Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Ολα όσα είπαν σήμερα Χαρδαλιάς και Γώγος για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα


Η Παρασκευή είναι η δεύτερη ημέρα ενημέρωσης για τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Σήμερα στην θέση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ήταν ο γνωστός καθηγητής κ. Χαράλαμπος Γώγος,ο οποίος από την πρώτη ημέρα έξαρσης
της πανδημίας μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον κορονοϊό.

Γώγος: Κλείστε τ’ αυτιά σας στην παραπληροφόρηση 

«Είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζεται, με παγκόσμια διασπορά» είπε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Ο καθηγητής, μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, είπε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, ωστόσο το σύστημα Υγείας μπορεί να ανταποκριθεί, καθώς δεν πιέζεται τόσο αυτήν την χρονική στιγμή. Επέμεινε στην αναγκαιότητα των τεστ, λέγοντας ότι γίνονται 14.000-17.000 την ημέρα.

Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο, σημείωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση, έλεγχοι και μέτρα, αλλά και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί για την γρίπη εν όψει χειμώνα.

Έκανε επίσης έκκληση στους πολίτες να ακούν τους ειδικούς και να μην πιστεύουν στην παραπληροφόρηση, ειδικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά στη δημόσια υγεία.

«Υπάρχει στην Ελλάδα μια αύξηση των κρουσμάτων την οποία και ξέρουμε όλοι», είπε ο κ. Γώγος και πρόσθεσε ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι η χαλάρωση λόγω και του καλοκαιριού. Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση, είπε ο κ. Γώγος ως προς την περίοδο που εμφανίζεται αυτό γιατί έρχεται η φθινοπωρινή περίοδος και εκεί πρέπει πρέπει να δώσουμε όλη μας την δύναμη».

«Πρέπει να προφυλάξουμε τα νοσοκομεία», είπε ο κ. Γώγος «και να διαφυλάξουμε το νοσοκομειακό σύστημα, στείρο», είπε χαρακτηριστικά. «Παίρνοντας τα μέτρα για τον κορονοϊό θα περιορίσουμε και άλλες ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη», πρόσθεσε ο κ. καθηγητής. Τόνισε ότι «πρέπει να κλείνουμε τα αυτιά μας στην παραπληροφόρηση και να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι τα οριζόντια μέτρα είναι αναγκαία αλλά η εφαρμογή των μέτρων που υπάρχουν αυτή την στιγμή και η συμμόρφωση με την χρήση μάσκας είναι πολύ σημαντική.

Ο κ. Γώγος στάθηκε στο «αναδυόμενο ζήτημα» όπως το χαρακτήρισε, με τα κρούσματα στις κλειστές δομές. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση, θα έλεγα, ως προς την περίοδο που εμφανίζονται τα κρούσματα. Είναι η στιγμή για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε το πρόβλημα. Εκεί πρέπει να βάλουμε όλα μας τα μέσα» υπογράμμισε.

Εν όψει φθινοπώρου, ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την τήρηση των μέτρων, «θα περιορίσουμε και τις υπόλοιπες νόσους», όπως την εποχική γρίπη.

Χαρδαλιάς: Σαρωτικοί έλεγχοι στα γηροκομεία - Θα ελεγχθούν όλα το επόμενο 10ημερο

Νέα μέτρα για τους εργαζόμενους στα γηροκομεία ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.Αναβολή μη αναγκαίων αδειών για το προσωπικό, αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό, αποφυγή συγχρωτισμού και περιορισμός συναθροίσεων είναι μεταξύ άλλων τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου τόνισε ότι κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί εκ νέου η ανάγκη τήρησης των μέτρων από τους εργαζόμενους στις εν λόγω δομές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε τους κανόνες που ισχύουν για τους εργαζόμενους στα γηροκομεία:

  • Αναβολή αδειών προσωπικού
  • Υποχρεωτικός εργαστηριακός έλεγχος 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία
  • Αποφυγή ταξιδιού στο εξωτερικό και κοινωνικών δραστηριοτήτων
  • Αποφυγή συνωστισμών
  • Περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης
  • Αποφυγή επαφών με άτομα με συμπτώματα

Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος σε οίκο ευγηρίας έρθει σε επαφή με κρούσματα, ισχύουν τα παρακάτω βήματα:

  • Κατ’ οίκον περιορισμός
  • Παρακολούθηση της υγείας του
  • Θερμομέτρηση 2 φορές την ημέρα
  • Διαμονή σε διαφορετικό δωμάτιο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας με καλό αερισμό
  • Περιορισμός μετακινήσεων εκτός σπιτιού
  • Καλός αερισμός στην ιδιωτική κατοικία
  • Άμεση ενημέρωση του υπευθύνου της δομής φροντίδας ηλικιωμένων

Αυξημένα τα κρούσματα στην Αττική – «Είμαστε μακριά από lockdown»

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, παρά το γεγονός ότι ισχύουν περιοριστικά μέτρα. Για αυτόν τον λόγο θα αυξηθούν και οι έλεγχοι για την τήρησή τους.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι σε όλες τις άλλες περιοχές που τηρήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, υπήρξε σημαντική επιδημιολογική αποφόρτιση που οδήγησε εν τέλει και στην άρση τους.

«Τηρείτε τα μέτρα για να μην έχουμε άλλα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σχολίασε, δεν υπάρχει λόγος για πανικό, αλλά σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή».

«Στην Αττική παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση και αναλόγως ετοιμαζόμαστε είτε να εισηγηθούμε είτε να βγάλουμε από το συρτάρι μέτρα που χρειάζονται».

«Απέχουμε πολύ από ένα τοπικό lockdown» επισήμανε. «Ένα από τα πολλά μέτρα είναι και η χρήση μάσκας σε ορισμένους δήμους» αποκάλυψε.

Μαζί με τον κ. Χαρδαλιά, συμφώνησε και ο Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε ότι τα οριζόντια μέτρα είναι αναγκαία για την αναχαίτιση του ιού.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Γώγος είπε ότι ο καλύτερος τρόπος να περιοριστεί η πανδημία είναι να τηρούνται τα ισχύοντα μέτρα, θυμίζοντας τη φράση του Σωτήρη Τσιόδρα ότι η μάσκα πρέπει να γίνει το «προσωπικό μας lockdown».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο η Αττική παραμένει «πρωταθλήτρια» καθώς καταγράφηκαν 86 νέα κρούσματα.

Τεστ σε όλους τους νεοσύλλεκτους

Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι σε 8.450 στρατεύσιμους που παρουσιάζονται τον Σεπτέμβριο θα διενεργηθεί έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom