Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

24ωρη Πανελλαδική απεργία σήμερα - Ποιοί συμμετέχουν - Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ


Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα, τη συλλογική οργάνωση και δράση» χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα απεργούν σήμερα Τρίτη 24 Σεπτέμβρη,με αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους
οργανώσεων, ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο κυβέρνησης και εργοδοτών.Συγκέντρωση στις 11 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Μετ’ εμποδίων αναμένονται οι μετακινήσεις λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στα ΜΜΜ, στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ,ΠΑΜΕ και Εργατικά Κέντρα Αθήνας - Πειραιά.Στην απεργία συμμετέχουν, επίσης, εκπαιδευτικοί, η ΠΝΟ, αλλά και η ΟΤΟΕ.

Ειδικότερα, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και οι συρμοί στο δίκτυο της γραμμής 1 Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ), λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε Μετρό (γραμμή 2 και 3) και τραμ συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, το Μετρό θα λειτουργεί από τις 09:00 το πρωί έως και τις 21:00 το βράδυ, ενώ οι συρμοί του τραμ θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 07:00 το πρωί έως τις 23:00.

Την άμεση απόσυρση των διατάξεων του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, που αφορούν τα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων διεκδικούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ αγωνίζονται για δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Δεμένα τα πλοία
Σε κινητοποιήσεις προχωρά και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, προκειμένου να εκφράσει τη διαφωνία της με το υπό κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα η ΠΝΟ αποφάσισε να πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Η απεργία κρίθηκε παράνομη από τη δικαιοσύνη,όμως η ΠΝΟ καλεί όλους τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν.

Συμμετοχή εκπαιδευτικών
Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο φέρνει αλλαγές, μεταξύ άλλων και στον συνδικαλιστικό νόμο, εκφράζουν και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καλώντας νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές σε 24ωρη απεργία.

Η ΔΟΕ αναφέρει ότι βασικό αίτημα αποτελεί η απόσυρση του νομοσχεδίου και τονίζει σε σχετική ανακοίνωση: «Ο αφοπλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος διευκολύνει την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων κατά των εργαζομένων και στην περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Τα συνδικάτα μπορούν να ρυθμίζουν και να διαφυλάσσουν την εσωτερική τους λειτουργία στη βάση δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών που αποφασίζουν με αποφάσεις των οργάνων τους».

Από τη μεριά της, η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντεργατικό – αντιαπεργιακό», θεωρώντας πως «προωθεί ένα είδος ‘ανάπτυξης’, που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι».

ΟΤΟΕ
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία ανακοίνωσε και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Συγκεκριμένα, η ΟΤΟΕ ζητάει από την κυβέρνηση:

- Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τη Διαιτησία, παρεμβάσεις που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ πυροδοτούν έναν νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης της εργασίας.
– Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία.

– Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους και της πλήρους μετενέργειας των όρων τους».

Δημόσια Νοσοκομεία
Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια.

Δημοσιογράφοι
Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 18/9/2019 συνεδρίασή τους και στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας (12.00-15.00) σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Κλειστά τα δικαστήρια
H Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της η ΟΔΥΕ καλεί τα μέλη της σε μαζική συμμετοχή στην απεργία υποστηρίζοντας ότι “με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί ένα είδος «ανάπτυξης» που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι καθώς σύμφωνα με τους δικαστικούς υπαλλήλους ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός–κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών”.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση του νομοσχεδίου και ψήφισή του θα κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Η ΑΔΕΔΥ για τη σημερινή απεργία
Όπως υποστηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί ένα είδος "ανάπτυξης" που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι». Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Προβλέπονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης.

Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός–κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των σωματείων και των συνδικαλιστών. Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον υπουργό Εργασίας, ώστε να καθορίζει με υπουργικές αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των σωματείων, να τα υπερβαίνει, καθώς θα ορίζει και τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους».

Μεταξύ άλλων, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι, με το νομοσχέδιο, ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. «Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα για προνομιακή αδειοδότηση, με χαλαρότερους όρους, όσων επιχειρήσεων βρίσκονται μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα και η αδειοδότηση εξπρές, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των πειθαρχικών ποινών, ακόμα και της παύσης των αρμοδίων δημοσίων υπαλλήλων. Ιδιωτικοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των επενδυτικών σχεδίων και ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική αποστέρηση από το Δημόσιο της δυνατότητας να ελέγχει τις εργασιακές συνθήκες, τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος» υπογραμμίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, συμπληρώνοντας ότι εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, «που αποτελεί απαίτηση των βιομηχάνων και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων και στις οποίες "νόμιμα" θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα».

«Το δικαίωμα της απεργίας αποτελεί το ύστατο όπλο των εργαζομένων και οφείλουμε να το υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το δικαίωμα όλων στη δημόσια ασφάλιση είναι αναφαίρετο και αγωνιζόμαστε, για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης» προσθέτει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Η ΓΣΕΕ τελεί υπό προσωρινή Διοίκηση και δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία ενώ στην ίδια εκκρεμή κατάσταση βρίσκεται και η πολυπληθέστερη οργάνωση του ιδιωτικού τομέα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

ΠΑΜΕ για την σημερινή απεργία
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10.30πμ στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Στις 24 του Σεπτέμβρη δίνουμε μαζικό, μαχητικό «παρών» στην απεργία που έχουν κηρύξει δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Παλεύουμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει «γη και ύδωρ» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα ταξικά συνδικάτα, αυτά που αγωνίζονται με πραγματικές συλλογικές διαδικασίες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία – κυβερνήσεις.

Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας ξαναχρεώσουν την ανάπτυξή τους. Στην ίδια κατεύθυνση, αυτή που εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς και τις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών, η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ και δίνει νέα ώθηση στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική.

Είναι η ανάπτυξή τους που επιδεινώνει τους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, ωστόσο βρίσκει βασικούς στυλοβάτες και μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο πρόσωπο του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στη γραμμή της συναίνεσης και της ενσωμάτωσης, του κοινωνικού εταιρισμού, που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκει να ενισχύσει και να εδραιώσει μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Γι αυτό και η συνδικαλιστική μαφία που ηγείται στη ΓΣΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει και να εμποδίσει την απεργία, επιδίδεται σε όργιο συκοφάντησης των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, καταφεύγει ακόμα και σε βρώμικους εκβιασμούς συνδικαλιστών.

Το αλισβερίσι τους και η αλληλοστήριξή τους με την κυβέρνηση βγάζουν μάτι!

Δε μας εκπλήσσουν! Αυτό το ρόλο έχουν αναλάβει διαχρονικά από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους!

Δεν θα τους περάσει, όμως. Οι εργαζόμενοι θα δώσουν την απάντηση που αρμόζει στα σχέδια κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων καθώς και στον απεργοσπαστικό σχεδιασμό της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ!

Καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τη δράση τους μέσα από τα συνδικάτα τους, να παλέψουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό για την επιτυχία της απεργίας στις 24 Σεπτέμβρη!

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΏΝ

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στις 24 Σεπτέμβρη


Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για την απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων, σήμερα Τρίτη 24 Σεπτέμβρη και ώρα 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, έχουν οριστεί για τις 9.45 π.μ. στα εξής σημεία:
  • Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα
  • Ομόνοια: Η ΟΒΣΑ και Σύλλογοι Αυτοαπασχολουμένων, Γυναικείοι Σύλλογοι της ΟΓΕ, Σωματεία Συνταξιούχων και άλλοι μαζικοί φορείς από τις γειτονιές της Αθήνας
  • Προπύλαια: Φοιτητικοί Σύλλογοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom