Τα πολιτικά (και επικοινωνιακά) της ρέστα στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας μοιάζει να παίζει η κυβέρνηση με το εμβόλιο που αναπτύσσεται για την Covid-19, καθώς το ελληνικό success story της άνοιξης έγινε διαγράμματα από τον υπουργό Υγείας για τον τρόπο μεταφοράς και αποθήκευσης ενός προϊόντος που τυπικά ακόμα είναι σε στάδιο δοκιμών, ώστε να ξεχαστεί για λίγο η αποτυχία θωράκισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με δεδομένο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για δεύτερο κύμα αλλά και ότι πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι, η ελπίδα ενός εμβολίου μοιάζει ιδανική, έστω και αν ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ των πολιτών υπάρχει ένας σκεπτικισμός.
Λεφτά, όμως, πλέον δεν υπάρχουν και χρειάζεται επειγόντως ένα νέο αφήγημα για την κοινωνία, που στενάζει υγειονομικά και οικονομικά. Επίσης, όπως και στο πρώτο lockdown, αλλά με μικρότερα αποτελέσματα, από την κυβέρνηση χρησιμοποιήθηκε και ο διδακτισμός προς τους πολίτες, οι οποίοι απλά «δεν καταλαβαίνουν σωστά» κάθε φορά που από κυβερνητικά χείλη ακούγεται κάποια… χοντράδα.
Τελευταία περίπτωση κυβερνητικής αρρυθμίας αυτή του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος σε προηγούμενη τοποθέτησή του είχε ανάψει άλλου είδους φωτιές ισχυριζόμενος ότι η κόκκινη ελληνική γραμμή στα εθνικά είναι τα έξι μίλια. Αυτή τη φορά ο υπουργός Επικρατείας χρησιμοποίησε κάποια αγνώστου είδους μαθηματική λογική (παρόμοια με αυτή του μέσου όρου των 17 μαθητών στις τάξεις της Νίκης Κεραμέως) προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για τις ΜΕΘ. Στη συνέχεια, βέβαια, προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει για το ότι δεν εννοούσε πως καλύτερα που δεν φτιάχτηκαν ΜΕΘ διότι εκεί πεθαίνει κόσμος.
Ομπρέλα προστασίας πάντως στον Γεραπετρίτη άνοιξε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της χθεσινής του παρέμβασης στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε, απέναντι σε όσα του καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας, πως η υγειονομική κρίση δεν βρίσκεται εκτός ελέγχου λέγοντας πως «σήμερα, αν κάποιος συμπολίτης μας χρειάζεται περίθαλψη για Covid, θα την έχει, γιατί αυξήσαμε και τα κρεβάτια Covid και τις κλίνες ΜΕΘ».
Καλώντας μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην κάνει μακάβριες συγκρίσεις κατηγόρησε τον Τσίπρα λέγοντας πως «έχετε μεγάλη ικανότητα να διαστρέφετε πράγματα», αναφερόμενος στις δηλώσεις Γεραπετρίτη. «Είναι ανέντιμο και άδικο αυτό που κάνετε. Σταματήστε να διαστρεβλώνετε με τόσο κυνικό τρόπο. Ο κ. Γεραπετρίτης είπε κάτι που έχω πει και εγώ» ανέφερε ο Μητσοτάκης, καταθέτοντας στα πρακτικά το κείμενο της σχετικής ομιλίας του στη Βουλή πριν από λίγες μέρες.
Αρρυθμίες…
Τον Σεπτέμβριο, βέβαια, ο Στέλιος Πέτσας είχε δηλώσει πως «αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια», αλλά πλέον έχει μάλλον διαφανεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι εδώ για να διαψεύδει την κυβέρνηση. Διότι μπορεί στο τελευταίο τηλεοπτικό του μήνυμα, ανακοινώνοντας το δεύτερο lockdown, ο πρωθυπουργός να είπε ότι τα μέτρα θα είναι σε ισχύ έως τις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν τέθηκε ποτέ χρονοδιάγραμμα…
«Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Και πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δημιουργώντας εύλογες απορίες, πως «δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1η Δεκεμβρίου, αλλά ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στον Δεκέμβριο».
Οι αρρυθμίες και η ανοργανωσιά που επικρατούν το τελευταίο διάστημα εντός των κυβερνητικών γραμμών φάνηκαν και από ένα ακόμη επεισόδιο στην πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας. Πρωταγωνιστές, για ακόμη μια φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Αντικείμενο της διένεξης ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για υποστήριξη του ΕΣΥ στην κρίσιμη αυτή φάση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.
Ο Πέτσας ισχυρίστηκε ότι μόλις οκτώ γιατροί ανταποκρίθηκαν, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Εξαδάκτυλου κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Ο κ. Πέτσας έκανε τεράστιο λάθος, το οποίο ήταν και προσβλητικό. Η πραγματικότητα είναι ότι η ανταπόκριση των συναδέλφων ήταν πολύ μεγαλύτερη. Οκτώ κατάφερε το σύστημα να ενσωματώσει» υποστήριξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
«Στη Θεσσαλονίκη εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να βοηθήσουν 170 γιατροί, στην Αθήνα 22, στη Λάρισα 25 και οι αριθμοί αυτοί υπάρχουν σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας. Από αυτούς που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους εδώ και δέκα ημέρες, έχει καταφέρει το σύστημα να ενσωματώσει μόνο τους οκτώ» πρόσθεσε ο Εξαδάκτυλος.
…αλλά και πανηγυρισμοί
Εξίσου δυνατά είναι και τα «μαθηματικά» του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ελλάδα τα πάει καλά επειδή δεν έγινε Βέλγιο, μια ατυχής σύγκριση… συγχαρητηρίων προς την κυβέρνηση από την ίδια την κυβέρνηση. «Ναι, ότι είμαστε 12 φορές καλύτεροι από το Βέλγιο το πανηγυρίζουμε! Εσείς δεν ξέρω πώς πανηγυρίζετε στη ζωή σας. Εγώ, ότι κυβερνάμε μια χώρα και είναι 12 φορές καλύτερη από το Βέλγιο το πανηγυρίζω. Ναι! Είμαστε καλύτεροι από όλους» δήλωσε ο Γεωργιάδης, ένας εκ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ωστόσο, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, και επίσης κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ερτζιανό Alpha απέφυγε με χαρακτηριστικό τρόπο να κινηθεί στο πανηγυρικό μήκος κύματος που εξέπεμψε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Ακούστε. Κατ’ αρχάς δεν σχολιάζω ποτέ δηλώσεις συναδέλφων. Άρα δεν σχολιάζω τη δήλωση στην οποία αναφερθήκατε. Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο» είπε ο Θεοδωρικάκος.
«Σημασία έχει ότι η Ελλάδα στην πρώτη φάση υπήρξε θετικό πρότυπο για όλη την Ευρώπη και πρέπει και τώρα να ξαναγυρίσουμε σε μία αυστηρή και πειθαρχημένη εφαρμογή των μέτρων» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών. «Δεν μπορεί πάνω στο θέμα του κορωνοϊού και της διαχείρισής του να υπάρχει συζήτηση κομματικών οφελών ή κομματική αντιπαράθεση. Δεν έχει κανένα νόημα» πρόσθεσε ο Θεοδωρικάκος, διαχέοντας το μήνυμα στη «ραχοκοκαλιά» του κυβερνητικού σχήματος.
Εξαγγελίες Μητσοτάκη
Η καλλιέργεια προσδοκιών για το εμβόλιο δεν είναι ελληνική πατέντα. Στην παρούσα φάση όμως στην Ελλάδα το κλίμα πανικού μάλλον δεν έπιασε παρά τα νούμερα σοκ και τις βαριές κυρώσεις. Το πλέγμα μέτρων που τηρήθηκε κατά γράμμα στο πρώτο lockdown, στο δεύτερο αποδεικνύεται αναποτελεσματικό με τις αντιδράσεις να έχουν πληθύνει, όπως και η δυσφορία, καθώς οι παροχές στήριξης της εργασίας είναι λίγες, ενώ το σχέδιο για τα ποσά του ταμείου ανάκαμψης ακόμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, και στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο πρωθυπουργός χθες από το βήμα της Ολομέλειας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους πολίτες σε αυτή τη «δύσκολη στιγμή της πανδημίας». Κατά τη διάρκεια της ψήφισης νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως διπλασιάζεται τον Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, παράλληλα, και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να πάρουν ανάσα οι 250 χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας τα οικονομικά οφέλη από τη συγκεκριμένη παρέμβαση, για σχεδόν δύο εκατομμύρια εργαζομένους. Ενώ αναφερόμενος στις επιχειρήσεις τόνισε ότι «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές» και διαβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι επαναλαμβανόμενος.
Είχε προηγηθεί από τα πρωθυπουργικά χείλη, έστω στο και πέντε, η προκήρυξη θέσεων, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων του ΕΣΥ να καταστεί αορίστου χρόνου, έπειτα από σχετικές κρίσεις.
«Είναι μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Επεκτείνεται και σε όλους τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και μία αδήριτη ανάγκη για τη στελέχωση των νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες» σημείωσε ο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Μητσοτάκης, στη χθεσινή του παρέμβαση στη Βουλή, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να εκφέρει κάποια τεκμηριωμένη θετική πρόταση», υποστηρίζοντας πως βρίσκεται σαν εκκρεμές «ανάμεσα στην ανεύθυνη καταγγελία και στην ανέξοδη πλειοδοσία» και τον κατηγόρησε ότι συνεχώς προτείνει διπλάσια μέτρα από αυτά που λαμβάνει η κυβέρνηση.
«Είναι πάρα πολύ εύκολο κάθε φορά να παίρνεις αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση και να τα πολλαπλασιάζεις επί δύο. Αυτή η φόρμουλα δεν δουλεύει. Δυστυχώς δεν δουλεύει ούτε για τα δημοσκοπικά σας ποσοστά. Πάντως σίγουρα δεν βοηθάει στο να χτίζετε αξιοπιστία σε μία εποχή που η ελληνική κοινωνία αναζητά περισσότερο παρά ποτέ ενότητα και σαφή και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο» είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης.
«Γι’ αυτό και το δικό μας βλέμμα δεν είναι στραμμένο στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Είναι στραμμένο στην κοινωνία, είναι στραμμένο στον κοινό μας εχθρό. Ο κοινός εχθρός λέγεται Covid-19. Αυτό το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε ως κεκτημένο είναι τη δημόσια Υγεία και την οικονομική ευημερία. Και στο πλαίσιο αυτό οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελούν ψηφίδες που, δίπλα σε πολλές άλλες δράσεις της κυβέρνησης, διαμορφώνουν μία ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Στη δευτερολογία του μάλιστα ο Μητσοτάκης ζήτησε τη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διοργάνωση μιας μεγάλης εκστρατείας επικοινωνίας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. «Θέλω να πιστεύω ότι όλα τα κόμματα θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και δεν θ’ ακούσουμε ότι η επικοινωνία είναι χρυσόσκονη για μια προσπάθεια εξαγοράς των ΜΜΕ και της στήριξής τους» σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας έμμεση αναφορά στην περίφημη «λίστα Πέτσα» κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.
ΜΙΧAΛΗΣ ΧΑΡΙAΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου