλουν να τη πλήξουν, να τη στοχοποιήσουν, να την συκοφαντήσουν και να τη φιμώσουν παρόλο που η Γραμματέας είναι εκλεγμένο μέλος Διοίκησης της Ομοσπονδίας και απολαμβάνει τη προστασία και τα δικαιώματα που ο νόμος ορίζει. Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα σεξιστικά στερεότυπα "καλά κρατούν" στη κοινωνία μας και χρειάζονται καθημερινές πολύμορφες πολιτικές δράσεις που να ενδυναμώνουν τις γυναίκες, ιδίως όσες δεν έχουν δημόσιο βήμα να βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν τις σεξιστικές και άλλες είδους επιθέσεις που δέχονται.

Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ μετά από αυτήν την στοχοποίηση που δέχεται, καταδικάζει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών που κύριο στόχο έχουν να πλήξουν, να υποτιμήσουν και να δολοφονήσουν το χαρακτήρα των γυναικών. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη το Ν.4531/2018 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) και το Ν. 4604/2019 για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, καλούμε όλους τους φορείς Ισότητας να τοποθετηθούν και να καταδικάσουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο τέτοιου είδους ενέργειες και στοχοποίησεις, από όπου και εάν προέρχονται».

Ερωτήσεις στη Βουλή
Η καταγγελία της κυρίας Κιουρτσίδου έφθασε μέχρι και τη Βουλή, όπου η βουλευτής του του ΜεΡΑ25 κα Φωτεινή Μπακοδήμα κατέθεσε επερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα «καταγγελία για σεξιστική συμπεριφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις» με τον υπουργό να απαντά ότι: «Στις τάξεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν καταγραφεί ελάχιστα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό βιασμού. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση καταγγελίας τα περιστατικά διερευνώνται, κατ’αρχάς, σε διοικητικό επίπεδο, παράλληλα δε από τις στρατιωτικές δικαστικές αρχές και την τακτική δικαιοσύνη, κατά περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία». 

Για την καταγγελία της κας Κιουρτσίδου ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν και 33 βουλευτές του Σύριζα με τίτλο «Καταγγελία για σεξιστική εκφοβιστική επίθεση κατά της Γενικής Γραμματέα της Γραμματείας Ισότητας της ΠΟΜΕΝΣ».

Από την πλευρά του ο κ. Χαριτίδης κατέθεσε αγωγή κατά της κας Κιουρτσίδου στην οποία ισχυρίζεται ότι στην επίμαχη επιστολή του δεν ανέφερε το όνομά της αλλά και κανένα σεξιστικό ή δυσφημιστικό σχόλιο για εκείνη, ενώ μέσω της επιστολής του δεν άσκησε εις βάρος της κας Κιουρτσίδου καμία ψυχολογική βία ούτε προέτρεψε σε αυτοχειρία. 

Επίσης στην αγωγή του ισχυρίζεται ότι η καταγγελία της κας Κιουρτσίδου η οποία δημοσιεύτηκε και σε μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στον Σύριζα, τον στοχοποιεί και τον παρουσιάζει ως έναν βίαιο και μη σεβόμενο το γυναικείο φύλο άνδρα, ως σεξιστή και βίαιο τύπο που σκοπό έχει να κάνει σεξουαλικές επιθέσεις ή σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Παράλληλα, όπως αναφέρει στην αγωγή του, ζητά το ποσό των 150.000 ευρώ για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά και γιατί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά και τις ερωτήσεις των βουλευτών του Σύριζα και ΜεΡΑ25 κίνησε πειθαρχική δίωξη εναντίον του. 

Το Πρώτο Θέμα επικοινώνησε με την κα Κιουρτσίδου η οποία δήλωσε άγνοια για την αγωγή και δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι απ’όσα της καταλογίζει ο κος Χαριτίδης

Να σημειώσουμε ότι με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας άπαντες οι υγειονομικοί του Στρατού πηγαίνουν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έτσι, σήμερα η κα Κιουρτσίδου δεν υπηρετεί στο γραφείο του ΥΠΕΘΑ αλλά σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μιας και ανήκει στο υγειονομικό τμήμα του Στρατού. Μάλιστα σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΕΝΣ ανέφερε ότι η ίδια προσφέρθηκε να συνδράμει στις ανάγκες στρατιωτικών νοσοκομείων με την πανδημία του κορωνοϊού να είναι στην κορύφωσή της.

Βασίλης Γούλας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom