Στο… κάδρο του προσφυγικού – μεταναστευτικού, για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, από τα συνεχόμενα κύματα ροής προσφύγων και μεταναστών, δημιουργώντας συνθήκες «κόλασης» με αποκορύφωμα τα
όσα τραγικά συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στη Μόρια, μπαίνει η ενδοχώρα και κατά συνέπεια η Δυτική Ελλάδα και η Αιτωλοακαρνανία.
Αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, μεταξύ του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και των 13 Περιφερειαρχών της χώρας, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας χώρων φιλοξενίας σε κάθε περιφέρεια, ξεκίνησαν οι επαφές και σε τοπικό επίπεδο, ανεξάρτητα από το αν θα δημιουργηθεί δομή ή όχι.
Έτσι λοιπόν, ζητήθηκε από τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις να έρθουν σε επαφή με ξενοδόχους διερευνώντας την πιθανότητα φιλοξενίας ικανού αριθμού οικογενειών προσφύγων – μεταναστών.
Ήδη οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ ξενοδόχων του Αγρινίου και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. έγιναν χωρίς ωστόσο στην παρούσα τουλάχιστον φάση, οι δύο πλευρές να καταλήξουν. Αυτό όμως δεν αποκλείεται να συμβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες θα δοθούν φορολογικά κίνητρα στους επαγγελματίες ώστε να πουν το ναι.
Στο μεταξύ, και υπό το βάρος της τραγωδίας στη Μόρια, συνεδρίασε χθες, το υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποφασίστηκαν μέτρα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου.
Επίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έθεσε ως στόχο την αποσυμφόρηση της Μόριας μέσα στους επόμενους δυο μήνες. Ο υπουργός ανακοίνωσε, πως θα «τρέξουν» άμεσα δύο προγράμματα που θα αφορούν τις ευάλωτες ομάδες.
Επιπρόσθετα, θα «τρέξει» πρόγραμμα μετεγκατάστασης για 40.000 ανθρώπους, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν, κι άλλο ένα που προβλέπει τη μετεγκατάσταση 16.000 ανθρώπων σε ξενοδοχεία σε όλη την Επικράτεια. Κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν επίσης οι αλλαγές στο νόμο για το άσυλο και το σχέδιο για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Τέλος, τέθηκε στόχος για 10.000 επιστροφές έως το 2020.
Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου