Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανά κρούσματα στην Ευρώπη - Eφιαλτικές προβλέψεις (πίνακας)


Οι φόβοι για νέο κύκλο θανάτων, η «κοινή» μοίρα πλέον της Ελλάδας με Ιταλία, Γαλλία, Ην. Βασίλειο κι άλλες χώρες και οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας - Φόβοι και για περισσότερους από 1.500 νεκρούς τελικά.

του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου 
Επταπλασιάστηκαν το τελευταίο πενθήμερο οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Ο αριθμός τους φαίνεται να προσεγγίζει σταδιακά τον μέσο όρο θανάτων της Ευρώπης που αντιστοιχεί περίπου σε 50-80 νεκρούς καθημερινά στη χώρα μας, σε μία περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης που όλοι ελπίζουν να αποφευχθεί.

Ακόμη, η χώρα μας έχει μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανά κρούσματα – δηλαδή μεγαλύτερη θνητότητα – από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στο επονομαζόμενο «δεύτερο κύμα» της πανδημίας, σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα που παρουσιάζει «Το Βήμα», η επιδημιολογική επιβάρυνση της χώρας μας έχει πλέον αρκετές αντιστοιχίες με πολλές άλλες ευρωπαϊκές. Αντίθετα δηλαδή με ό,τι είχε συμβεί στο «πρώτο κύμα» την περασμένη άνοιξη, όταν η Ελλάδα είχε ποσοστό περίπου το 1% των κρουσμάτων του εξωτερικού κι εξαιρετικά μικρότερη θνησιμότητα.

Πλέον η χώρα μας έχει κατ’ αντιστοιχία των πληθυσμών περίπου το 27% – 55% των κρουσμάτων από την Ιταλία, τη Γαλλία κι άλλες χώρες. Τα κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο πενθήμερο ήταν 11.808, έναντι 84.407 της Ισπανίας που έχει ωστόσο πενταπλάσιο πληθυσμό, ενώ η Ιταλία έχει 163.913 νέες διαγνώσεις με 60,4 εκ. κατοίκους , η Γαλλία 150.005 με 67 εκ. κατοίκους κι η Μεγ. Βρετανία με τους 66 εκ. κατοίκους έχει 118.754 νέος φορείς του ιού.

Το κοινό χαρακτηριστικό του δεύτερου κύματος

Κοινό χαρακτηριστικό του «δεύτερου κύματος» είναι ότι όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ αιφνιδιάστηκαν από την αναφερόμενη μετάλλαξη του κορωνοϊού και υπερμεταδοτικότητας της νόσου όπου τον Οκτώβριο υπήρξε πρωτοφανής έξαρση κρουσμάτων. Σχεδόν στο ίδιο χρονικό σημείο για όλες τις χώρες με αρχικά φορείς άτομα νεαρής ηλικίας.

Πλέον οι θάνατοι στη χώρα μας- με πληθυσμιακή αναγωγή – μικρή διαφορά έχουν από τα ποσοστά της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μ. Βρετανίας και στα οποία ίσως πλησιάσει δυστυχώς τις επόμενες ημέρες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των θανάτων ανά 1000 κρούσματα είναι… κοινός ευρωπαϊκός όπου σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα είναι 15 έως 18 . Μάλιστα τον μεγαλύτερο αριθμό έχει η Ελλάδα.

Επιπλέον είναι χαρακτηριστικό ότι στις εν λόγω ευρωπαϊκές χώρες που είχαν ήδη προχωρήσει σε ορισμένους περιορισμούς, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί σε σχέση με όσα καταγράφονταν στις αρχές Νοεμβρίου. Κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί στην Ελλάδα όπου υπολογίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να μειώνεται ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων. Με το δεδομένο ότι υπήρχε καραντίνα και περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας επτά ημέρες προ του εθνικού lockdown.

Όμως οι θάνατοι στις εν λόγω ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον διπλασιασθεί λόγω κι εκεί της σταδιακής επιμόλυνσης των ηλικιωμένων από τους νέους φτάνοντας σε αριθμούς της τάξης των 32 – 40 νεκρών το πενθήμερο ανά 1.000.000 κατοίκους. Οταν στην Ελλάδα αυτός ο αριθμός έχει φθάσει τους 20 νεκρούς στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου ήταν περίπου τρεις θάνατοι στον ίδιο αριθμό κατοίκων.

Eφιαλτικές προβλέψεις

Με τους Ελληνες επιδημιολόγους κι άλλους ειδικούς να εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν δυστυχώς περισσότεροι θάνατοι ημερησίως που ίσως προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Καθώς κι ότι με βάση τα αριθμητικά μοντέλα και τα δεδομένα από προηγούμενες περιόδους, τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν 400 περίπου περαιτέρω θάνατοι ανθρώπων από τον Covid-19.

Επιπλέον θα υπάρχει σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θα καταλήγουν από τη φονική νόσο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Με τον φόβο ότι ο τελικός αριθμός των ατόμων που θα χάσουν τη ζωή τους στη χώρα μας ίσως υπερβούν τα 1.500 – 1.600 άτομα. Κι αυτό γιατί θα υπάρχει νέος κύκλος νοσηλευομένων εντός κι εκτός ΜΕΘ λόγω και του υψηλού αριθμού κρουσμάτων του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο τριήμερο ο μέσος ημερήσιος αριθμός εισαγωγών σε ΜΕΘ είναι 55 ασθενείς αν συνεκτιμηθούν οι αριθμοί των συνολικά διασωληνωμένων που ανακοινώνονται, ο αριθμός των θανάτων, η θνησιμότητα της τάξης των 43-45% των διασωληνωμένων και το γεγονός ότι εξήλθαν ευτυχώς από τις ΜΕΘ περίπου 26 άνθρωποι αλλά κι ότι ποσοστό περίπου 50% των θανάτων καταγράφονται σε απλές κλίνες Covid. Με τους επιστήμονες και τους κρατικούς λειτουργούς να εκφράζουν την ελπίδα ότι όλες αυτές οι μακάβριες, εφιαλτικές προβλέψεις να διαψευσθούν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom