Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Ασυμπτωματικοί, οι ανίδεοι μεταδότες της πανδημίας


Το 25% των ατόμων που προσβάλλονται από τον νέο κορωνοϊό πιθανώς να μην εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC), δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ.

Το εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων περιπλέκει την προσπάθεια περιορισμού και πρόβλεψης της πανδημίας, ενώ εξαιτίας αυτού του δεδομένου, το CDC, αλλά και βρετανικοί φορείς, επανεξετάζουν το ενδεχόμενο γενικής σύστασης στους πολίτες να φορούν μάσκα.

Ο δρ Μάικλ Οστερχολμ, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, επισημαίνει ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται εξίσου εύκολα με τη γρίπη και ελλείψει εμβολίου, η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ο μοναδικός τρόπος περιορισμού της διασποράς του νέου παθογόνου παράγοντα.

Ωστόσο, επειδή ακόμη και φαινομενικά υγιείς άνθρωποι μπορεί να τον μεταδώσουν, δεν αρκεί να συσταθεί μόνο σε όσους νιώθουν άρρωστοι να μείνουν σπίτι τους. Πολλοί ειδικοί, εκτός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν απευθύνει έκκληση στους πολίτες να φορούν μάσκα, ώστε να αποτραπεί η μετάδοση από κρούσματα που νιώθουν καλά.

Ο δρ Τζέφρι Σαμάν, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα του Πανεπιστημίου Κολούμπια, επισημαίνει ότι οι έρευνες τού έδειξαν ότι ορισμένοι άνθρωποι, παρότι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, απλά δεν παρατήρησαν κάποιο σύμπτωμα ή απέδωσαν τον ήπιο ξηρό βήχα σε άλλα αίτια, όπως το κάπνισμα, η ρύπανση ή οι αλλεργίες. «Το θέμα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που μεταδίδουν τον κορωνοϊό χωρίς να έχουν πάρει είδηση ότι έχουν προσβληθεί από αυτόν», κατέληξε ο δρ Σαμάν.

Ο δρ Μπέντζαμιν Κόουλινγκ, επιδημιολόγος στο Χονγκ Κονγκ, ανέλυσε στοιχεία από την Κίνα, σε διαφορετικές φάσεις της πανδημίας. Τις πρώτες εβδομάδες της υγειονομικής κρίσης, το Πεκίνο είχε ορίσει πολύ αυστηρά κριτήρια προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος κρούσμα (πυρετός, αναπνευστική δυσφορία και ακτινογραφική απόδειξη πνευμονίας).

Ετσι δεν περιελήφθησαν κρούσματα με ηπιότερα ή και καθόλου συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην εκτιμηθεί ορθώς η έκταση και η φύση της επιδημίας. «Υπολογίσαμε ότι το 20% έως 40% της μετάδοσης έγινε πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων», καταλήγει ο δρ Κόουλινγκ. Αλλωστε, πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ περισσότερο μία έως τρεις ημέρες πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Ο δρ Τζεράλντο Κόλγουελ, του πολιτειακού πανεπιστημίου της Τζόρτζια, εκτιμά ότι το 40% του γενικού πληθυσμού μπορεί να προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό χωρίς να εκδηλώσει κάποιο σύμπτωμα. Επίσης, τονίζει ότι ο ιός φαίνεται να διασπείρεται όχι μόνο με μικροσταγονίδια, αλλά και με αερολύματα (αεροζόλ), γεγονός που «καθιστά λογική τη σύσταση ο κόσμος να φοράει μάσκα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό, όπως τα σούπερ μάρκετ».

Ο δρ Καρλ Μπέργκστρομ, ειδικός στις αναδυόμενες λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, τονίζει: «Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν είμαστε όλοι πιθανοί φορείς του κορωνοϊού. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, παρότι νιώθω θαυμάσια και δεν ήρθα σε επαφή με κάποιον με συμπτώματα, θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να βγω από το σπίτι μου και να κάνω άσκοπες βόλτες».

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom