Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΙΑ: «Υπερασπίστηκαν τη ζωή και τα δικαιώματά τους - Διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της Υγείας» (φωτο)


Από τα ξημερώματα σήμερα σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους, σε όλο το Λεκανοπέδιο, μέλη Σωματείων, Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα, μετέφεραν το μήνυμα της σημερινής απεργίας το προκειμένου να ακουστούν δυνατά οι διεκδικήσεις για τη ζωή, την υγεία και τα δικαιώματά τους. Eκτός από τους εργασιακούς χώρους, σωματεία και φορείς έκαναν συμβολικές παρεμβάσεις σε μονάδες υγείας, σε γειτονιές της Αθήνας.

Στην τράπεζα Πειραιώς

Παρέμβαση έγινε νωρίς το πρωί από μέλη του Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στις Τράπεζες και στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα σε καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς  και στο λογιστήριο της (Πανεπιστημίου 31). Με πανό και ανακοινώσεις έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους, απαιτώντας καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα, προστασία της υγείας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα.

Δεκάδες συμβολικές απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν σε σούπερ μάρκετ, τόσο στον Δήμο της Αθήνας όσο και στους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής. Στην Αθήνα έγιναν παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ σε Πατήσια, Κυψέλη, Αμπελόκηπους, Παγκράτι, Νέο Κόσμο, Κουκάκι, Γκύζη, Γαλάτσι, Πετράλωνα, Σεπολια και σε άλλους εργασιακούς χώρους.

Το αγωνιστικό κάλεσμα για υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων ακούστηκαν από νωρίς το πρωί στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στη Νέα Χαλκηδόνα. Με την ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απεργοί, μέλη του συλλόγου, απευθύνονταν στους συναδέλφους τους που προσέρχονταν για δουλειά, αλλά και στους καταναλωτές για την ανάγκη να παρθούν τώρα τα απαραίτητα μέτρα, να μην γίνουν υγεία και δικαιώματα θυσία για τα κέρδη.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής πραγματοποίησε παρεμβάσεις στα Α. Λιόσια στο κατάστημα του MY MARKET  και στην Ελευσίνα στο S/M LIDL και στην αποθήκη ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Από νωρίς το πρωί οι δυνάμεις του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) έδωσαν την μάχη για την επιτυχία της απεργίας σε μια σειρά από επιχειρήσεις του κλάδου όπως οι όμιλοι «Intracom», «Vodafone», «Forthnet» και αλλού, με απεργιακές φρουρές, πίσω από τα πανό του Συνδικάτου.

Μαζικές εξορμήσεις πραγματοποίησε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών από νωρίς το πρωί στις έδρες των κατασκευαστικών ομίλων: ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στη Λεωφόρο Μεσογείων, ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Κηφισιά και ΙΝΤΡΑΚΑΤ στην Παιανία.

Σε εταιρίες του κλάδου βρέθηκε από το πρωί η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών.

Στις πύλες των εργοστασίων

Απεργοί έξω από την «ΕΒΓΑ»

Στις πύλες του εργοστασίου της «Πεταλούδας» βρέθηκαν από τα ξημερώματα μέλη της ΟΕΚΙΔΕ και του κλαδικού Συνδικάτου της Κλωστοϋφαντουργίας. Σε μεγάλα εργοστάσια του κλάδου των τροφίμων όπως η ΕΒΓΑ και η «Αθηναϊκή Ζυθοποία» στήθηκαν απεργιακές φρουρές.  Απεργιακές περιφρουρήσεις έγιναν το πρωί σε μια σειρά εργοστάσια και χώρους δουλειάς του φαρμάκου, από μέλη της Ομοσπονδίας και του Κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής. Στο Μενίδι, έγιναν εξορμήσεις σε εκτυπτωτήρια της περιοχής όπως η  «Τυποοργάνωση» και η «Λυχνία», καθώς και σε άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς. 

Τα ταξικά σωματεία βρέθηκαν σε κάθε χώρο δουλειάς, από τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αττικής μέχρι τα εργοτάξια και τα γιαπιά που «νέκρωσαν». 

Στις αστικές συγκοινωνίες, μέλη της ΔΑΣ ΟΑΣΑ περιφρούρησαν την απεργία στα αμαξοστάσια του Βοτανικού και της Πέτρου Ράλλη. Στα ΕΛΤΑ, απεργιακή περιφρούρηση έγινε το πρωί στο Κέντρο Διαλογής, από τις δυνάμεις του κλαδικού Σωματείου της Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Επίσης, παρέμβαση έγινε στο κεντρικό κτήριο της ICAP στην Καλλιθέα από την Σωματειακή Επιτροπή και το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

Στα Σπάτα, στην είσοδο του αεροδρομίου, έγινε παρέμβαση από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, ενώ στην εργατούπολη του Πειραιά «νέκρωσαν» το λιμάνι, η COSCO και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. 

Εξω από την COSCO

Παρεμβάσεις για την Υγεία του λαού

Σωματεία και φορείς έκαναν συμβολικές κινητοποιήσεις έξω από δομές Υγείας, σε διάφορες γειτονιές της Αττικής. 

Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΕΑΝ) βρέθηκαν έξω από το στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, ενώ η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) και ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Μονάδες, Σχολεία και Ιδρύματα Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) έκανε παρέμβαση στο Ίδρυμα για το παιδί «Η Θεοτόκος». Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε από την «Αγωνιστική Ενότητα  Εργαζομένων» του Σωματείου εργαζομένων στο «Μητέρα» και της ΣΕΑΑΝ έξω από την πύλη του ιδρύματος. 

Τη δική τους μάχη για την επιτυχία της απεργίας δίνουν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία. Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας βρίσκεται στις εισόδους μεγάλων νοσοκομείων για να μεταφέρει το απεργιακό μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους.

Δυναμικό παρών από τους Συλλόγους Γυναικών

Ομάδα γυναικών Αλίμου μαζί με το σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έκαναν εξόρμηση σε κατάστημα του Σκλαβενίτη στον Άλιμο, για τα μέτρα προστασίας.

Ομάδα γυναικών Π. Φαλήρου και εργαζόμενοι μέλη σωματείων, πραγματοποίησαν εξόρμηση σε σούπερ μάρκετ στο Π.Φάληρο. 

Από τη σημερινή παρέμβαση στο υπ. Εργασίας

Συμβολική παρέμβαση στο υπ. Εργασίας

Συμβολική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί εκπρόσωποι των Διοικητικών Συμβουλίων των Ομοσπονδιών, Σωματείων και του ΕΚΑ, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας.

Κατήγγειλαν ότι ενώ είχαν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο τελευταίος για μια ακόμη φορά κρύφτηκε.

Νωρίτερα, μοτοπορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας πραγματοποίησαν μέλη του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού. Με ντουντούκες, σημαίες, κορναρίσματα, έδωσαν τον απεργιακό τόνο, μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα και το περιεχόμενο των διεκδικήσεων. (Δείτε εδώ)

Το κέντρο της Αθήνας από το πρωί είναι έντονο το κλίμα αστυνομοκρατίας με κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ παντού.

Οι απεργοί της ΛΑΡΚΟ

ΛΑΡΚΟ: Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε τα ξημερώματα η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, με τους εργαζόμενους να στέλνουν δυναμικό μήνυμα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει τη ΛΑΡΚΟ, επιτίθεται στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες και να ενώνουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας, απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Στην πύλη του εργοστασίου βρέθηκαν στην αλλαγή βάρδιας μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και του Επιχειρησιακού Σωματείου, στήνοντας μικροφωνική από όπου ακούγονταν εργατικά τραγούδια.

ΠΑΜΕ: «Η επιτυχία της έστειλε το πρώτο μήνυμα.
Δεν θα περάσει ο φόβος, η τρομοκρατία,
η απαισιοδοξία, η λογική να λογαριαστούμε μετά»

«Τους χιλιάδες εργαζόμενους που σήμερα έσπασαν τη σιωπή, την εργοδοτική βία, την κρατική καταστολή και απέργησαν για τη ζωή τους, την υγεία τους, τα δικαιώματά τους», χαιρετίζει το ΠΑΜΕ για τη σημερινή απεργία.

Η κυβέρνηση, σημειώνει, «έσπασε ξανά τα μούτρα της! Η απεργία πέτυχε, με συμμετοχή σε μεγάλους χώρους δουλειάς, εργοστάσια, με σχεδόν καθολική συμμετοχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η επιτυχία της σημερινής απεργίας έστειλε το πρώτο μήνυμα. Δεν θα περάσει ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, η λογική να λογαριαστούμε μετά».

Η κυβέρνηση, υπογραμμίζει, «έχει εγκληματικές ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας, για τα τεράστια κενά στο σύστημα Υγείας, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα διασποράς του ιού στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους εκπαίδευσης».

Ήταν προκλητική η στάση της κυβέρνησης, αναφέρει, «που γέμισε από το πρωί το κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων με ΜΑΤ, αύρες, αστυνομικούς και πρόστιμα για να καταστείλουν το απεργιακό μήνυμα, για να χτυπήσουν τη σημερινή απεργία που πραγματοποιείται με αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, πρωτοβάθμιων σωματείων, σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα».

«Επιχειρηματικοί όμιλοι και κυβέρνηση», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, «νόμιζαν πως μαζί με τη θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ, που την επέβαλαν με ΜΑΤ, κλούβες και νοθεία την άνοιξη, θα μετέτρεπαν τη μάσκα σε φίμωτρο, όταν την ίδια στιγμή που φέρνουν τα αντεργατικά εκτρώματα του αιώνα, το χτύπημα στο 8ωρο, τη νομοθετημένη απλήρωτη εργασία, νέο πτωχευτικό κώδικα και τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, την κρατική παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση για τη χειραγώγηση των σωματείων».

Η σημερινή μέρα, υπογραμμίζει, «πέρασε στην ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης της χώρας μας ως μέρα γενικής απεργίας που σε συνθήκες πανδημίας μπήκαν μπροστά τα αιτήματα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας από τη μανία των εκμεταλλευτών. Ενώθηκαν οι φωνές μας με τις φωνές των εργαζομένων σε άλλες χώρες που αυτές τις μέρες απεργούν και κινητοποιούνται».

Και καταλήγει. «Συνεχίζουμε αγωνιστικά! Και με τη μάσκα έχουμε φωνή και διεκδικούμε!»

ΠΗΓΗ:902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom